Eczacı teknisyeni olmak için okunması gereken bölüm, üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarında bulunan Eczacı Hizmetleri Bölümüdür. Türkiye'de Anadolu Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi bu eğitimi vermektedir.
Eczane Hizmetleri bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Eczane Hizmetleri bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Eczane hizmetleri bölümü, sağlık meslek yüksekokulu bünyesinde yer alan 2 yıllık bir önlisans programıdır.
Bu programı tamamlayan mezunlar, eczanelerde, hastanelerde, ilaç depolarında veya sağlık kuruluşlarında çalışabilirler. İlaç hazırlama işlemlerini gerçekleştirebilir, ilaçların depolanması ve dağıtımı süreçlerini yönetebilir, eczane stok kontrolünü sağlayabilir ve hasta danışmanlığı yapabilirler.
Eczacı Teknisyeni olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı Teknisyeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 15.800 TL civarındadır.
İlgili 20 soru bulundu
Eczane Hizmetleri Bölümü eğitim süresi 2 yıldır. 4 dönem olarak eğitim verilen bölümde hem teorik hem de pratik birçok ders vardır. Aynı zamanda öğrenciler mezun olmadan önce 8 haftalık eczane stajını da tamamlamak zorundadır.
Eczane hizmetlerinden mezun olan kişilerin çeşitli görev ve sorumlulukları vardır. Bu kişiler kamuda çalışabildikleri gibi çeşitli özel kurumlarda da çalışabilirler. Eczane ortamları da en rahat iş bulabilecekleri alanlar arasındadır.
Eczanede, eczane çalışanı /eczane teknisyeninin çalışma süreleri haftanın altı günü, günlük sekiz saattir. eczane çalışanı /eczane teknisyenine bu süre içersinde, bir saat öğle arası ve yarım saatten az olmamak üzere iki kez çay ve sigara molası verilir. eczane çalışanı /eczane teknisyeni bu aralardan feragat edemez.
Eczacı Teknisyeni Ne Demek? Eczacı teknisyeni; eczacılık yapabilen fakat eczane açmaya yetkisi bulunmayan kişilere verilen mesleki unvandır. Eczacı teknisyenleri; eczanelerde eczacıya yardımcı olmak üzere çalışırlar.
Eczacılık eğitimi kaç yıldır ve ders içerikleri hakkında bilgi alabilir miyim? Eczacılık eğitimi hazırlık programı haricinde 5 yıldır. Yeni öğrenciler isterlerse, bilgisayar dersleri de verilen bir yıl süreli İngilizce Hazırlık Sınıfına girmek için başvurabilirler.
Yaz Stajları eğitim-öğretim dönemi içerisinde yapılamaz. Toplam staj süresi 130 (yüz otuz) iş günüdür. Stajlar; Staj I, Staj II, Staj III ve Staj IV olmak üzere dört (4) dönemden oluşur. Bir ay 20 (yirmi) iş günü, bir hafta beş (5) iş günü ve bir iş günü en az altı (6) saatlik çalışmayı kapsar.
Eczacılık Fakültesi, aynı isimli fakülte kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık lisans bölümüdür.
eczanelerde çalışan 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde eczanede çalışan destek personeli eğitimini tamamlamış olanlar eczane teknikeri yetkisiyle çalışabilir.” Şeklinde düzenleme getirilmiştir.
Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
İlk olarak iki yıllık eczane hizmetleri bölümünü bitirmeniz gereklidir. Diğer bir seçenek olarak ise süreleri bir buçuk ve üç ay arasında değişen eczane teknisyeni kurslarına katılarak alacağınız belge ile de eczane teknisyeni olmak mümkündür.
Madde 10 – Vefat eden eczacının varisleri arasında, karı, koca veya çocuk yoksa eczane bunların haricindeki mirasçılar tarafından nihayet bir sene zarfında tasfiye edilir. Bu müddet içinde eczanenin bir mesul müdürle idaresi mecburidir.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir. Ancak, eczacının unvanı ve deneyimi gibi faktörler de maaşlarını etkileyebilir.
Özel sektörde eczanelerde görev alan teknikerlerin temel görevi, gelen hasta ve yakınlarına ihtiyaç duyulan ilaç ve sağlık malzemelerinin sunumunu yapmaktır. Eczane içerisinde görev alan diğer çalışanlarla birlikte eczacının vermiş olduğu görev ve sorumlulukları yerine getirir.
Öğrencilerin mezun olabilmesi için dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini başarı ile tamamlamış ve 4'lük sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş, 20 iş günü stajını tamamlamış olması gerekmektedir.
Staj ve İş Olanakları:
Bu bölümden mezun olan sağlık çalışanları, eczanelerde, kamu ve özel hastanelerde, ecza depoları, medikal sektör ve ilaç endüstrisi de dahil olmak üzere çeşitli alanlardaki iş yerlerinde eğitimli yardımcı ara eleman olarak çalışabilmektedirler.
Eczacılık mesleğine yönelik adayların Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Kimya, Biyoloji veya Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi sağlık ve bilim alanlarından mezun olmaları gerekmektedir.
Eczacılık fakültesi mezunları artık istedikleri yerde eczane açamayacak. 1 yıl yardımcı eczacı olarak çalıştıktan sonra, mezuniyet ve tecrübe puanlarına göre belirlenen yerlerde eczane açabilecekler.
"Yardımcı eczacı" tanımı getirilen yönetmeliğe göre, 2013 ve sonrasında eczacılık fakültesine girenler, mezuniyet sonrası serbest eczane açmak veya mesul müdür olmak isterse bir yıl süreyle yardımcı eczacı olarak çalışacak. Eczane açmak, işletmek ve ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olma şartı getirildi.
Her yıl 2 bine yakın öğrenci eczacılık fakültelerinden mezun oluyor. YÖK'ün 2019-2020 yılı eczacılık fakülteleri için belirlediği kontenjan 3 bin 524. Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu'na göre 2023 yılında eczacı ihtiyacı 32 bin 900. Hâlihazırda eczacı sayısı 37 bin 761.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri