Eczanelerimizde pansuman yapma, yaraya müdahale etme şansımız yasal olarak yok ama bu konuda özellikle doğru ve güvenilir danışmalık yapma hakkımız her zaman mevcut. İlk yaptığım iş yara konusunda uzmanlaşmış firmalarla temasa geçerek eczane içi gerekli eğitimleri almaya başlamak oldu.
Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir.
Eczacıların Aşı-Enjeksiyon (iğne) Serum takma, Pansuman, Dikiş Atma gibi Cerrahi işlem yapmaları kesinlikle yasaktır.
Madde 19 – Bir eczane sahibi eczanesi dışında ilaç tertip edemiyeceği ve mesleki dışında bizzat ticaret yapamıyacağı gibi öğretmenlikten ve seçimle elde edilen vazifelerden başka bir iş de kabul edemez.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
İlgili 28 soru bulundu
Madde 10 - Vefat eden eczacının varisleri arasında, karı, koca veya çocuk yoksa eczane bunların haricindeki mirasçılar tarafından nihayet bir sene zarfında tasfiye edilir. Bu müddet içinde eczanenin bir mesul müdürle idaresi mecburidir.
Yetkinin ötesinde, eczacılık mesleğinin gereklerinden biri olarak eczacı, hekimin hastasına reçete ettiği ilaçları, bilimsel bilgiye dayanarak, o ilacın o anda bulunmaması, hastanın ödeme gücü, sosyal güvenlik olanakları gibi koşulları dikkate alarak eşdeğer bir ilacı verebilir.
Sağlık uygulayıcılarının içerdiği meslek dalları beşeri hekim, veteriner hekim, diş hekimi, biyolog, hemşire, eczacı, ebe, terapist, psikolog, optometrist, fizyoterapist, diyetisyen, radyografçı, radyoterapist, odyolog, sosyal hizmet uzmanı, konuşma terapisti, acil tıp teknisyeni, paramedik, ortopedi teknikeri, tıbbi ...
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
Eczanelerde sadece eczacılar çalışmamaktadır. Eczanede çalışan personelin eczacı mesleği dışında kalan bölümüne Eczacı Yardımcı Personeli (Kalfası) denmektedir.
Eczaneler 36 farklı aşı çeşidinin uygulanmasında yer almaktadır. Eczanelerde yaygın olarak uygulanan aşılar arasında influenza (katılımcıların %94'ü), hepatit B (%61) ve tetanoz (%58) bulunmaktadır. Hemen hemen tüm katılımcılar (%96) yetişkinlere aşı yapabildiklerini bildirmiştir.
MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, ikinci fıkrada belirtilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilir.
Düzenlemeler kapsamında artık eczanelerde şeker ve tansiyon ölçümleri de yapılmayacak.
Pansuman, çeşitli nedenlerden ötürü gerçekleşmiş olan vücut yaralarını herhangi bir dış etkiden ya da enfeksiyondan korumak için uygulanan, yaradan gelebilecek olan kanı emen, yaranın temiz kalmasını ve daha az iz kalmasını sağlamak amacıyla yapılan işlemlere verilen addır.
acil hallerde icab eden pansumanları re'sen tatbik eder. ” ifadesiyle, 1983 tarih ve 499 sayılı Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 132. Maddesi'nde “ ... kendisine bırakılan pansuman ve tedavileri bizzat yaparlar. ” ifadesiyle tanımlanmıştır.
Genel olarak eczacılık fakültelerinden yeni mezun öğrenciler için yurtdışında eczacı maaşları ortalama şu şekildedir: Amerika: 133.014$ İsviçre: 127.000$ Kanada: 80.700$
Eczanelerin yıllık kazançları, eczanenin büyüklüğü, konumu ve müşteri yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Ancak, genel olarak eczaneler, yıllık olarak ortalama 500.000 TL ile 1.000.000 TL arasında kazanç elde edebilirler.
Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecektir. Tıpkı Tus ve Dus gibi Eczacılık dallarında uzman olmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve başarılı olunması durumunda eczacılıkta uzmanlık eğitimi alması gerekecektir.
Eczacılık mesleğinin insanlara eczanelerde ilaç temin etmek ve sağlık danışmanlığı yapmanın yanı sıra ilaç yapımı aşamasında da rolü bulunmaktadır. Çeşitli ilaç firmalarının Ar-Ge ve laboratuvar kısmında rol alan eczacılarımızın bu alanlarda çalışabilmesi için laboratuvar pratik eğitimi almış olması gerekmektedir.
Eczacılık ruhsatla yürütülen bir kamu hizmetidir.
Klinik eczacılar genellikle aile sağlık merkezleri veya hastaneler gibi sağlık hizmeti sunucularında veya serbest eczane, bakım evi, evde bakım hizmetleri gibi alanlarda diğer sağlık profesyonelleriyle birlikte çalışır.
Eczacılık fakülteleri eğitiminde temel bir ders olan farmakoloji, ancak ve ancak eczacılık fakültesi mezunları ve bu alanda yüksek lisans/doktora çalışmalarını sürdüren kişilere açık olmalıdır. Aksi asla kabul edilebilir bir durum değildir.
Buna göre, 100 liraya kadar olan ilaçlarda eczacı kâr oranı yüzde 25'ten 28'e yükseltildi. 100 ila 200 TL arasındaki fiyatlanan ilaçlardaki eczacı kârı yüzde 16'dan yüzde 28'e çıkarıldı. 200-400 TL arasındaki ilaçlarda eczacı kâr payı yüzde 12'den 18'e, 400 TL üzeri ilaçlarda ise eczane kârı yüzde 12'den 13'e çıktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri