En yoğun olarak zeytinyağı, ayçiçek yağı, kuruyemişler, soya fasulyesi, avokado, buğday ve yeşil yapraklı sebzeler içerisinde yer alır (1). E vitamininin 8 farklı formu mevcuttur (1).
E vitamini içeren besinler arasında bulunan kivi, mango gibi meyvelerin taze sıkılmış suları E vitamini içeren içecekler arasında yer alır. Ayrıca E vitamini içeren sebzeler ve meyveler ile hazırlanan smoothie tarzı içecekleri tüketerek de E vitamini alımını artırabilirsiniz.
E vitamini eksikliği ise sinir ve kas hasarına neden olabilir. Kol ve bacaklarda his kaybına, vücut hareket kontrolünün sağlanamamasına, kas zayıflığına ve görme sorunlarına yol açabilir. Tüm bunlara ek olarak zayıflamış bir bağışıklık sistemi de E vitamini eksikliği belirtileri arasında yer alır.
Tereyağı Fındık, badem, ceviz, ay çekirdeği gibi yağlı tohumlar. Ispanak, tere, maydanoz, marul, kereviz, lahana, brokoli, bal kabağı gibi sebze ve yeşillikler. Avokado, mango, muz ve kivi gibi meyveler.
İlgili 36 soru bulundu
E vitamini içeren kuruyemişler; badem, fındık, ceviz, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği türleridir.
E vitamini açısından zengin gıdalar arasında avokado, ayçiçeği ve soya yağı, ayçiçeği çekirdeği, badem, buğday tohumu yağı, fıstık, fıstık ezmesi, ıspanak, kabak, kanola yağı, kara lahana, kırmızı biber, kuşkonmaz, mango pancar yeşillikleri, yer fıstığı ve zeytinyağı bulunur.
E vitamini doğal besinlerde bol miktarda bulunduğundan eksikliği sık rastlanılan bir durum değildir. Günlük E vitamini ihtiyacı erkekler için 4mg, kadınlar için günde 3 mg'dir. Bebeklerde, yağ emilim bozukluğu olan kişilerde E vitamini eksikliğine sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir. Kas kütlesi kaybı, kas güçsüzlüğü ve buna bağlı denge problemleri ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
E vitamini eksikliği, kan testinde plazma tokoferol seviyesinin ölçümü ile teşhis edilir. Türkiye Beslenme Rehberi'ne göre yetişkin kadın ve erkeklerin günlük 11-13 mg E vitamini alması önerilir. E vitamini eksikliği belirtileri, göz, cilt, sinir ve kas sistemi dahil, vücudun türlü bölgelerinde görülür.
Muz iyi bir lif, potasyum, antioksidan, B6 vitamini, C vitamini ve bitkisel besin kaynağıdır. Bununla birlikte daha birçok vitamini içerisinde barındırmaktadır. Magnezyum ve manganez açısından da zengin olması onu vazgeçilmez meyveler listesinde tutmayı başarmaktadır.
Bazı vitaminler örneğin; E vitamini geceleri, C vitamini yemek sonrasında alınmalıdır. Çünkü E vitamini gündüz alındığında vücut onu enerji sağlamak amacıyla kullanır.
E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? E vitamini günlük hayatta tükettiğimiz pek çok besinde yer alır. Bitkisel yağların çoğunda bulunan E vitamini, kuru yemişlerden badem, fındık ve yer fıstığında, tohumlardan ise ay çekirdeğinde yer alır. Ayrıca yeşil yapraklı sebzelerden ıspanak ve brokolide de bulunur.
İnce Çizgileri ve Kırışıklıkları Önlemeye Yardımcı Olabilir. E vitamini yağı, cilde uygulandığında cildin ihtiyaç duyduğu nemin karşılanmasına yardımcı olabilir. İyi nemlendirilmiş ciltte kırışıklık ve ince çizgi görünümde azalma gözlenir.
E vitamini fazlalıgı; kanın pıhtılaşmasını önler. Özellikle kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalara önerilmez. 1 gramın üzerindeki dozlarda bulantı, gazlanma ve ishal yapabildiği bildirilmiştir.
Ispanak, pazı, lahana, brokoli ve kara lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, Portakal, greyfurt, mandalina ve limon gibi narenciye meyveleri. Çilek, böğürtlen, ahududu ve yaban mersini gibi kırmızı meyveler, Badem, ceviz, soğan, biber, fasulye ve bezelye gibi doku oluşumunu destekleyen biotin içeren besinlerde bulunur.
Eklem sağlığı ve genel kas-iskelet sistemi sağlığı için yaygın olarak önerilen takviyelerden biri de D vitaminidir. D vitamininin en önemli etkisi kemikler üzerinedir ve esas kaynağı güneştir. Güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanıldığında insan vücudu doğal olarak D vitamini sentezi yapabilir.
Vitamin ve Mineral Eksiklikleri
Kas metabolizmasına etkisi olan vitamin ve minerallerin yetersiz alınması, bacaklarda güçsüzlüğe neden olabilir. Özellikle D vitamini, B12 vitamini, magnezyum ve potasyum eksikliği, bacaklarda hissedilen güçsüzlükte büyük bir rol oynar. D vitamini, kemik ve kas sağlığı için önemlidir.
VİTAMİN D EKSİKLİĞİ
En önemli kaynağı artık hepimizin bildiği üzere güneş ışınlarıdır. Bitkisel ve hayvansal gıdalardan da bir miktar sağlanabilir. Ülkemiz güneşi bol bir ülke olmasına rağmen D vitamini eksikliği sık görülür. D vitamini eksikliği olanlarda yorgunluk, halsizlik ve kas ağrıları önemli belirtilerden.
E vitamini testi kan örneği alınarak bu kan örneği içerisinde E vitamini düzeyi ölçülerek yapılır. Test için 12 saat aç olmak gerekir. Kan alınmadan 24 saat önce alkol tüketmekten kaçının. İğne ile kan alındığında iğnenin battığı bölgede hafif bir ağrı veya acı hissedebilirsiniz.
Eklem rahatsızlıkları Uyku düzeni bozulması Saç dökülmesinde artış, saçlarda cansızlık ve kırılganlık. El ve ayakların çabuk üşümesi, el ve ayaklarda sürekli soğukluk hissi.
“Saç dökülmesi hangi vitamin eksikliği ile olur?”, sorusuna kesin bir yanıt vermek mümkün olmayabilir. Çünkü, vücudumuzdaki vitaminlerin çoğu saç sağlığı üzerinde etkilidir. Bu vitaminlerin başlıcaları olarak A, C ve E vitaminleri, B grubu vitaminler sayılabilir.
Bazı kaynaklar, E vitamininin vücuttaki serbest köklerin birikmesine mani olduğunu ve böylece yaşlanmayı geciktirdiğini iddia etmektedir. Fakat demir ve C vitamini ise bu serbest kökleri meydana getirerek iltihaplanma ile mücadeleyi kolaylaştırmaktadır.
E vitamini açısından zengindir ve özellikle makyaj nedeniyle kaş ve kirpiklerin hasar görmesini engellemeye yardımcı olur. Herhangi bir nedenden dolayı güçsüzleşen ve dökülen kaş ve kirpiklere düzenli olarak uygulandığında kıl köklerini besleyerek güçlenmesini sağlar.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri