Muhasebe süreçleri ve finansal işlemlerde de e-İmza kullanmak mümkün.
Mali mühür, kurumsal şirketler için e-imza yerine geçer. Şahıs şirketleri, mali mühür kullanmadan e-imza ile faaliyetlerini sürdürebilir. E-imza gerçek kişiye verilirken mali mühür firmaya verilir. E-imza, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından alınır.
Kanunların resmi ya da özel bir merasime tabi tuttuğu yasal işlemler ile teminat sözleşmeleri e-İmza ile gerçekleştirilemez. Örneğin; evlenme, verasat ve intikal, emlak alım satımı gibi işlemlerde e-İmza kullanılmaz ve bu işlemlerin yasal geçerliliği ıslak imza ile sağlanır.
İlgili 16 soru bulundu
Şahıslar tarafından kullanılan imza türüdür. Kurumsal e-imza ile yalnızca isimleri farklılık barındırmaktadır. Kullanış ve nitelik açısından bireysel e-imza ile kurumsal e-imza arasında hiçbir farklılık bulunmamaktadır.
Elektronik imza ile yapılamayacak işlemlerden biri de Türk Ticaret Kanunu'nun 1526. maddesinde düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre; poliçe, bono, çek, makbuz senedi, varant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler güvenli elektronik imza ile düzenlenemez.
Gerekli kimlik bilgilerini ve başvuru formunu ibraz eden herkes bireysel e-İmza alabilir. Özellikle serbest meslek ile uğraşıp, serbest meslek makbuzu kullanacak olan kişilerin e- imza başvurusu yapmaları son derece önemlidir. Ayrıca birçok kamu personeli de Kamu SM üzerinden e-imza başvurusunda bulunabilir.
Elektronik imza uygulaması ile banka müşterileri, banka şubesine hiç gitmeden, günün her saatinde kredi başvurusunda bulunup, bir kaç dakika içinde kredi alabilecekler. İstenilen kredi birkaç dakika içinde müşterinin hesabına geçirilecek.
Dijital imza genellikle bir belgeyi yetkisiz kişilerce değiştirilmemesi için güvence altına almak içindir. Aynı şekilde, yasal olarak bağlayıcıdır ve belgenin sahibine izlenebilirliği nedeniyle gerçek olduğu için tercih edilir. Elektronik imza genellikle belgeyi veya sözleşmeyi imzalama niyetini gösterir.
E-imza ile gib e-fatura kolaylıkla kesilebilir. E-imza sizin faturalandırma sürecinizde eliniz ayağınız olacaktır. Özellikle şahıs şirketine sahipseniz e imza ile e fatura başvurusu yapabilir, firmanızı kolayca bu yeni sisteme geçirebilirsiniz. E-fatura ve e-imza kullanmanın size birçok avantajı olacaktır.
Mali mühür ise şirketlere ve kurumlara verilir. E-imza ıslak imza yerine geçer. Mali mühür şirket kaşesi yerine geçer ve onun elektronik halidir. E-imza, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından temin edilirken mali mühür Kamu Sertifikasyon Merkezi'nden temin edilmektedir.
e-İmza Fiyatları
1 Yıllık e-İmza 499,00 TL. 2 Yıllık e-İmza 699,00 TL. 3 Yıllık e-İmza 899,00 TL.
“Madde 295/A- Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmündedir. Bu veriler aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılırlar.
Elektronik imza nedir? E-imza olarak da bilinen elektronik imza , belgelerinizi dijital olarak imzalamanın etkili bir yoludur. Dijital belgeler üzerinde onay veya rıza almak yasal olarak geçerli bir yöntemdir.
E-imza almak için yetkili Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı'lara (ESHS) başvuruda bulunmak gerekir. Gerekli olan Nitelikli Elektronik Sertifikalar için başvurulacak bu hizmet sağlayıcılar, 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu uyarınca Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na bildirim yapmış durumda olmalıdır.
Bununla birlikte yapılan işlemin güvenliğinin sağlanması ve olası dolandırıcılıkların önlenmesi için e-İmza kullanımı ön plana çıkıyor. Bankacılık sektöründe müşteriler ve kullanıcılar e-İmza çözümlerini şu işlemlerde kullanabilir: Para yatırma talimatı Para çekme talimatı
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır.
Dijital İmzalar doğrulandığında, imza durumunu belirtmek için belge mesaj çubuğunda bir simge görüntülenir. Diğer durum ayrıntıları İmza panelinde ve İmza Özellikleri iletişim kutusunda görüntülenir.
Kullanıcıların bu fırsattan yararlanması için elektronik imza kurulumunu farklı bilgisayarlara driver (sürücü) kurulumu yapması gerekir. Bu sayede birden fazla bilgisayarda elektronik imzanın kullanılması mümkün olacaktır.
Bireysel e-İmza Başvurusu için Gerekli Evraklar
Başvuru sahibinin üzerinde T.C. kimlik numarası açıkça yazılı nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve geçerli resmi kimlik belgesinin aslı, TÜRKKEP Nitelikli Elektronik Sertifika Taahhütnamesi ve Başvuru Formu.
Online ya da çevrimiçi sözleşme olarak adlandırılan dijital sözleşmelerde yasal geçerliliği olması için e-imza teknolojisi kullanılır. Elektronik ortamda hazırlanan sözleşmenin elektronik veya mobil olarak imzalanması yeterlidir.
Elektronik imza oluşturma verisine karşılık gelen imza doğrulama verisi (açık anahtar) Sertifikanın geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş tarihleri (Kamu SM sertifikalarının geçerlilik süresi, sertifika üretildiği anda başlar, tam 3 yıl sonra biter.)
Elektronik imzanın taklidi, kopyalanması, tahrifatı imkansız. Doküman değiştirildiğinde imza geçersiz hale geliyor. Akıllı kartın içindeki özel anahtarlar çıkarılamıyor. Çalındığında parola bilinmeden kullanılması mümkün değil.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri