Kahve: Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Kahve çekirdeği çiğnemek ise sülfür bileşenlerini ortadan kaldırır. Yemeklerden sonra Türk Kahvesi içmek de kokuya karşı etkilidir.
Kahve nefesi nedir? Kahve çekirdekleri kavrulduğunda kükürt içeren aroma bileşikleri oluşur. Kahvedeki asit içeriğiyle birlikte bu bileşikler ağız kokusuna neden olabilir. Kahve ayrıca ağız kokusunu kötüleştirebilen ağız kuruluğuna da neden olur.
-Her gün bir su bardağı kadar yarım yağlı veya yağsız yoğurt tüketmeyi tercih edin. -Kahve yerine bitkisel çay tüketin, özellikle yeşil çayı tercih edin. -Kavun, domates, biber, ıspanak, balık gibi doğal antioksidanları tüketmeyi tercih edin. -Besinleri sık sık, az az yiyin.
İlgili 22 soru bulundu
Ağzının koktuğunu sanan herkesin ağzı kokuyor demek değildir. Bir araştırmaya göre ağız kokusu çeken insanların oranı yüzde 27 civarındadır. Ama genel olarak bu oran yüzde 22 ile 50 arasında değişiyor.
Fırçalanmayan, diş ipi ve gargara kullanılmayan dişlerde gıda parçacıkları ağızda kalabilir. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur ve bu durumda nefesin kötü kokmasına yol açar. Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir.
7. Çay, kahve ve kola tüketimi
Ağız kuruması ve tükürük salgılanamaması da ağız kokusuna yol açar. Asitli içecek tüketimi sınırlandırılmalı veya arkasından ağız suyla çalkalanmalı.
Ağız kokusu cihazları da bulunuyor. Ancak güvenirliği düşük. Bir diğer kolay yol ise bileğiniz içine biraz tükürük bırakıp 5-10 saniye sonra koklayın. Kötü bir koku hissediyorsanız muhtemelen ağzınız kokuyordur.
Elma, armut, havuç, turp: Nefes tazelemekte ve temizlemekte bu gıdalar etkilidir. İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda damakta tatlı bir tat bırakırlar. Nane ve tarçın: Nane, ferahlatıcı etkisiyle birlikte özellikle sarımsak ve soğan gibi kokulara karşı birebir etkilidir.
bülent ersoy-nazan öncel-deniz seki-mahmur tuncer-kahtalı mıçe-dilberay-hülya avşar-izzet altınmeşe, facebook. twitter.
Gece yatmadan önce veya her öğün sonrasında tüketilen yoğurdun hem bağırsakları temizlediğini hem de ağızda kokuya neden olan bakteri oluşumunu önlediğini bildirmektedir.
Bunun yanı sıra lavaboya kahve telvesi ve sonrasında kaynar su dökebilirsiniz. Bir bardak karbonatı veya limon suyunu banyonuzun uygun bir köşesinde sürekli tutmak da kötü koku oluşumunu engelleyecektir.
Antioksidan yönünden zengin kahvenin diş çürüklerini önleyici özelliği olduğunu biliyor muydunuz! Ama sade ve aşırı tüketmemek kaydıyla! Sade kahvenin dişlerin çürümesini önleyebildiği ortaya çıktı. Brezilyalı bilim adamlarının araştırması, ölçülü şekilde kahve içenlerde diş çürümesi riskinin azaldığını gösterdi.
Kötü Kokuları Giderme
Ayrıca, balık gibi besinlerden dolayı ellerinizde bir türlü gideremediğiniz kötü bir koku varsa, kahve telvesini ellerinizde iyice ovaladıktan sonra yıkamak, kötü kokulardan kurtulmaya yardımcı olur.
Yani, nefes kokusu ağızdan değil, içten gelen bir sorunun neden olduğu durumdur. Ağız kokusu ise boğaz enfeksiyonlarının ve diş çürüklerinin tedavi edilmesi ile çözülebilir. Ayrıca; diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve ağız bakım sularının kullanımı da alışkanlık haline getirilmeli ve ihmal edilmemelidir.
Ağız kokusundan kurtulmanın hızlı ve kolay yollarından biri de şekersiz sakız çiğnemektir. Journal of Dental Research'a (Isfahan) göre sakız, tükürük akışınızı uyararak kokunun ağız kuruluğundan kaynaklanması durumunda nefesinizi tazelemenize yardımcı olabilir.
- Bol ve sık su tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. - Aç kalmamak ağız kokusunu engellemede etkili oluyor. - Probiyotikten zengin gıdalar alınmasına önem vermek gerekiyor. - Ceviz, fıstık gibi çerezler, tarçın, bitkisel çaylar, nane, maydanoz, elma, salatalık gibi gıdalar ağız kokusunu önlemede yardımcı olabiliyor.
Soğan, sarımsak ve sucuk gibi ağızda koku yapan yiyecekler tüketildikten sonra dişler ve dil fırçalanır. Daha sonra da ağzı süt ile çalkalamak veya süt içmek bu besinlerden kaynaklı kokuyu giderebilir.
Açlık, diyet, ağız kuruması, oruçlu olmak gibi durumlarda (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır) ağız kokusu görülebilir.
Limon suyunun asitli etkisi ağızdaki bakterilerin yok olmasına yardımcı olur. Bu yüzden günde bir kere limon suyunu bir bardak su ile karıştırıp gargara yapmak ağız kokusuna etkili bir çözümdür.
Çocuklar ağız ve diş temizliği konusunda bilgilendirilmeli
Kötü ağız kokusu olan bir çocukta ayrıntılı alınmış bir hasta öyküsü, tam ve sistemik yapılmış bir fizik muayene gereklidir. Öykü ve fizik muayene yapıldıktan sonra gerekli laboratuvar tetkikler yapılır. Ağız kokusuna neden olan neden bulunup tedavi edilir.
Sarımsak, soğan ve sigara kötü ağız kokusuna yol açar
Gıdalar vücuttan atıldığında ağız kokusu sona erer. Günlük olarak dişler fırçalanmayıp, diş araları temizlenmediğinde gıda parçacıkları ağız içerisinde birikir ve diş, diş eti ve dil üzerinde bakterilerin çoğalmasına yol açar. Bu durum ağız kokusuna neden olur.
Ağız kokusuna açlık, diş çürükleri, tüketilen kahve gibi içecekler, tütün ürünleri, ağız içinde bakteriyel enfeksiyonlar, dişlerin iyi fırçalanmaması, yemek artıkları, mide rahatsızlıkları gibi durumlar neden oluyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri