Eczanelerde sadece eczacılar çalışmamaktadır. Eczanede çalışan personelin eczacı mesleği dışında kalan bölümüne Eczacı Yardımcı Personeli (Kalfası) denmektedir. Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir.
Yardımcı eczacı iş tanımı nedir sorununu cevabı; eczacı eşliğinde reçetedeki ilaçları hazırlamak, iş kayıtları ile ilgilenmek, faturaları düzenlemek ve ilaç satış işlemlerini yapmak için eczacıya yardım etmektir, şeklinde verilir.
MEB onaylı eczane yardımcılığı veya eczane hizmetleri kurslarına gitmek ve sertifika sahibi olmak da yeterlidir. Bu eğitimi alan ya da kurslara giderek sertifika sahibi olan kişiler eczane elemanı olarak çalışabilirler. Eczanelerde staj yaparak iş tecrübesi edinmek de mümkündür.
Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
Eczane elemanı gerekli ilaçları alması konusunda hastalara yardımcı olan, eczacıların aracılığı ile gereken işleri tamamlayan ve gerektiğinde laboratuvarlarda çalışan kişilerdir. Eczane elemanlarının ilaç depolarında da çalışması mümkündür. İlaçlarla ilgili işlerin her aşamasında eczane elemanı yer alır.
İlgili 15 soru bulundu
Eczane teknisyeni olarak tanımlanmış bu meslek grubu, eczacı kalfası olarak da bilinir.
Müşteri hizmetleri: Eczane yardımcıları, müşterilere ilaçlar hakkında bilgi verirler. Müşterilere ilaçların yan etkileri ve kullanım talimatları hakkında bilgi verirler ve müşterilerin sorularını yanıtlarlar. Fatura yönetimi: Eczane yardımcıları, müşteri faturalarının doğru bir şekilde hazırlanmasına yardımcı olurlar.
Eczacı kalfası, eczane içerisinde iş süreçlerini yönetirken eczacıya yardımcı olan bir ara elemandır. Genellikle, müşteri karşılama, düzen-tertip, temizlik ve müşteriyle ilgilenme hususunda görev alır. Müşterinin istediği ilacı hazırlama, temin etme, fatura kesme ve kayıt tutma gibi görevlerde de bulunur.
Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
eleman.net verilerine göre, Eczacı Kalfası 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Eczacı Kalfası , Temmuz 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.280 TL maaş alıyordu.
Eczane Hizmetleri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Eczanelerde hizmetlerinde doktorlarca düzenlenen reçetelerde yer alan hazır ilaçları müşteriye sunan, hazırlanması gerekli ilaçları eczacı gözetiminde hazırlayan, laboratuvarda, ilaç sektöründe, ilaç depolarında ara eleman olarak çalışan kişidir.
Eczane yardımcı personeli, eczacıların çalışmalarını destekleyen ve eczanenin işleyişinde görev alan sağlık personelidir. Eczane yardımcıları, ilaç satışı, ilaçların depolanması, stok yönetimi, müşteri hizmetleri, reçete işlemleri ve diğer ilgili görevleri yerine getirirler.
Stajyer eczacı maaşı tüm zorunlu stajlarda olduğu gibi en az asgari ücretin üçte biri olmak zorundadır. Bu miktarın üstüne çıkan maaşlar tamamen aday ile eczacı arasında yapılan görüşmede netleşir. Stajyer eczacı olarak çalışmak isteyen bireylerin bir eczane ile anlaşması gerekir.
Eczacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.100 TL civarındadır.
Eğitim programının 8 dönemini tamamlayan eczacı kalfası ardından 8 hafta süren stajdan sonra diploma almaya hak kazanır. Eczacı kalfası olmanın bir diğer yolu sertifika programlarına katılarak, başarılı bir şekilde eczacı kalfası sertifikasına sahip olmaya hak kazanmaktır.
Bu süre sabah 09:00 ile akşam 19:00 arası, haftada 6 gün ve toplam mesai saati olarak da 60 saattir. Uluslararası Çalışma Örgütü ve 4857 sayılı İş Kanunu kurallarına göre haftalık çalışma saati en fazla 45 saat, fazla mesai saati ise yıllık olarak en fazla 270 saattir.
Sonuç olarak, eczacı olmak için öncelikle Eczacılık bölümünü tamamlamak gerekiyor. Eczacılık mesleğini icra etmek için gereken diğer koşullar hakkında ise, meslek kanununu incelemeniz faydalı olacaktır.
Yardımcı eczacılık yapma zorunluluğu olan ve hastane eczanelerinde veya ikinci eczacı olarak serbest eczanelerde en az bir yıl süre ile çalışan eczacılar, yardımcı eczacı olarak çalışma şartını yerine getirmiş sayılır.
Sağlık uygulayıcılarının içerdiği meslek dalları beşeri hekim, veteriner hekim, diş hekimi, biyolog, hemşire, eczacı, ebe, terapist, psikolog, optometrist, fizyoterapist, diyetisyen, radyografçı, radyoterapist, odyolog, sosyal hizmet uzmanı, konuşma terapisti, acil tıp teknisyeni, paramedik, ortopedi teknikeri, tıbbi ...
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
(10) Kurumca belirlenen limitin üzerinde ciroya sahip olan eczaneler, bu Usûl ve Esaslar ve ilgili mevzuatta belirtilen usûl ve esaslar çerçevesinde yardımcı eczacı çalıştırmak zorundadır.
Bu programı tamamlayan mezunlar, eczanelerde, hastanelerde, ilaç depolarında veya sağlık kuruluşlarında çalışabilirler. İlaç hazırlama işlemlerini gerçekleştirebilir, ilaçların depolanması ve dağıtımı süreçlerini yönetebilir, eczane stok kontrolünü sağlayabilir ve hasta danışmanlığı yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri