Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
MEB onaylı eczane yardımcılığı veya eczane hizmetleri kurslarına gitmek ve sertifika sahibi olmak da yeterlidir. Bu eğitimi alan ya da kurslara giderek sertifika sahibi olan kişiler eczane elemanı olarak çalışabilirler. Eczanelerde staj yaparak iş tecrübesi edinmek de mümkündür.
Eczacı kalfası, eczane içerisinde iş süreçlerini yönetirken eczacıya yardımcı olan bir ara elemandır. Genellikle, müşteri karşılama, düzen-tertip, temizlik ve müşteriyle ilgilenme hususunda görev alır.
Meslek seçimi ve kariyer tercihi olarak oldukça talep gören bu alanda çalışmak için elbette bazı koşulları sağlamanız gerekir. Bu koşullar sadece eğitime yönelik, başarılı bir eğitim süreci geçirip sertifika almak değil; aynı zamanda kişisel özelliklerinizin de bu alanda çalışmaya uygun olmasını kapsamaktadır.
Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Herhangi bir eczanede çalışmak için ilköğretim mezunu olmanız yeterlidir. Tabi ki sadece lise mezunu olmak yeterli değil, aynı zamanda eczacı kalfası kurslarından yararlanarak belge almanız gerekir.
Devlet kurumlarında çalışmak isteyen mezunlar için atamalar diğer birçok ön lisans programlarına göre oldukça yüksektir. KPSS Sağlık Bakanlığı bünyesinde yapılan atamalara göre Eczane Hizmetleri bölümü en düşük atama puanı 81, 02235 olurken en yüksek atama puanı ise 88,13986 olmuştur.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
Eczacı Ne Kadar Maaş Alır? Eczacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.100 TL civarındadır.
KOSGEB ile ilgili olarak eczacımızın KOSGEB bilgi sistemine kayıtlı ve bilgilerinin güncel olması halinde Nitelikli elamanlar için toplam (3 Yıl için) 50.000 TL kadar elaman maaşının % 60'ı KOSGEB tarafından karşılanmaktadır.
Eczanede, eczane çalışanı /eczane teknisyeninin çalışma süreleri haftanın altı günü, günlük sekiz saattir. eczane çalışanı /eczane teknisyenine bu süre içersinde, bir saat öğle arası ve yarım saatten az olmamak üzere iki kez çay ve sigara molası verilir. eczane çalışanı /eczane teknisyeni bu aralardan feragat edemez.
- Eczane yardımcılığı eğitimi kurs programına katılmak için en az ilkokul diplomasına sahip olmak yeterlidir. Bazı kurumlar üniversite onaylı ve e-devlet onaylı sertifika vermektedir . - Eczane yardımcılığı eğitimi kurs programının süresi kuruma göre değişmekle birlikte genellikle 36 saat civarındadır .
Yardımcı eczacılık yapma zorunluluğu olan ve hastane eczanelerinde veya ikinci eczacı olarak serbest eczanelerde en az bir yıl süre ile çalışan eczacılar, yardımcı eczacı olarak çalışma şartını yerine getirmiş sayılır.
Eğitim programının 8 dönemini tamamlayan eczacı kalfası ardından 8 hafta süren stajdan sonra diploma almaya hak kazanır. Eczacı kalfası olmanın bir diğer yolu sertifika programlarına katılarak, başarılı bir şekilde eczacı kalfası sertifikasına sahip olmaya hak kazanmaktır.
Eczacının gözetiminde eczanedeki işlerin yürütülmesini sağlamaktır. Eczanede müşterilerin karşılamak, reçetelerdeki ilaçların hazırlanmak, ilaçların satış işlemlerinin yapmak eczacının yardımcılığı yapan kişilerin görevleridir.
(10) Kurumca belirlenen limitin üzerinde ciroya sahip olan eczaneler, bu Usûl ve Esaslar ve ilgili mevzuatta belirtilen usûl ve esaslar çerçevesinde yardımcı eczacı çalıştırmak zorundadır.
-Eczacılık 4 yıl değil 5 yıldır. -Tıp mezunu ile eczacılık mezunu aynı statüde çalışsa dahi aynı maaşı kesinlikle alamaz. -Tus sınavına girip eczacılıkta uzmanlığını yapabilir ama bu yıldan itibaren EUS çıktı ve bazı bölümler artık sadece EUS ile olunabiliniyor.
KPSS Şartı Yoktur. - Eczacılık lisans programından mezun olmak. - En az 1 yıl mesleki tecrübeye sahip olmak. - Tecrübesini SGK tescil hizmet dökümü ve çalıştığı kurumlardan alacağı evraklar ile belgelemek.
Eczane Hizmetleri Bölümü okumayı düşünenlerin akıllarındaki bir diğer soru ise bu mesleğin önünün açık olup olmadığıdır. Çalışma alanlarının çeşitliliğinden dolayı eczane teknikeri olarak iş bulabilmeniz oldukça mümkündür. Bu nedenle bölümden mezun olanların önü açıktır diyebiliriz.
Doğrudur. SSK primleri taban ücret yani 16 yaşından büyükler için (aylık 693,00 TL) üzerinden bildirilecek, çalışanın maaş bodrosu 16 yaşından küçükler için aylık 589,50 TL üzerinden hesap edilecektir. Sigortalı yapmanızda sorun yoktur.
Sonuç olarak, eczacı olmak için öncelikle Eczacılık bölümünü tamamlamak gerekiyor. Eczacılık mesleğini icra etmek için gereken diğer koşullar hakkında ise, meslek kanununu incelemeniz faydalı olacaktır.
"Yardımcı eczacı" tanımı getirilen yönetmeliğe göre, 2013 ve sonrasında eczacılık fakültesine girenler, mezuniyet sonrası serbest eczane açmak veya mesul müdür olmak isterse bir yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışacak. Eczane açmak, işletmek ve ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olma şartı getirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri