Bakterilere spesifik olan ve bakterileri infekte eden viruslara bakteriyofaj denir.
Bakteriyofajlar, bakteriyel hücrelere saldıran, bakteri metabolizmasını çökerten ve bakterinin lize olmasına sebep olan bakteriyel virüslerdir.
Bakteriyofaj (Antik Yunanca βακτήριον baktérion bakteri ve φαγεῖν phageín, 'yemek' fiilinden türetme), bakterileri enfekte eden bir virüstür. Terim genelde kısaltılmış hali olan faj olarak kullanılır.
Bir bakteriyofaj, belli bir bakteri ile eşleşir. Enfekte edebilecekleri bakteriyi buldukları anda hemen bakteriye tutunurlar. Bu andan itibaren kendi protein moleküllerini oluşturmaya başlarlar. Daha sonra ise kendilerine ait genetik malzemeyi de doğrudan bu eşleştiği bakteriye transfer ederler.
Bakteriyofajlar bir hücrenin içine girebilecek kadar küçük yapılı canlılardır. Genel olarak bir bakteriyofaj baş boyun ve kuyruk kısmından oluşur. Baş kısmında proteinden oluşan bir kabuk içinde yer alan genetik malzeme bulunur. Bu genetik malzeme DNA veya RNA olabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Bakterilere spesifik olan ve bakterileri infekte eden viruslara bakteriyofaj denir. sınıflandırılırlar. Buna göre zarflı/zarfsız fajlar; DNA fajları/RNA fajları (tek iplikçikli/çift iplikçikli) bulunmaktadır.
-Bakterilerde çoğalan virüslere bakteriyofaj denir. -Genomu DNA'dır. -Virüsler konak hücrenin metabolizmasını kullanarak kendilerini kopyalar ve bu kopyalanma sırasında mutasyon geçirebilir. -Mutasyon, genetik çeşitliliğin artmasına neden olur.
Bakteriyofajlar –kısaca fajlar- spesifik olarak bakterileri tanıyıp enfekte ederek onları yok eden virüslerdir. Aslında, “bakteriyofaj” kelimesi “bakteri yiyen” anlamına gelir. Bakteriyofajlar canlı değildir, canlılık kazanmak ve çoğalabilmek için bakterilere ihtiyaç duyarlar.
Antibiyotikler sadece belirlenen bakterileri değil, yararlı bakteriler olarak bilinen türlere de saldırarak vücudumuzun mikroflorasına zarar verir. Şu ana kadar hiçbir ciddi yan etkisi tanımlanmamıştır.
Bakteriyofaj tedavisi enfeksiyona neden olan bakterileri vücuttan temizlemek için uygulanır. Hastada enfeksiyon oluşturan bakteri türüne karşı, laboratuvar ortamında özel olarak bakteriyofaj üretilir ve enfeksiyon bölgesine uygulanır.
Bazı fajların bakteriyel zarfın çeşitli bileşenleri sindirmek için enzimleri vardır. Faj, bakteriyel zarf yoluyla baş kısmında bulunan nükleik asidi içi boş kuyruk aracılığıyla bakteriye aktarır ve bakteri hücresi içine girer.
Cevap: Bakteriler ve arkebakteriler prokaryot yapıda hücre yapısına sahiptir. Prokaryot yapıdaki hücrelerde zarla çevrili bir çekirdek bulunmaz.
Bakterileri yok eden virüslere verilen ad. Bakteriyi enfekte edebilen virüs, faj.
Bakterinin duvarı delindikten sonra virüs RNA/DNA'sını bakterinin/hücrenin içerisine gönderir. Bakterinin içerisinde dolanan RNA/DNA molekülü bakteriye ait DNA/RNA molekülünün belli bir bölgesine yerleşir.
Cevap: Hayır, virüsler ATP ve protein sentezi yapamazlar.
T4 virüsü, bir çeşit bakteriyofajdır. Bütün virüslerde olduğu gibi T4 virüsü de kendi başına yaşayamaz, kendi işleyişini tek başına idame ettiremez. Konakçı hücreleri istila ederek bakterinin kopyalama yöntemini kullanmaktadır. Böylece fazlalaşan fajlar, başka konakçıya saldırmak için arayışa çıkarlar.
Bakteriyel enfeksiyon hastalıkları ile mücadelede antibiyotiklerin yeri yadsınamaz. Ancak bilim insanları antibiyotiklere alternatif olarak altın nanodiskler ve ışık kullanarak bakterileri saniyeler içerisinde yok edebilen bir yöntem geliştirdi.
Mikrobiyolojide bakteri kültürü yapılması enfeksiyon hastalıklarında tanı koyulması ve tedavi yolunun tayini için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde enfeksiyon bölgesinden alınan örnek uygun besi yerlerinde çoğaltılarak incelenir ve tanımlanır.
Antibiyotikler bakterilerle oluşan enfeksiyonlara karşı etkilidir; virüslerle oluşan enfeksiyonlarda etkisi yoktur.
profaj ne demek? (Yun. pro: önce; phagein: yemek) DNA'sı konukçu bakterinin DNA'sıyla kaynaşıp kopyalanan enfeksiyon yapmayan, kararlı provirüs formu.
Bakteriler tek hücreli organizmalardır ve fagositoz yapma yetenekleri yoktur. Diğer yandan, fotosentez, yeşil bitkiler, algler ve bazı Bakteriler gibi bazı organizmaların güneş enerjisini kullanarak besin sentezlemesi sürecidir.
enerji üretebilecek hücresel bir organel yoktur. Bir virusun canlı organizmaya gereksinim duyması kendisinin ATP üretememesindendir.
Arkeler yakın zamana kadar bakteriler arasında incelenen canlılardır. Bu canlılar tek hücrelidir. Bakterilerde olduğu gibi prokaryot hücre yapısına sahiptir. Bu nedenle de bu canlılarda zarlı organel ile hücre çekirdeği yoktur.
Genetik materyalin verici bir bakteriden alıcı bir bakteriye fajlar aracılığıyla nakledilmesine transdüksiyon adı verilir.
Açıklama ve Genel Bilgi
Arkeler, tek hücreli organizmalardan oluşan bir gruptur. Bu mikrobik canlılar, tıpkı bakteriler gibi prokaryotturlar; dolayısıyla hücre çekirdeği veya zarlı organelleri bulunmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri