Bu tür oyunlar geliştirmek, bunları pazarlamak, oynamak ve bunlardan gelir elde etmek, kumar gibi taraflardan birine haksız kazanç sağlamadığı ve dinen meşru içerikler taşıdığı sürece, caizdir. Bu itibarla, oyunun amacı, oynanma şartları, oyundan elde edilecek kazancın helal veya haram olmasını etkilemektedir.
Kumar, haksız kazanç yöntemlerinden biri olup İslâm'da kesinlikle yasaklanmıştır. Bu itibarla, spor müsabakaları üzerinden taraflardan birine menfaat sağlayan bahis oynamak, Kur'ân-ı Kerîm'in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir ve câiz değildir.
Spor yapmak ve sporcu olmak caiz olmakla beraber, bazı sporları yapmak sünnettir. Ancak spor yaparken örtülmesi gereken yerleri örtmek, harama girmemek, erkek kadın karışık yapmamak ve özellikle farz ibadetlere dikkat etmek gerekir.
Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir? İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
Sosyal medya platformlarında içerik üretenlerin; suç unsuru barındıran, kul ve kamu haklarını ihlal eden, özel halleri ve mahrem bilgileri ortaya koyan yayınlar üzerinden kazanç elde etmesi caiz değildir.
İlgili 40 soru bulundu
Sadaka olarak verilen haram maldan sevap ummak caiz değildir. Haram paradan verilen sadakayı alan kimse, bunun haramdan olduğunu bilerek, Allah kabul etsin derse, kafir olur. Veren de amin derse, o da kafir olur. Haram paradan sevap ummak.
Herhangi bir video paylaşım sitesi / uygulaması üzerinden yayınlanan videolarda, dinen yasaklanan bir unsur olmaması, videoların resmi kurallara ve usulüne uygun olarak yapılması ve reklam içeriklerinin de dinen caiz ve meşru olması gerekir.
Söz konusu hadisin tercümesi şöyledir: “Üçü hariç, hiçbir oyun / eğlence övülmez. Bunlar, kişinin atını eğitmesi, eşiyle oynayıp eğlenmesi, ok ve mızrak atmasıdır.”
Kurulun cevabında şu ifadeler yer aldı: "İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sureti ile bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
Hisseler hayali ve hakikatte olmayan, sanal bir düzenlemeler olduğu için borsadaki işlemlere olumlu bakmamaktadır. Hakiki işler ve bu işler de İslam dinine aykırı işler yapmıyorsa caiz olarak görmektedir. Fakat günümüzdeki borsa sisteminde denetim yapmak oldukça imkansız olduğu için caiz olmadığını açıklamıştır.
Diyanet'e göre, bir kişinin eşi, oku, yayı ve atıyla oynaması dışındaki oyunlar boş ve faydasız. Spor dalları arasında Peygamber'in teşvik ettiği okçuluk, koşu, binicilik ve yüzmeye sıcak bakılıyor. Boks ve pankreas güreşi ise görünüş olarak horoz dövüşüne benzediği için İslam dinine göre hoş karşılanmıyor.
Değerli kardeşimiz, “Vücudum güzelleşsin, giydiğim şeyler yakışsın üstüme otursun kendimi iyi hissedeyim diye” vücut geliştirme sporu yapılabilir. Vücudu tabii olmayan şekillere sokmak ve bununla gösteri yapmak caiz değildir.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Alo Fetva Hattı'na (190) göre ise futbolun haram olduğu doğru değil: "Diyanet'in böyle bir fetvası yoktur. Malayani demek günah ya da mekruh olduğu anlamına gelmez.
E-Spor hem fiziksel hem de zihinsel özellikleri olan bir spordur. Diğer kategorilerdeki sporlardan farklıdır. Tek oyunculu ve çok oyunculu halde yapılabilmektedir.
E-sporcu olmak için özel bir eğitim almak gerekmiyor. Bilgisayar ya da konsol kullanabilen ve oyun içi sıralama sistemleri içerisinde yükselen kişiler, e-sporcu olmaya aday oluyor. Diğer oyuncular arasından sıyrılan ve e-spor takımları tarafından fark edilen kişiler, deneme için bir süre takım oyunlarına davet edilir.
E-sporun en endişe verici yanı, oyuncuların saatlerce bilgisayar başında oturmaları. Köln Spor Akademisi'nde e-spor performansı ve sağlık üzerine sekiz yılı aşkın süre çalışma yürüten öğretim görevlisi Ingo Froböse, amatör ya da profesyonel e-sporcuların haftada ortalama 24-25 saat oyun oynadığını belirtiyor.
Futbol oynamak caizdir.
Futbolcular tarafından alınan transfer parası helaldir. Bu parayla yardım yapılabilir. Kulüp namına futbol oynamak üzere kendini kiralayan kimsenin ücretini alması helaldir.
Bilindiği gibi boks, top oynamak, koşmak ve güreş tutmak gibi değildir. Boksta vuruşmak ve rakibe eziyet etmek kastı var. Ancak koruma ve korunma amaçlı boks öğrenmeye ya da öğretmeye haram denilmez. Spor ve spor dallarına örnek kabilinden atletizm, güreş, okçuluk, yüzme gibi bazı spor dallarına işaret edebiliriz.
Diyanet İşleri Başkanlığı, yaklaşan yılbaşı öncesi öncesinde "Piyangodan kazanılan para haram mı" sorusuna "Haram, bununla yapılan iyilikten de sevap beklenmez" karşılığını verdi.
İslam inancına ve hükümlerine aykırı olmayan bir oyunu; namaz gibi farzları kaçırmamak ve aşırı bağımlı olmamak, daha faydalı faaliyetlere engel olmamak, ara sıra değişiklikle rahatlama ve dinlenmeyi sağlamak maksadı ve şartıyla oynamak caiz olur.
Sigara içmek haram, içmede ısrar ve bağımlı olmak daha şiddetli haramdır. Çünkü o pis/habis şeylerdendir ve Allah Teâlâ A'râf 157'de “Onlara pis şeyleri haram kılar” buyurmakta, Nebî (sav) de “Zarar vermek ve zarara karşılık zarar vermek yoktur” buyurmaktadır.
İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar 'eşyada asıl olan mubah oluştur' ilkesi gereğince genel olarak mubah kabul edilir. Buna göre kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman israfına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir.
Düğünlerde yapılan çalgıcılıktan kazanılan para haram mıdır? Temel kural şudur: Haram bir işten kazanılan para da haram olur. Buna göre de düğünde müzik çalarak para kazanmayı ele alabiliriz.
İslâm nazarında en faziletli kazanç yolları ziraat, ticaret ve sanattır. Memuriyet ve işçilik de dinimizin mubah gördüğü kazanç yollarındandır.
Son günlerde basında yer alan evlilik dışı ilişkinin zina sayıldığı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Prof. Dr. Bardakoğlu, evlilik dışı ilişkinin dinen günah olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri