Rota virüsü özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda bağırsak iltihabına yol açan bir virüstür. Tüm dünyada 5 yaş altındaki çocuklar en az bir kez hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini gösterir. Hastalığın bulaşma yolu oral - fekal (ağız - dışkı) yoludur.
Rota virüsü enfeksiyonunun kuluçka süresi değişiklik göstermekle birlikte genellikle virüsün bulaşmasının ardından 2-4 gün arasında belirtiler ortaya çıkar. Rota virüsü, farklı belirtiler ile kendisini gösterebilir. Bunlar arasında ilk sırada ishal ve kusma yer alır.
Rota Virüs Tedavisi
Gündelik hayatından daha sık ve azar azar beslenmesi ve başta su olmak üzere bol sıvı tüketmesi gerekir. Enfeksiyon genelde 3 - 7 gün içerisinde kendi kendine iyileşme göstermektedir. Kusması çok şiddetli ve sıvı kaybı fazla olan bebekler hastaneye yatırılır ve damar yoluyla sıvı verilir.
Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir. Bu belirtiler 1 hafta sürebilir.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman Akça, özellikle 6-15 ay arasının en sık görülen ve daha ağır seyredebilen dönemi oluşturduğunu belirterek şunları söylüyor: “Yaş ne kadar küçükse ve bakım şartları ne kadar kötüyse, rota virüsü de çocuğu o oranda kötü etkiliyor.
İlgili 26 soru bulundu
Rotavirüs enfeksiyonu için spesifik bir tedavi yoktur. Antibiyotikler veya antiviraller rota virüsü enfeksiyonuna yardımcı olmaz. Genellikle, enfeksiyon üç ila yedi gün içinde kendiliğinden düzelir. Bebeklerde rota virüsüne bağlı enfeksiyon görüldüyse doktora başvurduktan sonra onun tavsiyesi üzerine sıvı verilebilir.
Rotavirüs enfeksiyonu genellikle virüse maruz kaldıktan 2 gün sonra ateş ve kusma ile başlar. Bunu yaklaşık 1 hafta süren, sayısı 10'a ulaşan, kansız, bol sulu ishal izler. Karın krampları nedeni ile bebeklerde huzursuzluk gözlenir.
Rota virüsü ishalin ortaya çıkmasından önceki günlerde de dışkıda bol miktarda bulunur. Başlıca belirtileri genellikle 48 saatten az süren kuluçka dönemini izleyen ateş, kusma ile başlar. Sık ve sulu, özellikle çok kötü kokulu kansız ishal belirtilere eklenir. İshal 5 – 7 gün sürebilir.
Zehirli İshal İle İlgili Merak Edilenler
Rota virüsünün yer aldığı zehirli ishal bulaşıcı bir hastalıktır. Ayrıca zehirli ishal özellikle bebeklerde ve çocuklarda görülmektedir.
İshal çok fazla değilse normal gıdalar ile besleyin. Ama ishali fazla olan çocuklar için özellikle sıvı kaybını azaltmak için ağızdan rehidratasyon sıvıları (ORS) verin. Ayrıca beslenmesinde ishale yönelik patates, pirinç, muz, yoğurt ve yoğurt çorbası vb gıdalar almasını sağlayın.
Az yağlı beslenme şekli ishal diyeti olarak adlandırılabilir. Yoğurt, haşlanmış patates, muz ve pirinç lapası bu süreç içinde tercih edilecek hafifi beslenme şeklidir. Az az ve sık beslenmek bu dönem için yeterli olacaktır.
Rota virüsü hastalığının ilaci yoktur. Rota virüsü Tedavisi vücudun hastalıkla kaybettiğı suyun geri konmasi ile olur. Ağır vakalarda hastanede damardan sıvı verilerek tedavi edilir.
Rota virüsü ağız ve dışkı yolu ile bulaşıyor
Oldukça bulaşıcı olan rota virüsü kişiden kişiye temas, eşyalar ve yiyecekler ile bulaşır. Virüs, enfekte olan kişinin dışkısında ilk belirtilerin ortaya çıkmasından kısa bir süre önce ve semptomlar azaldıktan sonrasında da 10 güne yakın bulunur.
Rotavirüs geçiren bir çocukta görülebilecek şiddetli ve giderek artan karın ağrısı, yemek yemeyi ve sıvı almayı reddetme, uyku hali veya kanlı ishal gibi belirtiler acilen hastaneye başvurmayı gerektirir.
Ülkemiz gibi ılıman iklim kuşağındaki ülkelerde, kış (Aralık-Nisan) aylarında görülür. Özellikle 2 yaş altı küçük çocuklar etkilenir. Erişkinlerde ise daha hafif seyreder.
Virüs, bu süre içerisinde insandan insana bulaşabilir. Virüsün bulaşması, hastanın belirti göstermesinden bağımsız seyreden bir süreçtir. Elleri ağza ve yüze götürme en sık karşılaşılan bulaş biçimidir. Özellikle tuvaletten sonra ellerin iyi yıkanmaması enfekte kişilerin virüsü bulaştırma riskini artırır.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Bu Belirtiler Varsa Yaz İshali Olmuş Olabilirsiniz.
-Dışkınız cıvık, patates püresi görünümünde ya da sümüksü, iltihaplı veya su gibiyse yaz ishali olmuş olabilirsiniz.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
Her ne kadar ishal genellikle kendi kendine düzelse bile, ishalin birkaç günden daha uzun sürmesi, dehidrasyon yani susuzluk, şiddetli karın veya makat ağrısı, kanlı veya siyah renkli dışkı veya 39 derecenin üzerinde ateş gibi belirtileri ve semptomları gösteren yetişkin bireylerin doktora görünmeleri gereklidir.
İshali ne keser? Muz, pirinç, elma püresi, beyaz ekmekten tost, haşlanmış patates, kraker, pişmiş havuç, papatya ve yeşil çay gibi bitki çayları ve pirinç suyu gibi yumuşak, nişastalı, düşük lifli yiyecekler dışkıyı katılaştırıp, ishalden kurtulmanıza yardımcı olur.
Rota Virüsü 2023 Fiyatları ve Yan Etkileri Nelerdir? Dünyada farklı birkaç çeşit aşı mevcuttur. Türkiye'de kullanılan aşı fiyatı ise 700 ile 800 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Fiyatlar aşının türüne bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
İshalde de çocuğun sıvı kaybını karşılamak çok önemlidir. Eğer yemek istiyorsa barsak hareketlerini hızlandırmayacak muz, şeftali, elma, patates, ekmek, pirinç, yoğurt ( özellikle probiyotik yoğurt ) gibi gıdalar verebilirsiniz. Kusma ve ishal durdurucu ilaçları doktorunuz genellikle önermeyecektir.
Bulaşmadan 24-36 saat sonra bulantı, kusma ve sulu ishal meydana gelir. Aslında çocuklarda görülen bir ishal etkeni olan Rotavirüs son zamanlarda yetişkinlerde de sık görülmeye başlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri