Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk bankası olan Türkiye İş Bankası, 26 Ağustos 1924 yılında Atatürk'ün emri ile kuruldu. Bugün itibarıyla tam 94 yıldır Türk insanın hizmetinde bulunan banka, ülkemizin iktisadi, toplumsal ve cağdaşlaşma sürecine büyük katkılarda bulundu.
1847 yılında J. Alleon ve Th-Baltazzi adlı bankerler devletin de desteğini alarak Osmanlı İmparatorluğunda kurulan ilk banka olan İstanbul Bankası'nı (Bank-ı Dersaadet) kurmuşlardır.
Modern anlamda ilk banka 1609'da Hollanda'da Amsterdam Bankası adıyla kurulmuştur. 1637'de Venedik'te, Venedik Bankası kurulmuştur.
Yapı ve Kredi Bankası veya kısaca Yapı Kredi, 1944 yılında İstanbul'da Kazım Taşkent tarafından kurulan Türkiye'nin ilk özel bankası.
Böylece 1863 yılında çiftçilerin oluşturduğu kaynakla, Mithat Paşa öncülüğünde devlet eliyle ve devlet himayesinde kurulan ve adına "Memleket Sandıkları" denilen organizasyon; milli bankacılığın ilk örneği olarak tarihe geçmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
İSTANBUL (AA) - Küçük esnaf ve sanayi erbabına uygun koşullarla kredi kullandırma amacıyla 1938 yılında Mustafa Kemal Atatürk'ün himayesinde kurulan Halkbank, bu yıl 84. yaşını kutluyor.
Akbank, 30 Ocak 1948 tarihinde özel sermayeli bir ticaret bankası statüsünde Adana'da kurulmuştur. Kuruluş amacı bölgedeki pamuk üreticilerine finansman sağlamak olan Akbank, ilk İstanbul şubesini, 14 Temmuz 1950'de Sirkeci'de açmıştır.
Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan kararlar doğrultusunda 26 Ağustos 1924 tarihinde kuruldu. İş Bankası ilk Genel Müdürü Celal Bayar'ın liderliğinde iki şube ve 37 personel ile hizmete başladı. Nominal sermayesi 1 milyon TL'ydi.
Yapı Kredi, sürdürülebilir ve kârlı büyümeyi destekleyen güçlü bir ortaklık yapısına sahiptir. Banka'nın %20,22 oranındaki hissesi Koç Holding A.Ş.'ye ait olup, %40,95 oranındaki hissesi, hisselerinin %100'ü Koç Grubu'na ait olan Koç Finansal Hizmetler'e (KFS) aittir. %38,83 oranındaki pay ise halka açıktır.
Müşterilerimize, hissedarlarımıza, çalışanlarımıza, topluma ve çevreye kattığımız değerleri sürekli arttırmak için çalışıyoruz. 1946 yılında Ankara'da kurulan Garanti Bankası, 31 Mart 2019 tarihi itibarıyla 423 milyar Türk Lirası'nı aşan konsolide aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük ikinci özel bankası konumunda.
Tarihçe. Türkiye Denizciler Bankası 1938 yılında o zamanlar gelişmekte olan Türk denizcilik sektörüne finansman sağlamak amacıyla kurulmuş bir devlet bankasıydı. 1992 yılında hükûmet devlete ait belli başlı bankaları konsolide etmeye karar vermesiyle birlikte tüzel kişiliği sona ermiş, Emlak Bankası ile birleşmiştir.
Ziraat Bankası A.Ş., Türkiye'deki faaliyet gösteren altı kamu bankasından biri. 1863 yılında Osmanlı Devleti döneminde Midhat Paşa tarafından kurulan Memleket Sandıkları'nın devamı niteliğindedir. Ziraat Bankası A.Ş. 22 Kasım 1928 tarihli Servet-i Fünun dergisinde Ankara'daki Ziraat Bankası binası.
adıyla Anadolu'daki kooperatif üyesi olan yüz binlerce pancar çiftçisinin birikimleriyle 12 Ekim 1953'te Eskişehir'de kuruldu.
Bankalara aktif büyüklük açısından baktığımızda Türkiye'deki en büyük banka Ziraat Bankası'dır. Ziraat Bankası, 2022 yılında 2 trilyon 312 milyar lira ile sektörün en büyük aktifine sahip bankası unvanını korudu. Sektörün en yüksek ikinci aktifine sahip banka VakıfBank oldu.
İSTANBUL (AA) - Akbank, Global Finance tarafından düzenlenen World's Best Bank Awards 2022 kapsamında 12. kez Türkiye'nin en iyi bankası seçildi.
Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu için Atatürk'ün vasiyetnamesinde belirtilen malî menfaatler saklı olup kendilerine tahsis edilir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin İş Bankası'ndaki hissesine düşen yıllık pay, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na gönderiliyor.
Türkiye İş Bankası Ortaklık Yapısı; Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sadık Vakfı hisseleri, %40,12 (Munzam Sadık Vakfı'na ait hisseler İş Bankası çalışan ve emeklilerine yani İş Bankalılara aittir.) Atatürk hisseleri (Cumhuriyet Halk Partisi) %28,09, Halka açık olan hisse payı ise %31,79'dur.
Ziraat Bankası A.Ş.'nin ödenmiş sermayesi 5.100.000.000-TL'dir. Banka'nın tek hissedarı T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı olup, Bakanlar Kurulu'nun 24 Ocak 2017 tarih ve 2017/9756 sayılı kararname eki kararı ile Banka hisselerinin tamamının Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesine karar verilmiştir.
Vadesiz Altın Mevduat Hesabınızdaki birikiminiz 400.000 TL karşılığına kadar Devlet Güvencesi altındadır.
27 yıldır 100 ülkede düzenlenen ve bankacılık sektörü tarafından yakından takip edilen Euromoney ödüllerinde Akbank ayrıca, 13. defa "Türkiye'nin En İyi Bankası" seçilerek, kırılması güç bir rekora da imza attı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri