e-Serbest meslek makbuzu uygulamasına geçiş yapmak için e-fatura başvurularında olduğu gibi e-imza ya da mali mühür almanız gerekir.
Anılan düzenleme çerçevesinde elektronik ortamda düzenlenen ve elektronik sertifika ile imzalanan e-Serbest Meslek Makbuzunun, muhatabının talebi çerçevesinde ıslak imzalı kâğıt çıktısı verilerek ya da elektronik ortamda iletilerek teslim edilmesi gerekmektedir.
GİB Portalı'na girdikten sonra, "E-Fatura/e-Arşiv" seçeneğine tıklayın ve "e-Arşiv Portalı"na erişin. e-Arşiv Portalı'na girdikten sonra, "Yeni Başvuru Oluştur" seçeneğine tıklayın ve "e-Serbest Meslek Makbuzu" başvurusunu seçin. Başvuru formunu doldurun ve gerekli bilgileri girin.
e-İmza ile Mali Mührün en önemli farkı, e-İmza gerçek kişiye verilir, kişinin ıslak imzası yerine geçer. Mali Mühür ise firmaya verilir, firma kaşesinin elektronik halidir. Şahıs firması sahibiyseniz e-Fatura kullanımı için Mali Mühür yerine e-İmza kullanabilirsiniz.
Özel entegratöre ait makbuzlar mali mühürle imzalanır. Makbuzlar GİB portalında teker teker oluşturulup imzalanmaktadır. Özel Entegratörde toplu olarak imzalama ve düzenleme işlemleri bulunmaktadır. GİB portalındaki makbuzlar bilgisayara alınarak çıktısı alındıktan sonra alıcıya mail üzerinden gönderilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Bütün e-belge geçişlerinde olduğu gibi, e-SMM için de e-imza ya da mali mühür şartı aranmaktadır. Gerçek şahısların kullanımına sunulan e-imzayı elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları aracılığıyla temin edebilirsiniz.
Mali mühür ve e-İmza arasındaki en temel fark, kullanım alanlarıdır. Mali mühür, sadece ticari işlemlerde kullanılırken, e-imza her türlü belgenin imzalanmasında kullanılabilir. Mali mührün kullanımı, Türkiye'de vergi mevzuatı tarafından zorunlu kılınmıştır ve belirli şartlara bağlıdır.
Gerçek Kişilerde Mali Mühür Zorunlu Mu? e-Fatura gibi elektronik belge uygulamalarını kullanmak isteyen tüzel kişiler için mali mühür zorunludur. Gerçek kişiler, şahıs statüsünde yer alanlar elektronik belge uygulamalarında mali mühür yerine e-imza kullanabilir. Gerçek kişiler için mali mühür zorunlu değildir.
Mali mühür, kurumsal şirketler için e-imza yerine geçer. Şahıs şirketleri, mali mühür kullanmadan e-imza ile faaliyetlerini sürdürebilir. E-imza gerçek kişiye verilirken mali mühür firmaya verilir. E-imza, Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarından alınır.
1.Geriye dönük e-SMM kesilebilir mi? Mevzuata göre en geç kaç gün geriye e-SMM kesilmesi gerekir? VUK 231. maddesinde; "Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir.
Sınavlarınızdaki başarınızdan dolayı sizi tebrik ederiz, aramıza hoş geldiniz. Meslek Yasamız Odadan alacağınız formları doldurarak 30 gün içinde yine Odamıza müracaat edip oda kaydınızı ve ruhsat müracaatınızı yaptırmanız gerekmektedir.
Aday, Staja Giriş Sınavına başvuru yapmak için TEOS üzerinden “Sınav Başvuruları” menüsüne girerek ön başvurusunu yapar. Başvuru yapan her aday için TEOS üzerinde dijital dosya oluşur. Dosya içerisinde bulunması gereken evrak listelenir. Bu evrakların bir kısmı TEOS tarafından oluşturulur.
Bir önceki belirttiğimiz gibi, serbest meslek makbuzu tahsilatın yapıldığı anda düzenlenmelidir. Bu durum e-SMM için de aynı şekildedir. e-Fatura ve e-arşiv fatura için tanınan azami 7 günlük süre, e-SMM için geçerli değildir.
E-İmza Islak İmza Yerine Geçer mi? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre elektronik imzalar yani e-imza ile elle atılan imzalar yani ıslak imza kanunen eş değer kabul edilmektedir. Her ikisi de aynı hukuksal geçerliliğe sahiptir.
Muhasebe ve Finans Alanında Elektronik İmza, Hangi İşlemler İçin Kullanılabilir? e-İmza neredeyse tüm resmi işlemler için kullanılabilen güvenli ve pratik bir çözüm. Muhasebe süreçleri ve finansal işlemlerde de e-İmza kullanmak mümkün.
Sadece GİB Portal üzerinden ve e-faturaya geçiş yapmadan kesilen e-arşiv faturalar için mali mühür şartı bulunmamaktadır. Yalnız, e-Fatura ve e-arşiv uygulamasına geçiş yapılırken mali mühre ihtiyaç vardır ancak şahıs firmaları mali mühür yerine e-imza ile bu geçişi gerçekleştirebilir.
Özel entegrasyon firmalarını tercih eden mükellefler her seferinde bilgisayarlarına mali mühür veya e-imza takmak zorunda kalmadan oldukça sade ve hızlı bir şekilde faturalarını düzenleyebilir, düzenlenen faturaların otomatik olarak alıcıya gönderilmesini sağlayabilmektedir.
e-Fatura kullanmak isteyen tüzel kişilerin mali mühür alması zorunludur. Mali mühre Kamu SM internet sayfası üzerindeki formu doldurarak başvurabilirsiniz. Mali mühür elektronik fatura başvurusunda firmayı sisteme tanımlamak amacıyla kullanılır.
Güncel mali mühür sertifika fiyatlarını (2023) aşağıda görebilirsin: Tüzel kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 590,00 TL (500 TL + KDV) Gerçek kişi için 3 yıllık mali mühür sertifikası (MÜS+GÜS) ve akıllı kart okuyucu: 413,00 TL (350 TL + KDV)
Vekaletnamede veya muvafakatnamede belirtilmeyen ay/yıl/hesap dönemlerine ait e-Defter ve beratların mükellefin kendisine ait NES veya Mali Mühür ile zaman damgalı olarak imzalanması gerekmektedir.
E-Defter uygulaması gerçek ve tüzel tüm mükelleflere açık bir uygulamadır. E-Defter sistemine gerçek kişiler Elektronik İmza ile, tüzel kişiler ise Mali Mühür ile giriş yapabilirler.
TÜRMOB KAŞESİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME
· Meslek mensupları, bağlı oldukları Oda veya TÜRMOB tarafından istenildiğinde özel kaşeyi ibraz etmek zorundadırlar.
8. Geçmişe Dönük e-SMM Kesilebilir mi? e-Serbest meslek makbuzlarının ürün ya da hizmetin verildiği, işin tamamlandığı ya da tahsilatın yapıldığı anda düzenlenmesi gerekmektedir. Bu sebeple, geriye dönük e-SMM kesilmesi mümkün değildir.
Vergi Usulleri Kanunu Genel Tebliği' ne göre E-SMM ile ilgili usuller yeniden düzenlendi ve bu Tebliğ' e göre serbest meslek mensubu kişiler, 1 Şubat 2020 tarih itibariyle faaliyetine devam edenler 1 Haziran 2020 tarihinde E-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına zorunlu geçişlerini tamamladılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri