Eczane yardımcısı olabilmek için, öncelikle kişinin bu işi yapmak konusunda istekli olması gerekmektedir. İlgili bireylerin eğitim durumlarına göre ise, sağlık meslek lisesi, ön lisans ya da lisans eğitimini tamamlamış olan kimyacılar, fizikçiler ve biyologlar eczanede çalışabilirler.
Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
Yasa, şirketlerin ecza deposu açması için eczacının ortak olma koşulunu kaldırmıştır. Yapılan tek değişiklik budur. Eczane sahip ve mesul müdürlerinin eczacı olması zorunluluğu konusunda bir değişiklik olmamıştır."
MEB onaylı eczane yardımcılığı veya eczane hizmetleri kurslarına gitmek ve sertifika sahibi olmak da yeterlidir. Bu eğitimi alan ya da kurslara giderek sertifika sahibi olan kişiler eczane elemanı olarak çalışabilirler. Eczanelerde staj yaparak iş tecrübesi edinmek de mümkündür.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
İlgili 42 soru bulundu
Madde 10 - Vefat eden eczacının varisleri arasında, karı, koca veya çocuk yoksa eczane bunların haricindeki mirasçılar tarafından nihayet bir sene zarfında tasfiye edilir. Bu müddet içinde eczanenin bir mesul müdürle idaresi mecburidir.
"Yardımcı eczacı" tanımı getirilen yönetmeliğe göre, 2013 ve sonrasında eczacılık fakültesine girenler, mezuniyet sonrası serbest eczane açmak veya mesul müdür olmak isterse bir yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışacak. Eczane açmak, işletmek ve ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olma şartı getirildi.
Meslek seçimi ve kariyer tercihi olarak oldukça talep gören bu alanda çalışmak için elbette bazı koşulları sağlamanız gerekir. Bu koşullar sadece eğitime yönelik, başarılı bir eğitim süreci geçirip sertifika almak değil; aynı zamanda kişisel özelliklerinizin de bu alanda çalışmaya uygun olmasını kapsamaktadır.
👉Eczacı Olma Şartları
Eczane sahibi olabilmek için gerekli görülmüş olan okul diploması, Eczacılık bölümlerinden alınan diplomadır. Güncel olarak eczane açmak için kişilerden diploma talep edilir.
Eczacının, hastalık ve sair mazeretlerle 24 saatten fazla eczaneden ayrılması gerekir ise, eczacı durumu İl / İlçe Sağlık Müdürlüklerine bildirir. 15 güne kadar ayrılış sürelerinde eczaneye, eczanesi bulunmayan bir eczacı nezaret edebilir. Eczanede ikinci veya yardımcı eczacı var ise eczaneye bu eczacılar nezaret eder.
Eczane açmak, devretmek veya başka bir yere nakletmek isteyen eczacılar, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne dilekçe ile başvurur. Eczane açmak isteyenlerin belgelerinin tam olması hâlinde ruhsatname düzenlenir.
Lise diploması olan kişiler veya genel lise dengi mezun olmuş kişiler eczane yardımcısı kursu almaya uygun kişilerdir. Eczacı yardımcısı olmak için teknik olarak tek eğitim şartı budur. Genellikle eczacıdan veya diğer bilgili iş arkadaşlarından iş eğitimi alırlar.
Fakültede ağırlıklı olarak kimya bilimi ile alakalı dersler görülmektedir. Uygulama gerektiren bir alan olduğu için laboratuvar ortamında derslere yer verilir. Eğitim programının 8 dönemini tamamlayan eczacı kalfası ardından 8 hafta süren stajdan sonra diploma almaya hak kazanır.
Herhangi bir eczanede çalışmak için ilköğretim mezunu olmanız yeterlidir. Tabi ki sadece lise mezunu olmak yeterli değil, aynı zamanda eczacı kalfası kurslarından yararlanarak belge almanız gerekir.
eleman.net verilerine göre, Stajyer Eczacı 2023 yılında ortalama 12.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Stajyer Eczacı , Temmuz 2023 yılında ortalama 12.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 9.243 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İŞ TANIMI – İŞ PROFİLİ ( GÖREV ve YETKİLER)
o Gerekli olduğu durumlarda ve eczane teknisyeni gözetim ve kontrolünde eczanede mevcut bulunan ve/veya eczaneye depolardan yeni gelen her türlü ürünün son kullanma tarihlerini periyodik olarak kontrol ve takip etmek.
Sertifikalar, sahip olduğunuzu söylediğiniz becerilere sahip olduğunuzu potansiyel işverenlere veya mevcut işvereninize kanıtlamanız için bir yol sunar. Sadece bildiklerinizi test etmezler, aynı zamanda görevlerin nasıl gerçekleştirileceğini ve problem çözmeye nasıl yaklaşılacağını da test ederler. Örnek olarak bir .
Üniversiteler tarafından onaylanmış sertifikalar, bireyin aldığı eğitimi temellendirmesinin yanı sıra birçok meslek kapısının da açılmasına olanak sağlar. Eğitim merkezlerinin sunduğu üniversite onaylı sertifikalar, meslek alanında geçerlilik ve güvenilirlik problemlerine maruz kalmaz.
Eczacılık fakültesi mezunları Yüksek Lisans Derecesi ile mezun olduğundan direkt doktoraya yukarda belirtilen şartları ve üniversite senatolarının belirlediği özel şartları yerine getirdikleri taktirde başlayabilirler. Doktora'dan sonra Yard. Doç. Üniversite kurallarını yerine getirdiği takdirde ataması yapılabilir.
Eczacı olmak için Eczacılık fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Eczane açmak isteyenler ise gerekli belgeleri hazırladıktan sonra İl ya da İlçe Sağlık Müdürlüklerine başvuru yapmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri