EKTODERM: Derinin en dış tabakası.
Derisidikenliler ve Kordalılar gibi diğer yüksek hayvanlarda ise ektoderm ve endoderm arasında mezoderm denen üçüncü bir tabaka oluşur ki bu olaya triploblastik gelişim denir. Bu hücre tabakaları görünüm ve genetik aktivite yönünden birbirlerinden farklıdırlar. Bu hücre sıralarının en dıştakine ektoderm denir.
Ektotermik, vücut sıcaklığını dış ortama bağlı olarak düzenleyen organizmalar için kullanılan bir terimdir.
Bu hücre tabakaları görünüm ve genetik aktivite yönünden birbirlerinden farklıdırlar. Bu tabakaların en içtekine endoderm denir. Endoderm yetişkin canlıda sindirim sistemini, sindirim sisteminin iç yüzeylerini, pankreas, karaciğer ve diğer bezlerle solunum sistemini oluşturur.
Dışta yer alan ektoderm koruyucudur ve sinir sistemi ve duyu organları gelişir. Mezoderm hücreleri endoderm ve ektoderm boru arasını doldurur. Mezodermal hücreler kas, organ ve diğer yapılara dönüşür. Endodermal hücreler sindirim kanalına açılan salgı bezleri epitelini döşer.
İlgili 26 soru bulundu
Mezoderm, kasları, cinsiyet organlarını, iç organların dış yüzeyini, iç deriyi, kemik ve kıkırdağı, kalp ve kan damarlarını oluşturmaktadır.
Ektoderm sayesinde çeşitli yapılar beyin, omurga, sinirler, deri tırnaklar, ve saç oluşur. Endoderm ise solunum sisteminin iç tabakasını ve sindirim kanalını oluşturur ve çok önemli bazı organların bir bölümünü meydana getirir, karaciğer ve pankreas gibi.
Endoderm akciğerler, tiroit ve pankreasta doku üretir. Mezoderm, kalp kası, çizgili kas, düz kas, böbrekler içindeki dokular ve alyuvarların üretimine yardımcı olur. Ektoderm, epidermis içinde dokular üretir ve beynin içindeki nöronların oluşumunda ve melanositlerde yardımcı olur.
Embriyonik gelişimin üçüncü haftasında gastrulasyon ile üç germ tabakasından ektoderm, mezoderm ve endoderm oluşmaktadır.
Germ tabakaları, embriyonik gelişim sırasında oluşan birincil hücre katmanlarıdır. Omurgalılardaki üç germ tabakası özellikle belirgindir; bununla birlikte, tüm eumetazoanlar (süngerden daha kompleks her hayvan) iki veya üç primer germ tabakasından oluşmaktadır.
Ağız boşluğunun arka kısmından tomurcuklanarak gelişir.
Ektodermal displazi, deri, kıl, ter, yağ bezleri ve dişler gibi ektodermden gelişen dokuları etkileyen ve bu dokularda gelişim anomalilerine neden olan herediter bir hastalıktır. Ektodermal displazili hasta- larda saç, kaş ve kirpikler, ince, kısa ve azdır. Deri; yumuşak, düz ve kurudur.
"Ektoterm" kelimesi, genellikle çevrelerindeki ortamla karşılaştırılabilir bir vücut sıcaklığına sahip olan hayvanları ifade eder. Vücut sıcaklıklarını dahili olarak düzenleyemezler. İnsanlar genellikle onlardan "soğukkanlı" olarak söz eder, ancak bu terim insanları çoğu zaman yanlış yönlendirmeye eğilimlidir.
yemek borusu, Mide, ince ve kalın bağırsak, karaciğer, pankreas ve cloaca meydana gelir.
Ektoderm tabakasından dış dünya ile ilişki kuracak doku ve organlar gelişir. a)Santral sinir sistemi, b)Periferik sinir sistemi, c) Kulak, göz ve burundaki duyu epiteli, d) saç ve tırnak dahil cilt, e) Hipofiz bezi, meme ve ter bezleri ve dişin minesi gelişecektir.
Derinin en dış tabakası.
Blastula evresinden sonra, çokhücrelilerin hemen hepsinde görülen evredir. Bu evrede, ektoderm ve endoderm oluşur. Ektoderm, vücudu örten yapıları oluştururken, endoderm; bağırsağı ve onunla ilgili yapıları meydana getirir.
Mezoderm 17. gün dolaylarında orta hatta yakın bir bölgede prolifere olur ve paraksiyel mezodermi oluşturur.
Paraksiyal mezoderm; nöral tüpün her iki yanında baş bölgesinde somitomerleri oluşturur. Üçüncü haftanın başında “somitomer” denilen bu paraksiyal mezoderm hücreleri halka şeklini alarak oksipital bölgeden kaudale doğru “somit” adı verilen doku bloklarını meydana getirir1-3.
Mezodermden Meydana Gelen Doku ve Organlar:
∎ Bağ dokusu, kemik ve kıkırdak doku, derinin dermis tabakası, kas doku, kan damarları ve kan dokusu, mezenterler, ürogenital sistemin büyük bir kısmı (böbrekler, testisler ve ovaryumlar), sölomik epitel, östaki borusu, bazen orta kulağın iç yüzeyi .
Ayrıca embriyo gelişme evrelerinde gastrulasyondan sonra endoderm ve ektodermden ayrılan hücreler mezodermi oluşturur.Bir kısım hücreler de mezenşim hücresi olarak kalır.Mezenşim ve mezoderm canlıda çok yönlü farklılaşmaları sağlar.
Coelom epiteli (Mezenşimal epitel) çoğalır.
İnsanda arka bağırsağın gelişimi sırasında endoderm çıkın sı bir kese olarak ortaya çıkar. Etra nda mezoderm kaynaklı bağlayıcı sap bulunur. Fetüsün mesanesiyle bağlan lı olduğu için mesane içinde biriken azotlu bileşiklerin a lmasını sağlar. Göbek bağı içindeki damarların oluşumuna katkıda bulunur.
Destek dokular; insan embriyosunun gastrulasyon evresi sırasında meydana gelen ektoderm, endoderm ve mezoderm tabakalarından, ortadaki tabaka olan mezodermden tüm destek dokular meydana gelir. Embriyonik mezoderme mezenşim denir.
Birinci embriyonik hafta sonunda epiblast ve hipoblast tabakaları, ikinci haftada ise epiblast hücrelerin oluşturduğu ilkel yarık ve kranial ucunda Hensen düğümü oluşur. Daha sonra ektoderm, mezoderm ve endodermden oluşan gastrulasyon dönemine girilir. Hensen düğümü hücreleri notokordu oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri