Ebelik Mezunu Ne İş Yapar? Ebelik mezunu olan kişiler, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, aile ve toplum sağlığı merkezlerinde görev yapar.
Aylık maaşlar ortalama olarak 15.000 TL ile 22.000 TL arasında değişebilir. Ebeler, hamile kadınların ve bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyümelerine yardımcı olurlar. Ebeler, doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası dönemlerde anne adaylarına ve bebeklere sağlık hizmeti sunarlar.
Ebelik Bölümünden mezun olan kişiler, görev aldıkları yerlerde gerektiğinde hemşirenin yapması gereken görevleri de yapabilecek düzeyde eğitim alırlar. Eğitim süreci kapsamında ebe hemşire adayları staj yapar. Teorik eğitimlerin yanı sıra yapılan staj sayesinde ebe hemşire adayları uygulama konusunda deneyim kazanır.
Bebek Hemşiresi, yenidoğan bebeklerin tedavi ve tüm bakımlarını profesyonelce yapan, ebeveynlere bebek bakımı konusunda eğitimler veren, güncel gelişmeleri takip eden ebelik veya hemşirelik mezunu uzman kişilerdir.
Ebe; doğuma yardımcı olur, annelere, bebeklerine, eşlerine ve ailelerine doğum öncesi ve doğum sonrası bakım ve destek sağlar.
İlgili 41 soru bulundu
Ebelik Doktora Programına; Ebelik Anabilim Dalı Doktora programına başvurmak isteyen adayların Ebelik Lisans mezunu olup Sağlık Bilimleri Enstitülerinde Ebelik ve Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği Yüksek lisans programlarında eğitimini tamamlamış olması gerekmektedir.
Ebeler tarihsel çalışmalarda uzun yıllar görünmez kaldılar, fakat artık biliyoruz ki doğumda maharetliydiler, faaliyet alanları doğum ile sınırlı değildi ve üreme alanında kısırlık tedavisi, doğum kontrolü ve kürtaj gibi konularda uzmandılar.
İyi eğitimli, olası sorunları bilen ebeler, kadın hastalıkları ve doğum uzmanının süpervizörlüğünde normal doğum yaptırabilir. Doğumda ters giden birşey olursa hekime haber verir.
Örneğin ambulans nöbet ekibinde bazen yanınızda ATT olmaz, 2 hemşire, 2 ebe vb. vakalara veya sevklere gidebilirsiniz. Bu durumda ekip sorumlusu hemşire/ebe de olabilir. Entegre hastaneler B tipi istasyonlardır.
Ebeler, doktor olmayan bölgelerde doğum yaptırma ve hastanelerde hekime yardımcı olma görevine sahiptir.
Zorunlu doğu görevi yok.
Madde 48 – Hemşire, ebe ve hemşire yardımcılarının nöbetleri: A) Bünyesinde doğum servisi bulunmayan kurumlarda, hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı (başhemşire dahil) toplamı ikiden fazla ise, bunlar arasında nöbet uygulanır.
Doğuda ebe maaşları da ortalama 17.500 TL ile 30.000 TL (özel hastane) arasında değişmektedir. Devlette ise net maaşına yansıyan döner sermaye ile ortalama 30.000 TL doğuda ebe maaşı olmaktadır.
Ebe Maaşı 2023
Memur maaş artışları ebe maaşlarında da artış sağladı. 2023 yılında gerçekleşen % 30 memur maaşları ile en düşük ebe maaşı 12.350 TL'ye yükseldi. Lisansüstü uzman ebelerin ortalama maaşı 16.770 TL civarındadır.
Uluslararası Ebeler Konfederasyonu (ICM), ebelik eğitiminin uluslararası standartlarını belirlemekte olup, üniversite düzeyinde en az üç veya dört yıl sürecek bir eğitime başlamadan önce en az 18 yaşında olması gerektiğini vurgular. Hemşirelik eğitimi sonrasında ise en az 18 ay ebelik eğitimi verilmesi gerekir.
Devlet hastanelerinde bu görevi yerine getirmek için üniversitelerin alan fark etmeksizin Ebelik, Hemşirelik, Diyetisyenlik gibi sağlık bölümlerinden 4 yıllık eğitim alındığına dair diploma sahibi olmak, Başhemşire olabilmenin ön koşullarındandır.
Birçok yerde ebelere hemşirelik yaptırılmaktadır. Ancak bu yerler, hemşirelik sıkıntısı çekilen yerlerdir. Mesleğiniz ebelikse ve çalıştığınızda yerde hemşire sıkıntısı çekiliyorsa geçici olarak hemşirelik yapabilirsiniz. Ancak hemşireliği bir meslek olarak yapmak istiyorsanız eğitimini almalısınız.
Sağlık Bakanlığı alımı kontenjanlarına göre, Atama yapılacak 30 bin sözleşmeli sağlık personelden 15 bin 537'si tıbbi sekreterler, 5 bin 831'i hemşire, 1470'i ise ebe olacak.
Ülkemizdeki sezaryen doğumların artış trendi ile uyumlu olarak ebe ve hemşireler arasında da sezaryen doğum yaygın olarak tercih edilmektedir.
− Ebelerin öncelikle aktif olarak çalıştığı süre belirlenmiş- tir. Devlet Memurları Kanunu'nun 99. maddesine göre haftalık çalışma süresi 40 saat olarak düzenlendiğinden araştırma kapsamında ebe ihtiyacı hesaplamalarında haftalık çalışma süresi 40 saat olarak ele alınmıştır.
Kürtaj Uygulamasını Kimler Yapar? D&C (Dilatasyon ve Küretaj) kadın hastalıkları ve doğum uzmanları (jinekolog) tarafından yapılır. Bu işlem yetkisi olmayan kişiler tarafından yapılmamalı. Kürtaj muayenehane, klinik ve hastanede yapılabilir.
Reşit olan bir kadın yasal olarak kürtaj yaptırabilir. Evlilik şartı aranmamaktadır.
Bu nedenle bebek sahibi olmayı düşünmeyen çiftlerin doğru zamanda, uzman bir jinekologa başvurması gerekir. Çocuk aldırma işlemi yani kürtaj, sadece kadın doğum uzmanları tarafından yapılabilir ve mutlaka steril koşullarda yapılmalıdır.
Bu itibarla hakkımda yasal ve hukuka uygun bir görevlendirme bulunmadığı üzere verilen ceza puanını kabul etmiyorum. Sadece ebelerin yazması gereken 3. madde; 3. Aile Sağlığı Elemanı olarak görev yapan bir ebe olarak tarafıma acil nöbeti görevi verilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri