MEB onaylı eczane yardımcılığı veya eczane hizmetleri kurslarına gitmek ve sertifika sahibi olmak da yeterlidir. Bu eğitimi alan ya da kurslara giderek sertifika sahibi olan kişiler eczane elemanı olarak çalışabilirler. Eczanelerde staj yaparak iş tecrübesi edinmek de mümkündür.
Eczacı dışında eczanede görev olan tüm personel Yardımcı Personel dir. Eczane Yardımcı Personeli (Kalfası) olabilmek için Eczane Yardımcı Personeli Sertifika Programı'na katılıp sertifikanızı almanız ve en az ilkokul mezunu olmanız gerekmektedir.
Eczacı teknisyeni olmak için okunması gereken bölüm, üniversitelerin 2 yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarında bulunan Eczacı Hizmetleri Bölümüdür. Türkiye'de Anadolu Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Mersin Üniversitesi bu eğitimi vermektedir.
Doğrudur. SSK primleri taban ücret yani 16 yaşından büyükler için (aylık 693,00 TL) üzerinden bildirilecek, çalışanın maaş bodrosu 16 yaşından küçükler için aylık 589,50 TL üzerinden hesap edilecektir. Sigortalı yapmanızda sorun yoktur.
Eczanede, eczane çalışanı /eczane teknisyeninin çalışma süreleri haftanın altı günü, günlük sekiz saattir. eczane çalışanı /eczane teknisyenine bu süre içersinde, bir saat öğle arası ve yarım saatten az olmamak üzere iki kez çay ve sigara molası verilir. eczane çalışanı /eczane teknisyeni bu aralardan feragat edemez.
İlgili 37 soru bulundu
Herhangi bir eczanede çalışmak için ilköğretim mezunu olmanız yeterlidir. Tabi ki sadece lise mezunu olmak yeterli değil, aynı zamanda eczacı kalfası kurslarından yararlanarak belge almanız gerekir.
Lise diploması olan kişiler veya genel lise dengi mezun olmuş kişiler eczane yardımcısı kursu almaya uygun kişilerdir. Eczacı yardımcısı olmak için teknik olarak tek eğitim şartı budur. Genellikle eczacıdan veya diğer bilgili iş arkadaşlarından iş eğitimi alırlar.
İlgili bireylerin eğitim durumlarına göre ise, sağlık meslek lisesi, ön lisans ya da lisans eğitimini tamamlamış olan kimyacılar, fizikçiler ve biyologlar eczanede çalışabilirler.
Eczane hizmetlerinden mezun olan kişilerin çeşitli görev ve sorumlulukları vardır. Bu kişiler kamuda çalışabildikleri gibi çeşitli özel kurumlarda da çalışabilirler. Eczane ortamları da en rahat iş bulabilecekleri alanlar arasındadır.
Bunlar; Eczacı Hizmetleri Meslek Yüksekokulu mezunu olmak, eczane kalfalığı için açılan kurslara katılmak veya eczanede usta çırak ilişkisi ile işi öğrenmektir. Belirtilen bu üç yöntemden bir tanesini seçerek eczane kalfası olabilirsiniz.
İŞ TANIMI – İŞ PROFİLİ ( GÖREV ve YETKİLER)
o Gerekli olduğu durumlarda ve eczane teknisyeni gözetim ve kontrolünde eczanede mevcut bulunan ve/veya eczaneye depolardan yeni gelen her türlü ürünün son kullanma tarihlerini periyodik olarak kontrol ve takip etmek.
Sonuç olarak, eczacı olmak için öncelikle Eczacılık bölümünü tamamlamak gerekiyor. Eczacılık mesleğini icra etmek için gereken diğer koşullar hakkında ise, meslek kanununu incelemeniz faydalı olacaktır.
Serbest Eczane Stajları; meslekte en az üç (3) yıl tecrübeli, mesleki disiplin suçu işlememiş, etik ve deontolojik kurallara uyan ve tercihen nöbet tutan, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile sözleşmesi olan fesih ve ceza almamış olan eczacıların eczanesinde yapılır.
MEB onaylı eczane yardımcılığı veya eczane hizmetleri kurslarına gitmek ve sertifika sahibi olmak da yeterlidir. Bu eğitimi alan ya da kurslara giderek sertifika sahibi olan kişiler eczane elemanı olarak çalışabilirler. Eczanelerde staj yaparak iş tecrübesi edinmek de mümkündür.
👉Eczacı Olma Şartları
Eczane sahibi olabilmek için gerekli görülmüş olan okul diploması, Eczacılık bölümlerinden alınan diplomadır. Güncel olarak eczane açmak için kişilerden diploma talep edilir.
Eczane Hizmetleri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar? Eczanelerde hizmetlerinde doktorlarca düzenlenen reçetelerde yer alan hazır ilaçları müşteriye sunan, hazırlanması gerekli ilaçları eczacı gözetiminde hazırlayan, laboratuvarda, ilaç sektöründe, ilaç depolarında ara eleman olarak çalışan kişidir.
- Eczane yardımcılığı eğitimi kurs programına katılmak için en az ilkokul diplomasına sahip olmak yeterlidir. Bazı kurumlar üniversite onaylı ve e-devlet onaylı sertifika vermektedir . - Eczane yardımcılığı eğitimi kurs programının süresi kuruma göre değişmekle birlikte genellikle 36 saat civarındadır .
Selam, Eczanede çalışan kişiye => eczacı denir.
KPSS Şartı Yoktur. - Eczacılık lisans programından mezun olmak. - En az 1 yıl mesleki tecrübeye sahip olmak. - Tecrübesini SGK tescil hizmet dökümü ve çalıştığı kurumlardan alacağı evraklar ile belgelemek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri