D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.
D Vitamini Eksikliği Tedavisi
D vitamini eksikliği tedavisinde vitamin takviyesi kullanmanın yanı sıra besinlerin d vitamini yönünden zengin olanlarını tüketmek fayda sağlamaktadır. Somon, ton balığı, yeşil yapraklı sebzeler, süt ürünleri ve yumurta tüketimi d vitamini eksikliği tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
D vitamini açısından en etkin dönem olan mart ve ekim ayları arasında koruma kremi kullanmadan her gün 10-15 dakika güneşlenmek gerekiyor. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00 ile 15.00 saatleri arası D vitaminin dönüşümü için en etkili saatler olarak biliniyor.
Elma; kışın tüketilmesi gerekli ve D vitamini içeren önemli bir meyvedir. Karpuz; Yazın belki serinlemek için yesek de aslında güneş görmesi ve güneş gördükçe tatlanması sebebiyle kapuz da D vitamini içeren önemli meyvedir.
İlgili 17 soru bulundu
Ciğer, peynir, somon, ton balığı, uskumru, süt ve portakal suyu D vitamini açısından zengin olan besinler arasındadır. Kuruyemişlerde de kaju ve fındık D vitamini takviyesi için birebirdir.
Ceviz. Ceviz, omega-3 yağ asitleri ve lif açısından zengin bir kuruyemiştir. Aynı zamanda D vitamini içeriğiyle de dikkat çeker.
Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur. Çocuklarda ise raşitizm adı verilen rahatsızlığa yol açar.
Vücudumuz tarafından üretilen D Vitamini depolanır ve kışın yeterli güneş alınamayan durumlarda depodan kullanılır. Güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerinde her gün 10-15 dakika güneşlenmek D Vitamini sentezi için yeterlidir.
İşte D vitamininden zengin besinler: Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Yaklaşık 85 gramlık bir alabalık günlük D vitamini ihtiyacının %60'ını, yaklaşık 85 gram somon ise günlük D vitamini ihtiyacının %48'ini karşılayabilir.
D vitamini açısından zengin gıdalar: Somon, sardalya, ringa, kılıç, ton, uskumru gibi yağlı balıklar. Sığır karaciğeri. Yumurta sarısı
D vitamini nelerde var Canan Karatay bu konu ile ilgili bilgi vermiş midir diye merak ediyorsanız hemen sizi aydınlatalım; Karatay bu konuda özellikle sakatatları ve karaciğeri önermektedir.
D vitamini balık özellikle ton balığı, süt, yumurta, tahıllı gıdalar ve mantarda bulunur. Yine peynir, tereyağı, yoğurt, kefir D vitamini içeren gıdalardır. Beslenme yoluyla alınan D vitamini karaciğer ve böbreklerde aktif hale getirilir ve etkisini aktif formuyla gösterir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Bağışıklık sistemi desteği: D vitamini, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasını destekler. İmmün hücrelerin aktivasyonunu düzenler ve enfeksiyonlara karşı savunmayı güçlendirir.
Bazı kişiler avuçlarının içini güneşe tutarak yeterli D vitamini sentezleyebileceklerini sanıyorlar. Bu yanlış inanış nereden nasıl gelmiş bilemiyoruz ama bu mümkün değil.
A, E, D ve K vitaminleri gibi yağda çözünen vitaminlerin tok karnına alınması gerekir. Bu vitaminlerin etkilerinin görülmesi için yağda çözülmesi gerekir. Dolayısıyla D Vitamininin de alınması için en uygun zaman yemek sonrasıdır. Bu sayede D vitamini ya da kolayca çözülür.
D vitamini takviyeleri güne başlarken kahvaltıdan sonra ya da kahvaltı ile birlikte alınmalıdır. B vitamini takviyeleri günün herhangi bir saatinde aç tok farketmeksizin kullanılabilir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Sonuç: Vitamin D eksikliği çoğunlukla asemptomatik olmakla irlikte kemik ve kas ağrılarına se ep ola ilir. Çalışmamızda el veya sırt ağrısı yakınması olan hastalarda, D vitamini eksikliğinin daha sık olduğunu tespit ettik.
Vitamin eksiklikleri kaslardaki zorlanma ve kramplara sebebiyet vermektedir. Özellikle D vitamini, B6 vitamini, kalsiyum ve potasyum minerallerinin eksiklikleri başta kas kasılmaları ve kramp olmak üzere vücuttaki birçok işlev ve fonksiyonun sekteye uğramasına sebebiyet verebilir.
Elma D vitamini içermez. Elmada bulunan mineraller ise potasyum, fosfor, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır ve sodyumdur.
Patates Besin Değeri ve Kalorisi
İçeriğinde domatesten fazla C vitamini ve muzdan fazla potasyum bulunan patates D vitamini açısından da eğer haşlanmış ve ezilmiş şekilde tüketirseniz 100 gramı ile 1 günlük ihtiyacınızı karşılar. D vitamini açısından zengin patates türü ise tatlı patates olarak isimlendirilir.
Güneşten D vitamini sentezlenebilmesi için cildin güneş ışınlarına ne kadar süre maruz kalması gerektiğine dair tam bir bilgi yoktur. Ancak güneş ışınlarının cilt dokusuna hasar vermesini beklemeden cilt tonuna göre 15 dakika ile bir iki saat arasında güneş ışınlarına maruz kalmanız yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri