Ebelik bölümü okumak sanıldığı gibi zor değildir. Uygulamalı bir meslek olmasından dolayı derslerin büyük bir çoğunluğu simülasyon ve gerçek yaşam ortamlarında yapılmaktadır. Derslerine iyi çalışan, sorumluluğu gelişmiş her kişi ebelik bölümünü iyi bir derece ile bitirebilir.
Ebelik bölümü 4 yıllıktır. Sağlık bilimleri fakültesi okuması hem çok zevkli hem de zor olan fakültelerden biri, ebelik ise çok daha spesifik bir bölüm olduğu için diğer bölümlere nazaran teorik kısmı daha kolay olan ve bir o kadar da zevkli olan bir bölüm.
Ebeliğe yönelik beklentilere ilişkin en fazla; öğrencilerin %56.2'si okullarda ebe akademisyen sayısının artacağı ve %53.8'inin ebeliğin gelecekte daha saygın bir meslek olarak tanınacağı cevabını verdi.
ç) Ebelik Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri, Normal Doğum ve Doğum Sonu Dönem dersi ile Riskli Doğum ve Doğum Sonu Dönem dersine ait yapacakları yaz stajında, haftada 2 gün nöbet usulünde -hafta içi ya da hafta sonu- çalışabilirler (Bu dersten beklenti, öğrencinin doğuma aktif olarak katılmasını sağlamaktır.
Bu itibarla hakkımda yasal ve hukuka uygun bir görevlendirme bulunmadığı üzere verilen ceza puanını kabul etmiyorum. Sadece ebelerin yazması gereken 3. madde; 3. Aile Sağlığı Elemanı olarak görev yapan bir ebe olarak tarafıma acil nöbeti görevi verilemez.
İlgili 16 soru bulundu
Ebe olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Ebe maaşı 2023 verilerine göre ortalama 20.900 TL civarındadır.
Madde 48 – Hemşire, ebe ve hemşire yardımcılarının nöbetleri: A) Bünyesinde doğum servisi bulunmayan kurumlarda, hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı (başhemşire dahil) toplamı ikiden fazla ise, bunlar arasında nöbet uygulanır.
Madde 48 - Hemşire, Ebe ve Hemşire Yardımcılarının Nöbetleri
Başhemşire ile beraber dörtten fazla hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı bulunan kurumlarda başhemşire nöbete girmez, herhangi bir sebeple sayıları dörtten aşağı inerse başhemşire de nöbete dahil olur.
Doğuda ebe maaşları da ortalama 17.500 TL ile 30.000 TL (özel hastane) arasında değişmektedir. Devlette ise net maaşına yansıyan döner sermaye ile ortalama 30.000 TL doğuda ebe maaşı olmaktadır.
İyi yetişmiş bir ebe, gebelik takibi ve normal doğum yaptırabilir. Sorunlu gebelikler ayıklanarak, risk taşımayan gebeliklerin takip ve doğumunu gerçekleştirebilirler. Bu, sistemi de rahatlatır.
Ebelik Bölümünden mezun olan kişiler, görev aldıkları yerlerde gerektiğinde hemşirenin yapması gereken görevleri de yapabilecek düzeyde eğitim alırlar. Eğitim süreci kapsamında ebe hemşire adayları staj yapar. Teorik eğitimlerin yanı sıra yapılan staj sayesinde ebe hemşire adayları uygulama konusunda deneyim kazanır.
Devlet hastanelerinde bu görevi yerine getirmek için üniversitelerin alan fark etmeksizin Ebelik, Hemşirelik, Diyetisyenlik gibi sağlık bölümlerinden 4 yıllık eğitim alındığına dair diploma sahibi olmak, Başhemşire olabilmenin ön koşullarındandır.
Ebelik, gebelik teşhisi ile gebeliğin gözetimini yapmak ve normal doğum yaptırmak için görevli kişilerin yürüttüğü tıbbi bir görevdir.
Ebelik mezunu olan kişiler, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, aile ve toplum sağlığı merkezlerinde görev yapar.
EBE 330 Stajı: Bu staj üçüncü sınıf yaz döneminde Normal Doğum, Doğum Sonrası Dönem ve Uygulaması dersine ilişkin uygulamaları kapsamaktadır. Bu nedenle stajı yapabilmek için öğrencinin “EBE332 Normal Doğum, Doğum Sonrası Dönem ve Uygulaması” dersinden başarılı olması gerekmektedir.
Programdan mezun olacak ebeler Sağlık Bakanlığı hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, toplum sağlığı merkezlerinde, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezlerinde, aile hekimliği birimlerinde, özel hastanelerde ve polikliniklerde, özel sağlık kabini açmak suretiyle serbest ebe olarak çalışabilirler.
− Ebelerin öncelikle aktif olarak çalıştığı süre belirlenmiş- tir. Devlet Memurları Kanunu'nun 99. maddesine göre haftalık çalışma süresi 40 saat olarak düzenlendiğinden araştırma kapsamında ebe ihtiyacı hesaplamalarında haftalık çalışma süresi 40 saat olarak ele alınmıştır.
Bu durumda öncelikle ebe olarak çalışan personelin haftalık çalışma süresi 40 saat değil 45 saattir.
Ebeler (Hebammen) de hem gebelik sırasında hem de bebeğiniz doğduktan sonra size danışmanlık hizmeti verir ve yardımcı olur. Ebe (Hebamme) doğuma da yardımcı olur. Doktorunuz, bir kadın doğum doktoru ve/veya ebe bulmanıza yardımcı olacaktır.
Ebe Maaşı 2023
Memur maaş artışları ebe maaşlarında da artış sağladı. 2023 yılında gerçekleşen % 30 memur maaşları ile en düşük ebe maaşı 12.350 TL'ye yükseldi. Lisansüstü uzman ebelerin ortalama maaşı 16.770 TL civarındadır.
Mezun olan ebeler özel kuruluşlarda veya serbest olarak çalışmaya başlayabilirler.
Mahkeme kararında, “İlgili mevzuatta 'lisans mezunu ebeler meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim aldıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edildikten sonra uzman ebe olarak çalışırlar' denilmektedir.
Ebe Ne İş Yapar? Ebeler genel olarak doğum sırasında doktor ve sağlık hekimlerine yardımcı olmaktadır. Yeni doğan bebeklerin aşılarını yapar ve lohusa desteği verirler. Bunun yanı sıra doğum öncesi ve sonrasında yapılması gereken tüm bakım ve işlemler hakkında ebeveynleri bilgilendirmektedirler.
657 sayılı devlet memurları kanununa göre, memurların haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiş olmasına rağmen, 2368 Sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun uyarınca hemşirelerin çalışma süresi haftada 45 saattir.
Posttravmatik epilepsi (PTE) travmatik beyin hasarı (TBH) sonrası tekrarlayan nöbetlerle seyreden bir durumdur. PTE kafa travmasından yıllar sonra ortaya çıkabilir. PTE'de tekrarlayan nöbetlere neden olan mekanizma halen tam olarak anlaşılmış değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri