Geleneksel Türk süsleme sanatlarından olan ebru sanatının en önemli özelliklerinden biri de usta-çı- rak (Görsel 3) yöntemi ile tam manada öğreniliyor olmasıdır.2 Bu nedenle günümüzde hâlen alaylı bir sanat grubuna girmektedir.
Ebru kullanım alanı olarak değişik uygulamalar yapmaya imkân tanıyan bir sanat dalıdır. Her devirde farklı bakış açıları ile üzerinde çalışmalar yapılabilecek modern çalışmalar yapmaya uygun olan ebru, günümüzde kumaş, seramik, fayans, ahşap, cam ve duvar kâğıtlarına kadar geniş bir alanda kullanılmaktadır.
Ebru sanatının ne zaman ve hangi ülkede ortaya çıktığı bilinmemekle beraber bu sanatın doğu ülkelerine özgü bir süsleme sanatı olduğu düşünülmektedir. Bazı İran kaynaklarında Hindistan'da ortaya çıktığı yazılıdır. Bazı kaynaklara göre de Türkistan'daki Buhara kentinde doğmuş ve İran yoluyla Osmanlılar'a geçmiştir.
Osmanlı Devleti döneminde bilinen en eski ebru örneği 15. Yüzyıla aittir. Sonraki dönemlerde ebru sanatı Osmanlı ebrucularının elinde olgunluğa erişmiş ve kendi başına büyük bir sanat geleneği olarak ortaya çıkmıştır. Ebru kelimesinin kökenine dair rivayetler muhteliftir.
Ebru tarihinde bugüne kadar tesbit edilebilen ilk ebruzen “şebek” lakabı ile bilinen Mehmed Efendi'dir.
İlgili 26 soru bulundu
Ebru Sanatı: Bin Yıllık Miras
Bilinen en eski ebru eserleri, 13. yüzyıl Türkistan'ına ve 14. yüzyıl İran'ına ait. Bu yörelerde bulunan ebru eserlerinin olgunlaşmış görünümleri ise, ebrunun tarihinin çok daha eskiye, yaklaşık olarak 10. yüzyıla dayandığı fikrini gündeme getiriyor.
Necmeddin Okyay, Mustafa Düzgünman gibi üstadların kendilerini ebrucu, ebru ustası ya da ebru sanatçısı olarak nitelediklerini biliyoruz.
Ebru sanatı, geleneksel Türk sanatları içinde, dünya- da en çok tanınan sanat olma unvanını almış; farklı- lıkları ve güzellikleri ile de ülkemize güzel nitelikler kazandırmıştır.
Osmanlı'da ve özellikle o dönem İstanbul'unda çok rağbet gören ebru sanatı, Avrupa'da da çok beğenilmiş ve "Türk kağıdı" , 'Türk mermer kağıdı' olarak adlandırılmış, günümüze değin yapılagelmiştir.
Klasik Türk Ebru sanatının yakın geçmişte ki temsilcileri Necmettin OKYAY ve Mustafa DÜZGÜNMAN'dır. Mustafa DÜZGÜNMAN'ında öğrencisi olan Alparslan BABAOĞLU ve Fuat BAŞAR günümüz klasik Türk Ebru sanatının temsilcileridir.
Klasik Türk Ebru çeşitleri arasında yer alan bazı ebrular; Battal Ebru, Şal Ebrusu, Gel-git Ebru, Taraklı Ebru, Hatip Ebrusu, Bülbül Yuvası Ebru, Hafif Ebru, Kumlu Ebru, Akkase Ebru, Çiçekli Ebru olarak sıralanabilir.
Ebru sanatı, ebru teknesinde renklerle sanatçının ruhunu yansıttığı, suya resmettiği karışımdan oluşan ahenk sanatıdır. Yaratıcılığı ve hayallerin resmedildiği ebru sanatı Osmanlı dönemlerine kadar uzanır.
EBRU SANATI HAKKINDA BİLGİ
Ebru sanatı uyum, kaos ve sonsuzluğun birleşimi olan gizemli bir sanattır. Ebru sanatı kitre adı verilen yoğunlaştırılmış bitkisel su üzerine fırça darbeleri ve yardımcı aletlerle yapılan desenlerin kağıt, kumaş gibi malzemelere aktarılması sonucu oluşan sanattır.
Ebru adının birden fazla anlamı bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak; Kağıt üzerine kendine has usulle yapılan, mermer, damarları gibi dalgalı şekilli süsleme. Bulut renginde, buluta benzer, bulut gibi dalgalı, bulutlu.
Ebru sanatında geleneksel bir yöntem olarak teknedeki su yoğunluğunun artırılması amacıyla hilbe, keten tohumu, kitre, salep, ayva çekirdeği ve kırmızı okyanus yosunundan üretilen deniz kadayıfı gibi özel materyaller kullanılır. Bir çeşit zamk görevi gören kitre, suyla karıştırılır.
Ebru sanatı nedir sorusuna şu şekilde cevap vermek mümkündür: Kâğıt ebru, kitre ile yoğunlaştırılmış su üzerinde boyalarla desenler oluşturup bu süslemelerin kağıda aktarılmasıdır. Ebru sanatı aslında bir süsleme sanatıdır. Bu dekorasyon sanatı ile evler ve işletmeler için muhteşem dekorasyon unsurları ortaya çıkar.
Ebru Sanatı; Türkistan topraklarında 8. ve 9. Yüzyıllarda ortaya çıktmış, “Ebri” ismi ile var olmuş ancak çok fazla gelişme gösterememiştir. İpek Yolu ticareti ile Orta Asya'dan Anadoluya gelmiş, ortaya çıktığı ilk dönemlerde cilt ve hat sanatlarına yardımcı bir sanat dalı olarak işlev görmüştür.
Geleneksel kitap sanatları içerisinde önemli bir yere sahip olan ebru sanatının adı Farsça ab-ru (su yüzü) veya Çağatayca ebre'den (hare gibi dalgalı ve damarlı kumaş, kâğıt) gelmektedir.
Ebru aletlerinin hepsi İstanbul'da yapılır; ancak, malzemenin pek çoğu bu şehre, Anadolu'dan, Doğu ve Batı ülkelerinden getirilip kullanılırdı (Resim 1). Boyalar: Tabiattaki renkli kaya ve topraklardan elde edilen ve toprak boya denilen bu boyalar, suda erimez ve yağ barındırmazlar.
Dere'ye göre ise ebru, dengenin sanatıdır. Yüzeyde, fırça darbelerinde, boya ayarlarında, elde ve ruhta denge demektir. Ebru teknesindeki dengeyi ise kozmik dengenin iz düşümü olarak görmektedir.
Bilindiği üzere ebru yapımında kullanılan boyalar genellikle toprak veya pigment boyalardır (Elhan, 2004). Geleneksel sanatlarımızdan biri olan ebru sanatı İpek Yolu ile İran'da yayılmıştır. Adı Farsça AbRu (su yüzü) ve Ebri (Bulutumsu) anlamına gelmektedir.
Ebru yapımında üstüne boya serpilecek suya yapışkan bir koyuluk vermek için kullanılır. Köylüler kırlarda geven dikeninin gövdesine bıçakla çizik atar, birkaç gün beklerler. Bitkinin özsuyu çizik bölgeden akar ve kurur. Bir ağaç kabuğuna benzer görünüm alır.
Geleneksel Türk El Sanatlarını; halıcılık, kilimcilik, ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, seramik-çömlek yapımcılığı, işlemecilik, oya yapımcılığı, deri işçiliği, müzik aletleri yapımcılığı, taş işçiliği, bakırcılık, sepetçilik, semercilik, maden işçiliği, keçe yapımcılığı, örmecilik, ahşap ve ağaç ...
Ebru sanatı nedir sorusunu şu şekilde cevaplamamız mümkündür: Ebru sanatı kitre ile yoğunlaştırılmış suyun üzerine boyalar ile desenler yapılması ve bu desenlerin kâğıt üzerine aktarılmasıdır. Ebru sanatı özünde bir süsleme sanatıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri