“ SGK ile sözleşmeli eczaneler eşdeğer ilaçların fiyatı ile kişinin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşan fark ücretini kişilerden talep etmektedirler. Bu fark ücreti ilave ücret olarak değerlendirilmez. Fark ücreti ve katkı payı ücretleri eczanenin karşıladığı reçete provizyon çıktısında görülmektedir.
başka bir eczaneye aynı ilacın fiyatı sorularak giderilebilecek belirsizliktir. tüm eczanelerde aynı ilacın fiyatı aynıdır, türkiye'de eczacılar en güvenilir kişilerdir ve saygıyı hak ederler.
"Taban fiyat uygulaması" ile aynı etken maddeyi içeren eşdeğer grup içinde en ucuz olan ilaç SGK tarafından ödenecek, bu fiyatın üstündeki ilaçlar içinse hastalar cepten daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacaklardır. Bunun da adı, katlanarak artan ilaç fiyat farkıdır.
Sonuç kısmında raporlu ilaçlarda katkı payı ne kadar için bir tutar çıkmaz. Sağlık raporunun varlığı paradan muaf olmak demektir. Yani Raporlu ilaçlardan eczane para alır mı yönündeki cevap bellidir. Ücret alınmadığı gibi Raporlu ilaçlardan fark alınıyor mu içinde bir işleme gerek yoktur.
Yetkinin ötesinde, eczacılık mesleğinin gereklerinden biri olarak eczacı, hekimin hastasına reçete ettiği ilaçları, bilimsel bilgiye dayanarak, o ilacın o anda bulunmaması, hastanın ödeme gücü, sosyal güvenlik olanakları gibi koşulları dikkate alarak eşdeğer bir ilacı verebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Madde 10 – Vefat eden eczacının varisleri arasında, karı, koca veya çocuk yoksa eczane bunların haricindeki mirasçılar tarafından nihayet bir sene zarfında tasfiye edilir. Bu müddet içinde eczanenin bir mesul müdürle idaresi mecburidir.
“ SGK ile sözleşmeli eczaneler eşdeğer ilaçların fiyatı ile kişinin talep ettiği eşdeğer ilacın fiyatı arasında oluşan fark ücretini kişilerden talep etmektedirler. Bu fark ücreti ilave ücret olarak değerlendirilmez. Fark ücreti ve katkı payı ücretleri eczanenin karşıladığı reçete provizyon çıktısında görülmektedir.
10 günden önce reçete tekrarlanamaz. *Üç hekim imzalı rapora istinaden günlük 400 mg'a kadar en fazla 1 aylık doz için Morfia 15 mg 30 Tablet en fazla 27 kutu, Morfia 30 mg 30 Tablet en fazla 14 kutu reçete edilebilecektir.
İlaç katılım payı oranı nedir? Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için ilaç bedelinin Kurumdan gelir ve aylık alanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişiler için %10'u, diğer kişiler için %20'si oranında katılım payı alınır.
Fiyat farkı, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan bir formül üzerinden hesaplanmaktadır. Formüller ihale tarihinde verilen teklifleri, katsayıları ve ihale tarihi itibarıyla var olan veri fiyatlar ile hakediş tarihi itibarıyla ortaya çıkan veri fiyatları kıyas etmek suretiyle oluşturulmuştur.
Türk Eczacılar Birliği iletişim numarası +90 (312) 409 81 00'dır.
"Eczane eczacıları olarak her türlü kontrolünü, denetimini yaptığımız ilaçlarımızı, vatandaşlarımıza verdikten sonra, halk sağlığını ve eczanelerimizdeki ilaç kalitesini korumak açısından geri almamız mümkün değildir.
“DAHA FAZLA FİYAT FARKI ÖDEYECEKLER”
Ancak bu band yüzde 5'e düşürüldüğü için hastalar, 110 TL'lik ilacı almak için de 5 TL fiyat farkı ödemeye başlayacak. 2021 yılında da bu bandın yüzde 10'dan yüzde 5'e indirilmesi için değişiklik yapılmıştı.
Buna göre, 100 liraya kadar olan ilaçlarda eczacı kâr oranı yüzde 25'ten 28'e yükseltildi. 100 ila 200 TL arasındaki fiyatlanan ilaçlardaki eczacı kârı yüzde 16'dan yüzde 28'e çıkarıldı. 200-400 TL arasındaki ilaçlarda eczacı kâr payı yüzde 12'den 18'e, 400 TL üzeri ilaçlarda ise eczane kârı yüzde 12'den 13'e çıktı.
Arveles 2022 temmuz fiyat verilerine göre 29,96 TL'den satılmaktadır. 2022 için Arveles ampul fiyat ise 83,94 TL'dir. Fiyatlar zaman içerisinde değişebilir. Sadece eczanelerde satılır.
Şöyle ki; istisnalar hariç hastalara 15 gün önceden raporlu ilaçlarını alma hakkı tanınmıştır.
Ankara. Saydan, yaptığı yazılı açıklamada, Kovid-19 salgını nedeniyle Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumunca (SGK) 18 Mart 2020'de yapılan duyuruyla rapor sürelerinin uzatıldığını, bu raporlara istinaden ilaçların eczanelerden reçetesiz temin edilebildiğini anımsattı.
Zaten bu da suç. Biz raporlu ilaç kullanıyoruz. Bize bir şey olsa hesabını kim verecek” dedi. Vatandaşların şikayetleri ile ilgili ligi veren İl Sağlık Müdürü Şenol Ergüney, acil servislerde ilaç yazma yükümlülüğünün olmadığını belirtti.
Bu yasal düzenleme ile kamuya iş yapan yüklenici firmalara 01.01.2022-31.03.2022 döneminde yapılan imalatlar için ek fiyat farkı ödemesi, 01.01.2022-31.12.2023 döneminde yapılan ve yapılacak imalatlar içinse artırımlı fiyat farkı ödemesi yapılması hakkı tanındı.
Daha önce hiçbir ücret talep edilmeyen sağlık ocakları ve aile-kurum hekimlerinde (1. basamak) ilaç yazdırmak da paralı oldu. Artık bütün sigortalılar (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı), özel hastaneye 12; devlet, eğitim-araştırma ve üniversite hastanelerine ise 5 lira ödeyecek.
Örnek 1; İçinde 10 tablet olan A ilacının "Kaç kez/Seferde Kaç doz" 2X1 yazıldığını kabul edelim. Hekim "Kullanım peryodu" bölümünde "1", "Birimi" bölümünde de "günde" seçerse "hasta, 1 günde 2X1 tablet kullanacaktır" anlamındadır.
Bu itibarla; eczacı olarak yeniden göreve dönebilmeniz için Sağlık Bakanlığınca yapılacak olan kura ilanını takip etmeniz gerekmekte olup, yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde söz konusu kura sonucuna göre atamanızın yapılabileceği mütalaa edilmektedir.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
İlaç yazdırılıp alınmazsa ne olur? Reçete 4 gün içinde işleme konulmazsa, geçerliliğini yitirir. Bu durumda ilacın tekrar yazdırılması ya da eczaneden ücreti mukabilinde alınması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri