Eczacılık (SAY) - KPSS-2 : KPSS121 (Ortalaması) | Mezun Başarı Atlası
Eczacılık Fakültesi, aynı isimli fakülte kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık lisans bölümüdür. Eczacılık Sayısal puan türünden elde edilen sonuca göre tercih edilir.
KPSS'ye girme zorunluluğu yoktur. Eczacılar, sağlık bakanlığının mezuniyet başarılarını da göz önünde bulundurarak yaptığı bölge sıralamasında kura ile illere tayin edilirler. Akademisyenlik: Mezun olan eczacılar, birtakım YÖK kuralları çerçevesinde doktoraya kabul edilirler.
Eczacılık bölümünü kazanmak isteyen kişiler; AYT sınavında fen bilimleri ve matematik testlerini çözmek mecburiyetindedirler. Eczacılık bölümü eğer iyi bir üniversitede okumak isteniyorsa alınacak olan puan 400 puanın üzerinde olmalıdır.
Eczacılık fakültesi mezunları Yüksek Lisans Derecesi ile mezun olduğundan direkt doktoraya yukarda belirtilen şartları ve üniversite senatolarının belirlediği özel şartları yerine getirdikleri taktirde başlayabilirler. Doktora'dan sonra Yard. Doç.
İlgili 19 soru bulundu
"Yardımcı eczacı" tanımı getirilen yönetmeliğe göre, 2013 ve sonrasında eczacılık fakültesine girenler, mezuniyet sonrası serbest eczane açmak veya mesul müdür olmak isterse bir yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışacak. Eczane açmak, işletmek ve ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olma şartı getirildi.
Eczacılık İçin Hangi Alandan Sınava Girmek Gerekir? Eczacılık Fakültesi için sayısal puan türü gerekmektedir. Bunun içinse TYT ve AYT fen bilimleri ve matematik testleri çözülmelidir. Eczacılık programı, başarı sıralaması şartı bulunan bir bölümdür.
STS Eczacılık: Eczacılık Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı
Bu sınava kimler başvurabiliyor? Tıp, veteriner, eczacılık, kimya, biyoloji veya tıbbi biyolojik bilimler fakültesinden mezun olanlar başvurabilir.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
Devlete bağlı sağlık kuruluşlarında çalışmak isteyen eczacılar, KPSS'ye girerek yeterli puan almalıdır. Buna göre istedikleri kurum için tercihte bulunabilirler. Eczacılar adli tıp kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu gibi devlet kurumlarında da çalışabilirler.
Sağlık Bakanlığı, uzman tabip, tabip, uzman diş tabibi, diş tabibi ve eczacı kadrolarına ilk defa veya yeniden atama yapacak. İlk defa veya yeniden yapılacak atama-yerleştirme iş ve işlemleri ilan edilen takvim çerçevesinde noter tarafından bilgisayar ortamında kura ile gerçekleştirilecek.
*KPSS-A GRUBU KADROLAR
Ancak şunu belirtmek gerekir ki; KPSS-A kadroları temel olarak İİBF, Hukuk, SBF, İktisat ve İşletme Fakültesi mezunlarına yöneliktir. Sadece çok az sayıda kurum, bu fakülteler dışındaki fakülte mezunlarının da başvurularını kabul etmektedir.
i- Genel kültür ve genel yetenekten oluşan KPSS-B kadrolarına yönelik sınav. ii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak eğitim bilimlerini de içeren KPSS-Öğretmenlik sınavı. iii- Genel kültür ve genel yeteneğe ek olarak alan bilgisini (İktisat, Muhasebe, Maliye vb) de içeren KPSS-A sınavıdır.
2023 Eczacılıkta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-EUS) ve 2023-Eczacılık Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı (2023-STS Eczacılık), 15 Ekim 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınavlara başvurular, 31 Ağustos–7 Eylül 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Eczacılık, tam anlamıyla temel veya biyomedikal bir bilim dalı değildir. Farmasötik kimya, farmakoloji, organik kimya ve biyokimyayı birleştiren farklı, sentetik bir kimya dalıdır. Farmakoloji, tam olarak başlı başına bir eczacılık bilim dalı olmamakla birlikte eczacılıktan çokça yararlanır.
Eczane eczacılığı, eczacıların mesleklerini kendi adına açmış oldukları serbest eczanelerde sürdürmeleridir. Diğer bir ismi de serbest eczacılıktır. Eczane eczacıları, eczanelerde reçete karşılar, ilaç danışmanlığı yapar. Geçimlerini ilaç, kozmetik ve hijyen maddeleri satarak sağlarlar.
Böylece yerleşme şansın artacaktır. Eczacılık tercih etmek isteyen öğrenciler sayısal puanlarına göre tercih yaparak puanlarına uygun olan üniversitelere yerleşebilirler. Eczacılık bölümü sıralama listesi de genellikle 22.000-50.000 arasında değişir. Ancak bu rakamlar oldukça değişkendir.
-Eczacılık 4 yıl değil 5 yıldır. -Tıp mezunu ile eczacılık mezunu aynı statüde çalışsa dahi aynı maaşı kesinlikle alamaz. -Tus sınavına girip eczacılıkta uzmanlığını yapabilir ama bu yıldan itibaren EUS çıktı ve bazı bölümler artık sadece EUS ile olunabiliniyor.
Eczacılık bölümü mezununun iş olanakları oldukça fazladır.Ar-ge de, Serbest eczacılık yaparak, hastane eczacılığı, ilaç fabrikaları, yardımcı eczacı, mesul müdür , akademisyen ve daha bir çok alanda çalışabilir.
Yapılan değişiklik ile 663 Sayılı KHK ile getirilen eczacılarımızın kamuya KPSS ile alınması uygulaması kaldırılmıştır. Bundan sonra eczacılarımız herhangi bir sınava girmeden kura ile kamuya atanabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri