Kimler e-İrsaliye'ye Geçmek Zorundadır? Türkiye'de e-İrsaliye kullanımı ile ilgili yasal zorunluluk 1 Temmuz 2020 tarihinde başlamıştır. bir takvim yılı içindeki satış hasılatı tutarı 10 milyon TL aşan işletmeler için geçerlidir.
Evet. e-İrsaliye Uygulamasına kayıtlı mükelleflerce gerçekleştirilen mal ihracatı işlemlerinde de sevkiyatın başlamasından önce e-İrsaliye düzenlenmesi zorunludur.
e-İrsaliye geçiş zorunluluğu GİB tarafından yapılan son düzenleme ile değişikliğe uğradı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB)'in son düzenlemesine göre e-irsaliye zorunluluğu kapsamında, 2022 ve müteakip hesap dönemlerine ait brüt satış hasılatı 10 milyon TL olan tüm mükellefler e-irsaliyeye geçmek zorunda.
2022 yılı brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-irsaliyeye geçmek zorundadır. Belirtilen durum çerçevesinde gönüllü olarak veya zorunlu olarak e-fatura kullanıcısı olanlar ise 1 Temmuz 2023 yılı ile beraber e-irsaliye sistemine geçebilir.
İlgili 38 soru bulundu
İrsaliye yerine geçen e-fatura ve e-arşiv fatura kullanıyorsanız, ayrıca e-irsaliye düzenlemek gerekli değildir. Ancak, e-fatura ve e-arşiv faturanın irsaliye olarak kullanılabilmesi için teslim anında düzenleniyor olması gereklidir.
e-İrsaliye / Sevk irsaliyesi belgesinin temeli de bir mal hareketinin varlığıdır. Peki hangi durumlarda e-irsaliye düzenlenmesine gerek olmayacaktır? e-Fatura ya da e-arşiv faturanın kağıt çıktısının sevk irsaliyesi yerine geçtiği durumlarda ayrıca e-irsaliye düzenlenmesine gerek bulunmayacaktır.
Öncelikle, elektronik irsaliye kullanmak için e-fatura mükellefi olmak gerekir. Fakat e-fatura kullanmak için e-irsaliye zorunluluğu aranmaz. İşletme e-fatura uygulamasını hangi yöntem ile kullanıyorsa, e-irsaliyeyi de aynı yöntemle kullanmalıdır.
e-İrsaliye uygulamasına kayıtlı olmayan mükellefler kendilerine yapılan sevkiyatlarda alınan e-irsaliyeler için “İrsaliye yanıtı” düzenleyemez.
Ancak kayıtlı olmayan alıcılar için 509 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile “3900892152” vergi kimlik numarasına (VKN) sahip “Sanal Alıcı” kavramı getirilmiştir. Bu sayede, e-irsaliye sistemine kayıtlı olan kullanıcılar e-irsaliye mükellefi olmayan alıcılara da e-irsaliye düzenleyebilmektedir.
dördüncü ayın başından itibaren. verilmek suretiyle) 01.07.2022 tarihinden itibaren e-İrsaliye Uygulamasına geçiş zorunluluğu olduğu bildirilenler, 01.07.2022 Kendisine yazılı bildirim yapılan mükelleflerin, yazılı bildirimde belirtilen süreler içinde e-İrsaliye uygulamasına dâhil olması gerekmektedir.
Yolda maliye tarafından yapılan bir denetim de taşınan ürünlerin sevk irsaliyesi araçta bulunmazsa ürünleri taşıyan ve taşıttıran yani satıcı ve alıcıya her bir irsaliye için ceza kesilir.
Portala giriş yaptıktan sonra kullanıcı bilgileri alanından “e-İrsaliye Kullanmak İstiyorum” butonu tıklanarak e-irsaliye düzenlenmeye başlanabilir. Bunun dışında GİB'e ayrıca bir başvuru yapmanıza gerek yoktur.
Kullanıcı bilgileri alanında “e-irsaliye kullanmak istiyorum” butonuna tıklamak suretiyle e-irsaliye uygulamasını kullanmaya başlayabilirler. Portal kullanıcıları bu işlemi yaparak uygulamaya dahil olduktan sonra Başkanlığımıza başvuruya ilişkin herhangi bir bildirimde bulunmalarına gerek bulunmamaktadır.
e-İrsaliye çıktısı üzerinde kaşe veya imza bulunması zorunlu değildir.
Malın sevkiyat noktasından hareket etmesinden önce düzenlenen e-irsaliye'de herhangi bir yanlışlık olması halinde alıcı taraftan irsaliyeye red yanıtı vermesi talep edilir. Red işlemi, malın fiili sevkinden önce gerçekleştirilmelidir. Malın fiili sevki sonrasında gönderilen e-irsaliyenin reddi geçersizdir.
Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır" ibaresi yer almaktadır. 397 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde de belirtildiği üzere, elektronik fatura kâğıt faturadan farklı bir belge türü olmayıp, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.
Vergi Usul Kanunu'na göre faturaların, hizmetin verildiği ve mal teslimatı yapıldığı tarihten sonra en fazla 7 gün içinde düzenlenmesi gerekir.
Bununla birlikte fiili sevk zamanı, istisnai haller dışında, düzenleme zamanından önceki bir tarih ve zaman olamaz. Söz konusu irsaliye yanıtı ile e-İrsaliye üzerinde yazan fiili sevk tarihinden itibaren 7 gün içinde e-İrsaliye muhteviyatı malların tamamı kabul yanıtı ile kabul edilebilir.
Bu yazımızda, cezalı duruma düşmemek için sevk irsaliyesinin kimin tarafından düzenleneceği hakkındaki bilgilerimizi pekiştiriyor olacağız. Emtianın sevki sırasında, fatura bulunsun veya bulunmasın, mutlaka düzenlenmesi zorunlu olan bir belgedir.
'...alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir. Ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve "İrsaliye yerine geçer." ifadesinin yazılması zorunludur.
"e-İrsaliye uygulamasına ilk kez dahil olacak mükellefler, uygulamaya dahil oldukları ayın son gününe kadar e-İrsaliye yerine kağıt İrsaliye düzenleyebilir ve alabilirler.
e-İrsaliye, bir ürünün taşınması ve sevkiyatı sürecinde kullanılan bu belgenin elektronik halidir. Aslen sevk irsaliyesi ve taşıma irsaliyesinden farklı bir belge türü değildir. Hukuki anlamda da kağıt irsaliye ile aynı niteliklere sahip olup, elektronik ortamda saklanır ve elektronik ortamda ibraz edilir.
Malın tesliminde e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlenir ve düzenleme tarihinin yanında saat ve dakikası yazılırsa ayrıca belge üzerinde "İrsaliye yerine geçer" ibaresi eklenirse e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, sevk irsaliyesi yerine geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri