Ülkemizde şirket kurmadan e-ticaret yapmak yasaldır. Ancak bu durumda şirket kurmadan yasal olarak satış yapabilmek için yukarıda bahsedilen temel gereklilikleri yerine getirmek gerekmektedir. Gereklilikleri yerine getirmeyen kişiler ise bazı cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilmektedir.
E-Ticarette Anonim Şirket Kurulumu
Anonim işletmeler tek ortaklı ya da birden fazla ortaklı kurulabilir. Anonim şirketin kurucusunun gerçek kişi olma zorunluluğu bulunmuyor. Tüzel kişiler anonim şirket kurabilir, hissedar ya da ortak olabilir.
Elektronik ticaret faaliyetine başlayacak bir kişi bu işi şahıs olarak yapabileceği gibi bir sermaye şirketi kurup kurumsal bazda da faaliyet gösterebilir. Aylık ciroya bakılmaksızın, başkalarına ait mal veya hizmetleri satan kişiler de fatura kesmek ve kazancını vergilendirmek mecburiyetindedir.
E-ticaret Sitesi için Şirket Kurmak Gerekir mi? Online satış yapmak, resmî olarak bir ticari faaliyettir. E-ticaret siteleri, yasal prosedürlerde, geleneksel ticarethanelere göre farklı bir şekilde değerlendirilir. Bu nedenle e ticaret sitesi için şirket kurmak gereklidir.
Esasında amacınız evde internetten satış yapmak bile olsa yasal bir şekilde satış gerçekleştirmek için bir şirket kurmaya özen gösterilmelidir. Çünkü şirket olmadan internetten satış yapmak yasal değildir.
İlgili 35 soru bulundu
Kısacası şirket kurmadan da e-ticaret yapmak mümkündür. Özellikle bu durum birçok girişimcinin düşük maliyetlerle başlamasına ve işletmeyi zamanla büyütmesine olanak tanımaktadır.
Basit usulde yıllık gelir vergisi, E-Ticaret satıcılarının yılda bir kereye mahsus olmak üzere ödemekle yükümlü oldukları vergi çeşididir. Yıl sonunda E-Ticaret satıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarak hesaplanır.
E-ticaret İşletmeleri İçin Fatura Düzenleme Süreci
E-ticaret yapan kişiler internet üzerinden her satış yaptığında fatura kesmelidir.
e-Ticaret Vergileri Nereden Ödenir? Vergi borçları Ziraat Bankası, Vakıfbank gibi devlet bankalarına ya da GİB'in İnternet Vergi Dairesi üzerinden online olarak ödeme yapabilirsiniz.
E-Ticaret ile uğraşan gerçek kişi mükellef (şahıs firması) ve Limited Şirket/Anonim Şirket gibi (tüzel kişilikler) 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ uyarınca Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıt olmaları ve akabinde bildirimde bulunmaları gerekmektedir.
İnternetten yapacağınız satışlar için e-ticaret şirketinize bir vergi levhası da almalısınız. Bu durum bir de şirket kurulmasını gerektirdiği için bu süreçte bir mali müşavir ile ortak çalışabilirsiniz. Şirketinizi kurduktan sonra vergi levhası için de başvuruda bulunmuş olacaksınız.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir. Şirkette pay sahibi olanlar, şirkete yalnızca sahip oldukları pay kadar sorumlu olurlar.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
İnternetten şirket açmadan satış yapmak isteyen ve yukarıdaki esnaf muafiyeti belgesi şartlarını taşıyan kişiler esnaf muafiyet belgesi almak için bağlı olduğu ilçenin vergi dairesinin mal müdürlüğü bölümüne giderek başvurmalıdır.
Soruya net bir cevap gerekirse e-ticaret göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Genel manada normal ticaret ne kadar zorsa e-ticaretinde kendine göre farklı farklı zorlukları bulunuyor. Tabii ki her sorunun bir çözümü olduğu gibi e-ticaretin içerisinde bulunan sorunlarında çözümleri bulunuyor.
Koşullar sağlandığı zaman şirket kurmadan da internet üzerinden satış yapabilir hatta vergi muafiyeti ve indiriminden faydalanabilirsiniz. Şirket sahibi olarak ya da olmadan e-ticaret yapmak istiyorsanız devletten vergi mükellefiyeti ya da vergi muafiyeti belgelerini resmi olarak temin etmeniz gerekir.
Devlet tarafından 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere sunulan Genç Girişimci Desteği vergi ve sigorta ödeme muafiyetlerini kapsar. Genç Girişimci Desteği'nden faydalanacak olan kişiler 2023 senesindeki güncellemelere göre 3 yıl boyunca yıllık 150.000 TL'ye kadar olan gelirlerin vergisini ödemekten muaftır.
Esnaf muafiyeti, ticari faaliyetlerini ayrıca bir iş yeri açmadan ve seri üretim yapan makineleri kullanmadan yürütenleri kapsar. 2023 yılı için belirlenen e-ticaret vergi muafiyeti sınırı, 700.000 TL'dir. Bu sınırın altında kazanç elde edenler, basit usulde vergilendirmeye tabi olur.
Faturasız olarak sattığınız her mal için o ürünün fiyatının %10'u kadar ceza ödemek zorundasınız. Ancak ceza bununla sınırlı değildir; belli bir üst sınır bulunur. 2022 yılında faturasız ürün satışı ile ilgili belirlenen üst sınır 250.000 TL iken; 2023 yılında bu sınır, 1.100.000 TL olarak değiştirilmiştir.
Fatura vermeyen ve almayanlara 2.200 TL'den aşağı olmamak üzere faturaya yazılması gereken tutarın veya farkının %10'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Vergi mükellefi olmayanlara almadıkları her bir fatura için bu cezanın beşte biri kadar (440 TL) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Trendyol'da Fatura Kesmek Zorunlu mu? Trendyol'da fatura kesmek, diğer tüm online pazar yerleri gibi işletmelerin satışlarında müşteriler ile aracı bir platform olduğu için yasal olan işlemdir ve fatura kesilmesi zorunludur.
Eğer Türkiye'da senede 200,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 77,018 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 122,982 TL, aylık 10,249 TL olacaktır.
Eğer Türkiye'da senede 20,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 3,152 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 16,848 TL, aylık 1,404 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
İnternetten ürün satarken %1, %8 ve %18 oranında ürüne göre değişen tutarda KDV, binde 8,25 oranında damga vergisi, yıllık kar tutarına göre %15 ile %35 oranında değişen gelir vergisi, geçici vergi ve muhtasar beyannamesi ödemelerini yapmanız gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri