Ebu Leheb'in elleri kurusun (yok olsun o), zaten yok oldu ya. Ebû Leheb'in *iki eli kurusun, kurudu da! * Arapçada “İki eli kurusun” tabiri, hüsrana uğrasın manasında bir bedduadır. “Kurudu da” yani Ebû Leheb hüsrana uğradı/kaybetti manasındadır.
Bazı rivayetlere göre, Ebu Leheb eline taş alarak Hz. Peygamberi taşlar. Ebu Leheb başka yer ve zamanlarda da Hz. Peygambere taş atmıştır.
Meal (Kur'an Yolu)
Ebû Leheb'in elleri kurusun! Kurudu zaten. Ona ne malı fayda verdi ne de kazandığı başka şeyler.
Ellerin kurumasından söz edilmesi, çoğu işlerin ellerle yapılmasından dolayıdır. Yani o eller de hüsrana uğrasın, kendisi de hüsrana uğrasın manasındadır. diye buyurmaktadır. Bundan maksat, bizzat kendinin gönderdiği demektir.
Kur'ân'ın 111. sûresinin ilk ayeti, Kureyş'in Haşimoğullarının önde ge- lenlerinden ve Hz. Muhammed'in amcası olan Ebû Leheb ile ilgilidir. Birinci ayet, onun ellerine lânete yer verir: Tebbet yedâ Ebî Leheb…“Ebû Leheb'in elleri kurusun” (Tebbet kelimesi genellikle “beddua” olarak açıklanır).
İlgili 30 soru bulundu
Kahrolsun, kurusun anlamlarına gelen surenin birçok fazileti belirtiliyor. 7 kez okunması halinde her türlü hastalıktan kurtulmaya yardımcıdır. Nazar değen kişiler için okunabilir. Zalim düşmana karış 1000 kez okunduğunda düşmanın helak olacağı belirtiliyor.
-Nazar değen ve nazardan korunmak isteyen kimseler okuyabilir. -Düşmana karşı 1000 defa okunması halinde düşmanın helak olacağı bildirilmektedir. -Haksız duruma düşen kişilerin Tebbet suresini okuması haklarını almalarına yardımcı olur. -Kötü niyetli insanların emellerine ulaşmasına mani olmaktadır.
Ebû Mansûr el-Mâtürîdî bu hususta şu yorumu yapar: Tebbet sûresinde Resûl-i Ekrem'in hak peygamber oluşunun üç yönlü bir ispatı vardır. Birincisi, ilk inen sûrelerden biri olan bu sûrede Ebû Leheb'in ve karısının cehenneme gireceğinin bildirilmesi ve yaklaşık on yıl sonra ölen Ebû Leheb'in de küfür üzere ölmesidir.
Ebû Refi', "Vallahi, o gördüğün süvâriler, melekler idi." deyince Ebû Leheb hiddetlenip yüzüne şiddetli bir tokat indirdi. Sonra da üzerine çöküp dövmeye başladı. Ümmü Fadl, gayrete geldi, "Biçâre köleyi, efendisi burada yok diye dövüyorsun." diyerek bir çadır direği ile Ebû Leheb'in başını yardı.
"Tebbet" kelimesi, "kurusun" anlamına gelen bir bedduadır.
Peygamber Safâ tepesine çıkmış, orada bulunan Kureyş kabilesi mensuplarını yanına çağırarak onlara İslâm'ı tebliğ etmiş; ancak Resûlullah'ın amcası Ebû Leheb bu olaya kızarak, “Kuruyup yok olasıca! Bizi bunun için mi çağırdın?” demesi üzerine bu sûre inmiştir (bk.
Ebu Cehil, Peygamberimizin (asm) amcası değildir, Ebu Leheb, Efendimizin amcasıdır. Ebu Cehil, İslâm'ın ilk döneminde Peygamber Efendimizin (asm) en azılı düşmanı ve Kureyş'in ileri gelenlerinden biri.
O dönem Ebu Leheb'ler, Ebu Cehil'ler işbaşındaydı, şimdi de aynı misyonu onların torunları sürdürüyor… O meşhur jargonla: “Bir bitmediniz gitti be!”
Hind, ciğerini çiğneyeceğini ve organlarından gerdanlık yapıp boynuna takacağını söylediği Hamza'yı öldürdüğü takdirde Vahşî'ye bütün takılarından ve yanında bulunan mallardan başka 10 altın vereceğini söyledi. Vahşî de Hamza'yı uzaktan attığı mızrakla şehid ederek karnını yardı ve ciğerini Hind'e götürdü.
Ebu Cehil'in gerçek ismi Amr Bin Hişam'dır. Bazı kaymaklarda adı Ebu'l Hakem olarak geçer. Hz. Muhammed tarafından kendisine Cehaletin Babası anlamına gelen Ebu Cehil lakabı verilmiştir.
Ümmü Cemil Avra bint Harb b. Ümeyye (Arapça: أمّ جميل), Muhammed'e muhalefetiyle tanınan ve Tebbet Suresi'nde hicvedilen kadın, Ebu Leheb'in karısı, Ebu Süfyan'ın kız kardeşi. Babası Harb bin Ümeyye annesi Fahite bint Amir es-Sekafî'dir.
Tebbet suresinde Hz. Peygamber'in amcası olup ona karşı düşmanca davranışlar sergileyen Ebû Leheb ve karısı eleştirilmekte, onlar gibi servet ve gücüne güvenenlerin acı sonu bildirilmektedir.
Tebbet Suresi Türkçe Meali (Diyanet)
Ebû Leheb'in elleri kurusun. Zaten kurudu. Ona ne malı fayda verdi, ne de kazandığı. O, bir alevli ateşe girecektir, Boynunda bükülmüş hurma liflerinden bir ip olduğu halde sırtında odun taşıyarak karısı da (o ateşe girecektir).
kötülükleri gidermek için tebbet suresi'nin ters okunması ile yapılan bir tür sihirdir. turkoloji edu tr' den alıntıya göre; " sihirbazlar, meclise sıklet verenleri (ezen, aciz bırakanları) def etmek için tebbet suresini ters okurlarmış. düşmene tebbet-i vârun ya hod kâriadır."
İhlas suresini hem sabah hem de akşam sürekli olarak okumak kişiyi sıkıntılardan kurtaracak ve belalara karşı koruma altına alacaktır. Her akşam evine girerken İhlas suresi okuyan kişinin evine yoksulluk girmez, bolluk bereket oluşur. Arefe günü İhlas suresinin okunması da yine hayırlı faziletlerden biridir.
Namazlarımızda Tebbet süresini öğle namazının sünnetlerinde, ikindi namazının sünnetinin 3. rekatında, Vitir namazının 3. rekatında okuyabiliriz. Tebbet suresi uykusunda korkarak uyanan kişiler yatmadan üç kere okuduklarında o gece rahat bir uyku çekerek korkularından uzak bir gece geçirirler.
Bu sûrenin namazda okunmayacağı ile ilgili hiçbir hüküm yoktur.
- Allah'ın, Tebbet suresinde kullandığı ifade, Ebu Leheb'in Onun elçisine yaptığı bedduanın aynıyla bir karşılığıdır ve ona iadesidir. - Tebbet suresinde bir lanetleme yoktur.
Hz. Muhammed'in peygamber oluşu tam olarak 40'lı yaşlarına kadar uzanmaktadır. 40 yaşında peygamberlik yüce Allah tarafından verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri