Potas ekstresi (Potex), kompoze gübre üretiminde hammadde olarak; kolayca eriyebilmesinden dolayı, damla sulama sistemleri ve/veya toprakların (torf) hazırlanmasında; ve her türlü sebze, meyve ve tarla bitkilerinde gübre olarak kullanılabilmektedir.
Yetişkinlerde: Yetişkinlerde teşhis edilmiş hiperpotaseminin tedavisi için 2-4 x 1 poşet (15 gram) ANTI-POTASIUM® bir miktar sıvı içinde veya yiyeceklere karıştırılarak uygulanır. Ortalama günlük doz, 1-2 x 2 poşet (30 gramın retansiyon lavmanı şeklinde uygulanması ile gerçekleştirilir.)
Ağız yoluyla kullanımda yetişkinlerde teşhis edilmiş potasyum yüksekliğinin tedavisi için 2-4 x 1 poşet (15 gram) ANTI-POTASIUM® , makat yoluyla kullanımda ise ortalama günlük doz, 1-2 x 2 poşet (30 gram) olarak kullanılır.
Sodyum polistiren sulfonat (piyasa ismiyle Kayetsalat) hiperkalemi tedavisinde kullanılan katyon değiştirici reçinedir. Oral veya rektal uygulanır ve potasyuma bağlanarak atılımını sağlar. 1958'de beş anürik hastada 5 gün uygulanması sonucu potasyum seviyelerinde minimal düşüş görünmüş ve bu yayınla FDA onayı almıştır.
Potasyum eksikliğinde kişiye genellikle oral yolla potasyum glukonat ve IV yolla potasyum klorür uygulanır. Bu ilaçların en sık görülen yan etkileri; hipotansiyon, kol ve bacaklarda uyuşma, ten renginde solma, kalp ritmine bozulma olarak görülebilir.
İlgili 45 soru bulundu
Potasyum yüksekliği (hiperkalemi) nedir? Hiperkalemi kanda potasyum değerinin 5-5.5 mEq/L'nin üzerinde olmasıdır. Hiperkalemi genellikle böbrek fonksiyonları yetersiz olduğunda ortaya çıkmaktadır. Ağır egzersiz sonrası da kanda potasyum düzeyi yükselebilmektedir.
REDUPOT böbrek yetmezliği durumunda özellikle kullanılan bir ilaçtır. İntoksikasyon semptomları: Polistiren sülfonat kalsiyum aşırı dozundan sonra tipik olarak hipopotasemi oluşur.
Potex toz halinde olduğundan toprağa serpilmesini müteakiben boş sulama yapılarak, tek başına ve diğer gübreler ile serpildikten sonra toprağa karıştırılarak veya suda eritilmek sureti ile salma, yağmurlama ve damlama sulama sistemleri ile bitkiye verilebilir. Kullanım dozu dekara 25-50 kg. kadardır.
ilaçlardan herhangi biri ile beraber ANTI-POTASIUM® kullanılıyorsa en az 2 saat ara ile alınmalıdır. Antikolinerjik ilaçlar bağırsak hareketlerini azaltır, bu yüzden gastrointestinal yan etki riskini arttırırlar. Katyon verici maddeler Polistiren sülfonat kalsiyum tuzunun potasyum bağlama etkinliğini azaltabilir.
Potasyum sitrat, böbreklerde ürik asit ve kalsiyum taşları oluşumunu önleme tedavisinde kullanılır. POTCİT, kandaki potasyum düzeylerinde ek bir artışa neden olarak kalbin durmasına yol açabilir. Bu nedenle, eğer daha önceden potasyum düzeyleriniz yüksekse veya buna yatkınlığınız varsa, bu ilacı kullanmayınız.
“Potasyum ne işe yarar?” dendiğinde yaşam için vazgeçilmez olduğu cevabı verilebilir. Elektrolit olması sebebiyle sinirlerin uyarılara karşı yanıt vermesi ve kasların kasılmasında önemli bir rol oynar. Bu kaslara kalp kasları da dahildir. Tuzdaki sodyumun kan basıncını yükseltmedeki etkisini dengeler.
Potasyum klorür, düşük kan potasyum düzeylerini (hipokalemi) önlemek ve tedavi etmek ,inme geçiren hastaların tedavisinde kullanılır. Ayrıca ilaç endüstrisinde diyaliz sıvılarında da kullanılır.
Yetişkin bir bireyin günlük olarak alması gereken en az potasyum değeri 2 gramdır. Beden için yetişkinlerde yeterli olan değer ise 4.7 gramdır.
ANTI-POTASIUM®'un yiyecek ve içecek ile kullanılması ANTI-POTASIUM®'un özellikle yemeklerle ve içeceklerle tüketilmesi tavsiye edilmektedir. ANTI-POTASIUM® bir miktar sıvı veya yiyecek içinde karıştırılarak uygulanır.
POT-OUT granül formunda, kanda potasyum yüksekliğini tedavi edici ilaçlar grubuna ait tıbbi bir üründür. POT-OUT, kalsiyum polistiren sülfonat içermektedir. Her biri 15 gram POT-OUT içeren 20, 60 ve 120 adetlik kutularda kullanıma sunulmaktadır.
içinde çözünmeli ve vücut ısısına getirilerek rektal yolla, lavman olarak uygulanmalıdır. Lavman ile uygulanan sıvı en azından 4 saat içeride tutulmalıdır. Daha fazla etkinlik nedeniyle oral yol tercih edilir. böbrek yetmezliği durumunda özellikle kullanılan bir ilaçtır.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
Bu noktada genellikle potasyumdan düşük beslenme önerilir. Potasyumdan yüksek gıdaların günlük beslenmeden uzaklaştırılması gerekir. Taze sebze ve meyvelerin tüketilmeden öncesinde dilimlenip 2 saat kadar suda bekletilmesi önerilir. Suda bekletme ile besinin potasyum değeri ciddi oranda düşer.
Potasyum Eksikliği ( Hipokalemi) Nedir? Kas ağrıları, kabızlık, yorgunluk tükenmişlik gibi semptomlar düşük potasyum seviyelerini işaret ediyor olabilir! Potasyum kas ve sinir hücrelerinin fonksiyonlarını yerine getirebilmesi ve kalp sağlığı için oldukça önemli. Bu nedenle eksikliği de bir o kadar tehlikeli.
Özellikle potasyum açısından zengin olan; muz, erik, avokado, maydanoz, ıspanak, kuruyemiş ve patatesten uzak durmalıdır. Vücutta potasyum fazla olduğundan bu durumdan en fazla olumsuz etkilenen organlar kalp ve böbreklerdir. Potasyum fazlası çoğunlukla kendini kalp çarpıntısıyla göstermektedir.
Hücre ve organların fonksiyonlarını düzenli olarak yerine getirebilmesini sağlayan potasyum eksikliğine hipokalemi denir. Vücudun fazla su kaybetmesi ve bazı ilaçların sıkça kullanılması sonucu ortaya çıkan bu hastalığın ilk belirtisi düzensiz kalp atışıdır.
Aşırı dozda potasyum klorür, ani kalp durmasına neden olabilir.
Potasyum klorürün aşırı solunması durumunda solunum yollarında bir takım problemler ve hastalıklar ortaya çıkar. Solunum yollarında tahriş meydana gelir. Göz ile de teması sonucunda yine tahrişlere sebep olmaktadır. Yutulması durumunda da KCL vücutta bir toksit etki bırakabilir.
Sinir iletimini düzenler, kasların düzgün çalışmasını sağlar, kalp atışlarını düzenler ve vücuttaki sıvı dengesini korur. Potasyum, normal kan basıncını sürdürmede, böbrek fonksiyonlarını desteklemede ve hücre içi işlemlerde kritik rol oynar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri