e sayısı veya Euler sayısı, matematik, doğal bilimler ve mühendislikte önemli yeri olan sabit bir reel sayı, doğal logaritmanın tabanı. e sayısı aşkın bir sayıdır, dolayısıyla irrasyoneldir ve tam değeri sonlu sayıda rakam kullanılarak yazılamaz.
Matematik de büyük kolaylık sağlayan E sayısı sabit bir reel sayı olmaktadır. Doğal logaritmanın tabanı ayrıca irrasyonel bir sayıdır. Aynı zamanda E sayısı ünlü matematikçi Euler'in baş harfini almaktadır. Yaklaşık olarak E Sayısı,2.718281828459045235360287471352662497757247...
Sayma sayıları: N+ = {1,2,3, …} kümesine sayma sayıları kümesi denir. Doğal Sayılar: Sayma sayılar kümesine daha sonra bulunan 0 (sıfır) sayısının katılması ile oluşan N = {0,1,2,3,…} kümesine doğal sayılar kümesi denir. Tam Sayılar: Doğal sayılar kümesi negatif tam sayılara genişletilerek tam sayılar oluşturulmuştur.
İrrasyonel sayılar, a ve b aralarında asal olan tam sayılar ve b sıfırdan farklı olarak abab şeklinde yazılamayan sayıların oluşturduğu kümeye irrasyonel sayılar kümesi adı verilmektedir. ''Q'' harfi ile gösterilmektedir. İrrasyonel sayılar kök dışına tam olarak çıkamayan sayılar olarak belirtilmektedir.
Bu sabit ise adını fazla kimsenin duymadığı e sayısıdır. Bazı matematikçilerin Euler sayısı olarak da adlandırdığı Euler sabiti 2,718281… olarak başlar ve diğer aşkın sayılar gibi sonsuza kadar devam eder.
İlgili 22 soru bulundu
Özellikle sayısalcı okurlarımızın bileceği gibi, 2.71828... diye giden Euler'in Sayısı (kısaca e) sayısının matematikteki değeri çok büyüktür ve kullanım alanı da aşırı geniştir. Özellikle logaritma ve üstel sayılar konusunun vazgeçilmezidir.
“e” sayısı matematikte ve mühendislik biliminde çok önemli bir yere sahip, sıkça kullanılan sabit bir reel sayıdır. Doğal logaritmanın tabanıdır ve ayrıca irrasyoneldir. Pi sayısının yanında daha gizemli görünen e sayısı adını ünlü matematikçi Euler'in baş harfinden alır. Bir diğer ismi de "Euler sabiti"dir.
Sanal sayılarla reel sayılar kümesinin birleşimine Karmaşık Sayılar Kümesi denir ve bu küme ℂ ile gösterilir.
Reel sayılar, sayı sisteminde basitçe rasyonel ve irrasyonel sayıların birleşimidir. Genel olarak tüm aritmetik işlemler bu sayılar üzerinde yapılabileceği gibi sayı doğrusunda da gösterilebilir. Reel hem pozitif hem de negatif olabilirler ve “R” sembolü ile gösterilirler.
Matematikte tam sayılar kümesi Z şeklinde gösterilir. Z harfi Almanca zahlen (sayılar) sözcüğünden gelir. Pozitif tam sayılar "0"dan uzaklaştıkça büyür.
ve Z kümelerini sayılabilir sonsuz elemanlı küme olarak ifade ederken Q,IR ve (0,1) kümelerini sayılamayan sonsuz elemanlı küme olarak açıklamışlardır.
Matematikte tam sayılar kümesi ise Z harfi ile gösterilmektedir. Z harfi Almanca bir kelime olan zahlen (sayılar) sözcüğünden gelmektedir. Pozitif olan tam sayılar "0"dan uzaklaştıkça büyümektedir. Negatif olan tam sayılar ise "0"dan uzaklaştıkça küçülmektedir.
Tam sayılar; Pozitif tam sayılar ve negatif tam sayılar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar gider. Negatif tam sayılar ise -1'den başlayıp sonsuza kadar giden sayılardır. Bu durumda 0 sayısı tam sayılar arasında yer almaz.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
e sayısı üstel fonksiyonun tabanı olarak kullanılır.
Radyoaktif elementlerin üstel bozunumu, e içeren çok basit bir denklemle belirtilir ve zamana ve elementin doğasına ve başlangıçta ne kadarına sahip olduğunuza bağlı diğer birkaç sabite bağlıdır.
E12: Giriş faz hatasıdır. Cihazın besleme gerilimlerini kontrol ediniz.
Matematikte N işareti doğal sayıları tanımlamak için kullanılır. 0'dan başlayıp sonsuza kadar giden bu sayıların doğada karşılığı bulunduğu için bu isim verilmiştir. En büyük doğal sayı - Bu sayılar sonsuza kadar devam ettiği için en büyük doğal sayı yoktur.
Matematikte en çok kullanılan terimlerden birisi de N'dir. N sembolü doğal sayıları ifade etmektedir. Doğal sayılar 0'dan başlayıp sonsuza kadar giden sayılardır.
Bu doğrultuda 0 rakamı ne negatif ne de pozitif olarak ifade edilir. Diğer bir deyişle bu rakam nötr sayısı olarak da anlatılır.
® işaretinin açılımı "Register" olarak okunmakta ve "Tescillidir" anlamında mal ve hizmetlerde marka yanında kullanılmaktadır.
K ve L kümeleri için, yalnız K kümesinde yer alan elemanlara K fark L kümesi denir. K ve L kümelerinden, K kümesinde olup L kümesinde olmayan elementlerin oluşturduğu kümeye "K fark L kümesi" denir.
Matematikte üslü sayılar konusunda öğrendiğimiz üs alma kurallarına göre bir sayının 0.üssü 1 sayısına eşit iken, bir sayının 1.üssü o sayının kendisine eşittir. O halde, e¹ = e sayısıdır.
Pİ SAYISI KAÇTIR? Pi sayısı 3.14 'dür. Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümüyle elde edilen bir irrasyonel sabit sayıdır.
Yaklaşık bir yüzyıl sonra Çinli matematikçi Liu Hui, çokgenlerden yararlanılan bir algoritma kullanarak yine 3,1416 değerini elde etti. MS 480 yılında Zu Chongzhi, Hui'nin yöntemini kullanarak virgülden sonraki basamak sayısını yediye çıkardı. Chongzhi'nin elde ettiği değer ancak 800 yıl sonra geliştirilebildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri