Uyuz, kaşıntı ve deri döküntüsünün en yaygın belirtileri, parazitin proteinlerine ve dışkılarına karşı duyarlılıktan (bir tür “alerjik” reaksiyon) kaynaklanır. Özellikle geceleri şiddetli kaşıntı, uyuzun en erken ve en sık görülen semptomudur. Sivilce benzeri, kaşıntılı “uyuz döküntüsü” de yaygındır.
Dr. Kutlubay, “Alerjik kaşıntılar genellikle neden olan faktörden sonra görülürken uyuzda kaşıntı özellikle geceleri görülür ve uykudan uyandırır. Alerjik kaşıntı genelde ailede diğer kişilerde görülmezken; uyuzda kaşıntı diğer aile fertlerinde de görülür” dedi.
Uyuz kaşıntısı, uyuz akarlarının yok edilmesinden sonra birkaç hafta sürebilir. Bu nedenle, tedavi sonrası kaşıntı devam ederse, doktorunuza başvurmanız önemlidir.
0,3 -0,5 mm. boyutundaki bu ektoparazitin dişisi bulaş sonrası cildin üst katmanlarında tüneller açarak ilerler. Bu ilerleme sırasında tünele bıraktığı dışkısının içinde bulunan alerjenler 4 hafta sonrası alerjik reaksiyon oluşturur ve şiddetli kaşıntıya neden olur.
Uyuz ilk nerede başlar? Halk arasında uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis akarı, cildin üst kısmında görünerek uyuz hastalığını ortaya çıkarır. Akar ciltte daha da ilerleyerek kaşıntıya neden olmaya başlar.
İlgili 41 soru bulundu
Uyuz hastalığını diğer türlerden ayıran sebep olduğu amansız uyuz kaşıntısıdır. Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. Uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir. Bu kabarık çizgiler ya grimsi beyaz, ya da ten rengindedir.
Alerjik kaşıntı, toz, böcek, deterjan gibi çeşitli dış etkenlere karşı ortaya çıkan kaşıntı halidir. Kaşıntı pek çok hastalığın habercisi olabilir. Bu nedenle kaşıntı, çeşitli deri hastalıkların habercisi olabilir.
Uyuzun tedavisinde birçok doğal yöntem kullanılır. Bunlardan biri de sirke kullanımıdır. Sirke, asetik asit içeren doğal bir asitik sıvıdır. Sirke, uyuzun neden olduğu kaşıntılı cilt döküntüsünün tedavisinde doğal bir çare olarak kullanılabilir.
Yaygın, parazitik bir rahatsızlık olan uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça,genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir.
Erken bir uyuz döküntüsü, kurdeşen, küçük ısırıklar veya sivilceler gibi küçük kırmızı yumrular olarak ortaya çıkacaktır. Daha ileri durumlarda, cilt kabuklu veya pullu olabilir.
Uyuz tedavisi genellikle krem ve losyonlarla yapılır, bunlar cilde direkt olarak uygulanır. Ağız yoluyla alınan ilaçlar da mevcuttur. Tedavi şunları içerebilir: Permetrin krem: Permetrin, parazitleri ve yumurtalarını öldüren kimyasallar içeren yüzeysel bir kremdir.
Uyuz rahatsızlığına yakalanan birinin tedavi süresi ortalama şekilde 10 gündür.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuzun belirtileri arasında sivilce benzeri döküntüler ve yoğun kaşıntı yer alır. Gündüz daha hafif olan kaşıntı gece artar. Hatta uykudan uyandıracak kadar yoğun kaşıntı görülebilir.
Egzama başta olmak üzere kıl kökü iltihapları, böcek ısırıkları, mantar enfeksiyonları gibi pek çok deri hastalığı ile karışabildiği için tanısı gecikebilir." Özellikle geceleri ve sıcaklıkla artan kaşıntının, uyuz hastalığının en önemli belirtisi olduğuna değinen Doç. Dr.
Uyuz tedavisinde genellikle krem ile çeşitli losyonlar kullanılır. Bunun yanı sıra vücut kremi de uygulanabilir. Uyuz tedavisi yaklaşık 2 hafta ile 6 hafta arasında sürmektedir. Ayrıca beyaz sirke, zerdeçal ve çay ağacı yağı gibi ürünler ide de uyuz tedavisi sürdürülebilir.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır. Tüm akarları yok etmek için her biri yaklaşık bir hafta arayla iki (veya daha fazla) uygulama gerekli olabilir.
Uyuz; parazitlerin neden olduğu ve bulaştıktan sonra 2-3 hafta içerisinde şiddetli kaşıntıya neden olan bir deri hastalığıdır. Derinin altına giren uyuz parazitleri buradaki dokudan beslenir.
Yoğun kaşıntı izleri ve az sayıda böceğin kazdığı tüneller görülebilir. Aşırı kaşıntı, mikrop kapmalara veya egzama gelişimine neden olabilir. Bebeklerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kimselerde, normalde tutmadığı saçlı deri, avuç içi, ayak tabanı gibi alanlarda yerleşerek, daha şiddetli olabilir.
İntradermal testler, ülkemizde yapılmamakta. "Sarcoptes scabiei var. hominiso" yani uyuz etkenine karşı gelişen antikroların nested-PCR kan testi ile saptanması. Uyuz hastalığında tanı açısından en doğru test olarak görülmekte, ülkemizde yapılmamakta.
Kaşıntıyı hafifletmek için, kaşımak yerine kaşınan bölgeye soğuk bir bez veya biraz buz koyun. Doktorunuz ayrıca antihistaminikler ve topikal steroidler de dahil olmak üzere kaşıntı tedavisi için ilaç reçete edebilir. Nadiren steroid hapları ve antibiyotikler de gerekebilir.
Alerjik kaşıntı nedenleri; Alerjik hastalıklardan alerjik egzema (atopik dermatit), alerjik rinit (polen, ev tozu akarı ve küf alerjisi olanlarda), ürtiker ve ilaç alerjilerinde cilt kaşıntısı sık görülür. Alerjik rinit ve alerjik egzama da deri kuru ve kaşıntılıdır.
Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri