e) Kozmetik imalathanesi, ilaç AR-GE merkezi, ecza deposu gibi müesseseleri açabilir veya bu tür resmî ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilir. MADDE 7 – (1) Eczacının sorumlulukları aşağıda belirtilmiştir.
-6197 sayılı Kanuna göre eczane açma yetkisi olan her eczacı ecza ticarethaneleri de açabilir. -Ecza ticarethanesi bir eczacı mesul müdür göstermek şartıyla eczacı olmayan kişiler tarafında da açılabilirler. -Bir şirket tarafından da ecza ticarethanesi açılabilir.
Mevcut yasadaki isteyen eczacının istediği yere eczane açabilmesi uygulamasına, yasa teklifindeki bir düzenlemeyle son veriliyor. Teklife göre, bulunulan ilçe sınırları içinde “her 3 bin 500 kişiye 1 eczane” olacak şekilde eczane açılabilecek. Böylece, 35 bin kişilik bir ilçeye 10'dan fazla eczane açılamayacak.
Madde 19 – Bir eczane sahibi eczanesi dışında ilaç tertip edemiyeceği ve mesleki dışında bizzat ticaret yapamıyacağı gibi öğretmenlikten ve seçimle elde edilen vazifelerden başka bir iş de kabul edemez.
Eczane açabilirler yalnız 1 adet taşıma ve 1 adet devir hakkını doldurmuş eczacıların durumu onlar için geçerli olacak.Yani devir eden bir eczacı bulmaları halinde sınırsız bir şekilde eczane devir alabilecekler. -Mevcut eczaneler çok değerlenecek.
İlgili 17 soru bulundu
MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, ikinci fıkrada belirtilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilir.
Eczacının, hastalık ve sair mazeretlerle 24 saatten fazla eczaneden ayrılması gerekir ise, eczacı durumu İl / İlçe Sağlık Müdürlüklerine bildirir. 15 güne kadar ayrılış sürelerinde eczaneye, eczanesi bulunmayan bir eczacı nezaret edebilir. Eczanede ikinci veya yardımcı eczacı var ise eczaneye bu eczacılar nezaret eder.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecektir. Tıpkı Tus ve Dus gibi Eczacılık dallarında uzman olmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve başarılı olunması durumunda eczacılıkta uzmanlık eğitimi alması gerekecektir.
Taslağa göre, eczacılık fakültelerinden mezun olanlar hemen eczane açamayacak. Mevcut eczaneler ise yeni düzenlemeden etkilenmeyecek. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, 6197 sayılı ''Eczaneler ve Eczacılık Hizmetleri Hakkında Yasa''nın çok eski olduğunu ve değiştirilmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi.
Eczacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.100 TL civarındadır.
Ecza Deposundan İlaç Alabilir mi? Ülkemizde geçerli olan yönetmelik kapsamında ecza depolarının perakende satış yapması yasaktır. Bununla birlikte Türkiye'de ruhsatlı olmayan ya da ruhsatlı olup piyasada bulunmayan ilaçların doğrudan şahsi kullanım amacıyla yurt dışından temin edilmesi bu yasağın dışında kalmaktadır.
Madde 17 - Memur veya asker olan kimse eczane açamaz ve bir eczanenin mesul müdürlüğünü yapamaz.
Reçeteli ve reçetesiz ilaçlarda regresif kâr marjı uygulanmakta. Geri ödenen ilaçlarda eczane alım fiyatının %3,8- %27 oranında, geri ödemesi olmayan ilaçlarda %11.1-%35.5 oranında eczacı kârı uygulanmaktadır.
👉Eczacı Olma Şartları
Eczane sahibi olabilmek için gerekli görülmüş olan okul diploması, Eczacılık bölümlerinden alınan diplomadır. Güncel olarak eczane açmak için kişilerden diploma talep edilir.
Genel olarak eczacılık fakültelerinden yeni mezun öğrenciler için yurtdışında eczacı maaşları ortalama şu şekildedir: Amerika: 133.014$ İsviçre: 127.000$ Kanada: 80.700$
Doktorların yazdıkları ilaçları satan ve ilaçların nasıl kullanılacağı ile ilgili hastalara bilgiler veren sağlık çalışanına eczacı denir. ''Eczane sorumlusu'' ve ''eczane teknisyeni'' adıyla da bilinen eczacıları denetleyenlere ise ''baş eczacı'' denir.
Buna göre eczaneler sabah 9.00'da açılır, akşam 19.00'da kapanır. Eczanede, eczane çalışanı /eczane teknisyeninin çalışma süreleri haftanın altı günü, günlük sekiz saattir. eczane çalışanı /eczane teknisyenine bu süre içersinde, bir saat öğle arası ve yarım saatten az olmamak üzere iki kez çay ve sigara molası verilir.
Bu itibarla; eczacı olarak yeniden göreve dönebilmeniz için Sağlık Bakanlığınca yapılacak olan kura ilanını takip etmeniz gerekmekte olup, yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde söz konusu kura sonucuna göre atamanızın yapılabileceği mütalaa edilmektedir.
6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun'un Geçici 3 üncü maddesi doğrultusunda tanınan herhangi bir kritere tâbi olmaksızın eczane açma, nakletme ve devretme hakkını kullanan eczacılar, eczane açılış ve nakil işlemlerini Eczacı Yerleştirme Sistemi üzerinden yapacaktır.
6 yıllık çalışma süresinin karşılığı olarak 15.09.2018 tarihinden itibaren yirmi (20) gün yıllık ücretli izin hakkı elde etmiştir.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışmalar doğrultusunda 6197 sayılı kanun ve ilgili yönetmeliklerin, eczanelerin nöbet hizmetlerini düzenleyen ilgili hükümleri gereği, tüm eczanelerin nöbet sistemine dahil olması gerekmektedir.
Maddelerine göre; Kurum Başkanlık Müfettişleri ve Kurum Yetkilileri, Bölge Eczacı Odaları Temsilcileri ile birlikte Protokol uygulamaları kapsamında denetim yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri