Uygulansa dahi hemen aynı gün içinde bu e-haczin iptal edilmesi zorunludur. 3) Sonsuza kadar e-haciz sürdürülemez. E-haciz sadece ve sadece bir gün geçerlidir. Ertesi gün hesapların aktif hale gelmesi veya getirilmesi zorunludur.
E-haciz işleminin uygulamaya girmesinden önce borçlulara bir tebligat gönderilir. Bu tebligattan sonra 15 gün içerisinde borcun yüzde 20'lik kısmını ödeyenler kalan borcun da taksitlendirmesi için hak kazanmış olur. Borç 15 gün süre içinde ödenecekse e-haciz taksitlendirme olmaz.
E-haczin uygulanabilmesi için borçluya vergi dairesi aracılığıyla 6183 sayılı kanunun 55. maddesine göre uygun ödeme emri tebliğ edilir. Sonrasında ise yasal süreç başlar. Tebliğ edilmeden, habersiz e-haciz uygulaması yapılamaz. Tebligat gönderildikten sonraki 15 gün içinde ödeme yapılırsa e-haciz işlemi sona erer.
Aynı şekilde, 15 günlük süre içinde borcun bir kısmının ödenmesi veya taksitlendirilmesi, haciz durumunun kaldırılması için yeterlidir.
E-HACİZ NASIL KALDIRILIR? E-Haciz'lerin bildiriminden sonra 7 gün içerisinde bağlı olunan vergi dairesine gidilerek borç ödemesi yapılabilir ya da yapılandırma yapılarak borcun taksitler hâlinde ödenmesi sağlanabilir.
İlgili 23 soru bulundu
e-Haciz sorgulaması işlemi, doğrudan interaktif vergi dairesinden yapılabileceği gibi, e-Devlet üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir.
Banka idareleri, elektronik hacizle bloke edilen hesaplara bağlı olan kredi kartlarını veya ek para kartlarını bloke edebilir. e-Haciz tahsil edildiğinde ya da ödeme için bir miktar verilerek yapılandırma yapıldığında kredi kartlarındaki ve hesaplardaki blokeler de ortadan kalkar.
Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz. İcra müdürlükleri genellikle bankalara gönderilen yazılarda, maaş hesabı olduğu durumlarda haciz uygulanmayacağını belirtmektedirler.
İlamsız olarak tanımlanan icra takiplerinde ise ödeme emri tebliğin üzerinden bir süre belirlenmiştir. Bu süre 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse haciz işlemlerine başlanır.
e-Haciz sorgulamaları, e-Devlet içerisinde bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı alanından yapılabilir.
Tebliğ edilen borç 15 gün içerisinde ödenirse haciz kaldırma işlemi otomatik olarak gerçekleşir. e-Haciz kaldırma işlemleri e-Devlet üzerinden yönlendirildiğiniz Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinde yer alan "ödeme ve borç işlemleri" sekmesinden yapılır.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
Takibin Başlaması
İcra takibinin borçlusu 7 gün içerisinde icra takibinin yapıldığı icra dairesinden yahut başka bir şehirde ise ;muhabere yoluyla icra takibine itiraz edebilir.Borçlu 7 gün içerisinde itirazda bulunmaz ve icra dairesinin banka hesabına ödemede de bulunmazsa ;icra haciz safhasına geçilir.
Uygulanan e-haciz sürekli ve kalıcı bir e-haciz şeklini almaktadır. Hiçbir vergi haczi sonsuza kadar devam etmez. Haciz edilen menkul veya gayrimenkuller bir şekilde tasfiye olunur. Tasfiye ve satış işlemlerinin yasada kayıtlı belirlenmiş süreleri dahilinde bu işlemler sonuçlandırılır.
E-haciz; banka borcu, SGK prim borcu ya da vergi borcu gibi durumlarda maaş hesaplarına uygulanan bir vergi türüdür. Banka hesaplarına uygulanan e-hacizin kaldırılması için borcun tamamen ödenmesi gerekir. Vergi dairesine ya da bankaya ödenmesi gereken borcun ödenmemesi durumunda e-hacizin kaldırılması mümkün değildir.
Madde Metni. Güneşin batmasından bir saat sonra ile güneşin doğmasından bir saat önceye kadarki devrede (gece vakti) ve tatil günlerinde takip muameleleri yapılamaz. Ancak, gece iş görülen yerlerde gece vakti hasılât haczi mümkündür.
Tatil günlerinde (resmi tatil ve hafta tatili) hiçbir icra takip işlemi yapılamaz.
İİK.80 HÜKMÜNE GÖRE İCRA MEMURU KAPALI YERLERİ AÇTIRMAYA YETKİLİDİR. İcra memuru haczi kendi yapabileceği gibi yardımcı veya katiplerinden birine de yaptırabilir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
2. Maaş Haczinde Kesinti Yapılabilecek Tutar ve Oran. İİK 83. maddesi uyarınca yapılacak maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının dörtte birinden az olmamak üzere kesinti yapılır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 35. maddesi uyarınca ise işçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.
Düzenlemede işlemin 7 günlük ertelenmesinden bahsedilmişse de uygulamada belli bir işlem değil tüm banka hesabı bloke edilmektedir. Bu kapsamda verilen erteleme kararı sadece 7 günle sınırlı olup, 7 günün sonunda başkaca bir karar alınmadığında sona ermektedir.
Kredi kartınızın borcunun son ödeme tarihi geçtiği takdirde, ödemediğiniz her gün için gecikme ve akdi faiz ödersiniz. Söz konusu faiz günlük olarak hesaplandığından dolayı 1 günlük gecikmeler için de geçerlidir. Bu nedenle bir gün geç ödediğinizde, bir günlük gecikme ve akdi faiz ödemiş olursunuz.
Bir takvim yılı içerisinde üst üste 3 defa, son ödeme tarihine kadar dönem borcunun asgari ödeme tutarından az ödeme yapılan kredi kartları ile dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar nakit çekim işlemleri ve mal ve hizmet alımı gerçekleştirilemez. Bu uygulama, 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
90 gün ödeme yapmamanız hâlinde ilk önce banka size 7 günlük ek süre tanır. Bu 7 gün içerisinde ödeme yaparsanız yasal takip süreci başlamaz ve verilen ek sürede borcunuz için yapılandırma talep edebilirsiniz. Eğer bu ek süre zarfında da ödeme yapmazsanız hakkınızda yasal takip başlatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri