İcralık arabalar ın ihalelerine sadece nüfus cüzdanınız ve ihale katılım bedelinin 'si ile katılabilirsiniz. İsteyenler, ihaleye nakit para yerine bankalardan alabilecekleri teminat mektubu ile de katılabilirler.
"Banka ve şahıs alacaklarından dolayı yakalamalı ve hacizli araçları bulunan vatandaşlar, en yakın icra dairesine gidip, talep formlarını, dilekçelerini doldurduktan ve yediemin otopark ücretini ödedikten sonra araçlarını gelip teslim alabilirler. Başka hiçbir ücret ödemeden araçlarına kavuşabilirler.
İcralık araba ihalesini yürüten bankanın herhangi bir şubesinden başvuru yapmak mümkün. Başvuru sırasında aracın piyasa değerinin %5'i kadar teminat bedeli ödenir. Bu bedel ihaleden sonra geri alınabilir. Eğer araç satın alınmışsa teminat bedeli geri alınmaz.
Bu durumların yanı sıra ihale işlemleri devlet kontrolünde gerçekleşeceğinden dolayı herhangi bir riskle karşılaşılmayacaktır. Ayrıca icradan alınan arabalar ise yaklaşık 15 günlük süreçte teslim edilecektir.
Hacizli araçlar için öncelikle, haciz kalkmış olup da yedieminde muhafaza edilen araçlar kanuni olarak borçlu tarafından alınması için teklif edilecek. Borçlu olan kişi almazsa rehin hakkı sahibinin alması istenecek. Her ikisi de almadığında araçlar ihale ile satılacak.
İlgili 17 soru bulundu
1- Satışını isteyebilir, İstemezse bile İcra Müdürü resen satışını yapabilir. 2- Suç oluşmaz, zira kanuni süre içerisinde satış istenilmediğinden cezai sorumluluğu kalkmıştır.
Eğer araç üzerinde yakalama emri var ise araçların tespit edilmesiyle anında trafikten çekilme işlemleri yapılır. Bu bakımdan bu tür araçlar için yakalama kararı neden verildiyse ilgili durumun çözülmesi gerekir. Aksi halde araç ile trafiğe çıkılması mümkün olmayacaktır.
Alacaklının satış istemesinden itibaren 2 aylık süre içerisinde satış işlemi yapılır. Eğer 6 aylık süre içinde alacaklı tarafından hacizli taşınır malın satışı istenmez ya da satış istenmesine rağmen ödenmesi gereken masraflar verilen süre içerisinde ödenmezse taşınır üzerindeki haciz düşer.
İcradan ev, araba, arsa, tarla gibi taşınmazlar almak oldukça karlı olmaktadır. Çünkü icralık taşınmazlar piyasa değerinin oldukça altında satışa sunulmaktadır. Piyasa değerinin yüzde 40 altında satışa sunulan taşınmazları satın almak alıcılar için oldukça avantajlı olmaktadır.
Taşınırlar ve taşınmazlar için satış talep etme süreleri 6 ay ve 1 yıllık sürelere tabi iken; İİK'nın 106. maddesinde 30.11.2021 tarihinde yapılan son değişiklik ile satış talep edilme süreleri tüm haczedilen mallar için 1 yıl olarak düzenlenmiştir.
Sahibinden icralık arabaları alabilmek için takip gerçekleştirmek gerekir. Bu takip ise esatis.uyap.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştirilmektedir. Böylece sahibinden sunulmuş olan icralık arabalara ulaşım sağlanabilir.
İcralık Araç İhalelerine Katılım Nasıl Yapılıyor? İcralık arabalar ın ihalelerine sadece nüfus cüzdanınız ve ihale katılım bedelinin 'si ile katılabilirsiniz. İsteyenler, ihaleye nakit para yerine bankalardan alabilecekleri teminat mektubu ile de katılabilirler.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
Alınan kararla, park yasağı halinde çekme ücreti ve park yasağı dışında 5 kilometreye kadar özel taşıma ücreti 250 liradan, yüzde 60 zamla 400 liraya çıkmış oldu. Kilometre başına 12 lira olan ücret de yüzde 25 zamla 15 liraya yükseldi.
HD 09.11.2015 tarihli 2015/17384 E. 2015/27288 K.) "... Yedieminlik ücreti takip masraflarından olup, İİK'nun 59. maddesi ile "takip masrafları borçluya aittir.
Yediemin depo ve garaj yetkisi Adalet Bakanlığı ilgili birimleri tarafından verilir. Böyle bir atanma, tayin yapılmamış kişiler bu sıfatla anılmamalıdır. Emniyet yada jandarma birimlerinin trafikten men ettiği araçları teslim ettikleri yerler otoparktır.
icralık mal ah malı mıdır? Öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığının icradan alım yapmak helaldir fetvasının bulunduğunu belirtmek isteriz. İslam hukukçularının çoğunluğu borçluların mallarına haciz konup satılmasını caiz görürler. Bu şekilde satılan malı almak da helaldir.
Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir. Bu işlemler yapıldıktan sonra araçta yakalama kalkar.
otokocihale.com bireysel ihalelerine perakende araç almak isteyen tüm gerçek ve tüzel kişiler katılabilir. otokocihale.com'da araç satın almak için gerekli tüm işlemler web sitesi üzerinden gerçekleştirilir. Hemen üye olun, açık artırmalara katılın ve istediğiniz araca sahip olun.
bütün ek ücretleri her zaman alıcı taraf öder.
Cebri icra ile yapılan satışlarda yasal olarak uygunsuzluk olduğu durumlarda kişiler ihalenin feshi davasını açabilir. İhalenin feshi davası İcra ve İflas Kanunu 134. Maddesi doğrultusunda düzenlenir. İhalenin feshi davası için İcra Mahkemeleri'ne gidilerek şikâyette bulunulması gerekebilir.
Haksız icra takibi nedeniyle ödenen paranın geri alınması, icranın iadesi dediğimiz icra dairesine yapılan bir başvuruyla sağlanabilmektedir. Bu yola başvurabilmek için ise takibin dayanağı olan mahkeme kararının Yargıtay veya BAM tarafından bozulması veya kaldırılması ve bu kararın da kesinleşmiş olması gerekir.
hacizli olan aracı kullanan ve saklayan kişi açısından bir suç oluişmaz ancak hacizli araç yediemin olarak teslim edilmişse İİK 289 gereğince yedieminliği suistimal suçu oluşur.
Satış isteme süresinin geçmesi, Araç üzerine haciz konulduktan sonra alacaklı veya borçlu 1 yıl içerisinde icra dairesinde satış istemelidir. Eğer 1 yıl içerisinde satış istenmezse haciz düşer ve borçlu tarafından icra dairesine verilecek bir dilekçe ile araba üzerindeki haciz kalkar.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri