Davalının yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesinde eda davası açılabilir.
Eda davası, mahkeme yoluyla bir kişiden bir şeyi yapmaya veya yapmamaya için yapılan taleptir. Eda davası açmak isteyenler talebin gerekçesini gösteren belge ve dilekçe ile mahkemeye başvurabilir.
Eda davaları, mahkemeden davalının bir şey vermesi, yapması veya yapmamasına karar verilmesinin istendiği davalardır. Hem kişisel hem de ayni haklar eda davasının konusunu oluşturabilir.
Eda davası nedir sorusunun yanıtı, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 105. maddesinde açıklanmıştır. Bu maddeye göre; eda davaları davalının bir şeyi yapıp yapmamasını talep eden bir dava çeşididir. Bir eda davası açmak için eda davası dilekçesiyle bölgenizdeki yetkili asli hukuk mahkemesine başvurmanız gerekmektedir.
Eda davası medeni usul hukuku içerisinde bulunan bir dava türü olmaktadır. Edim davaları olarak da bilinen eda davaları bir davacı tarafından bölgede mevcut olan görevli mahkemeye davalının bir şeyi yapmasına yanda vermesine mahkum edilmesi için açtığı dava türü olmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Usul Hukukuna göre eda davası açılmasının mümkün olduğu durumlarda tespit davası açılamaz.
Dava yetkili ve görevli mahkemeye bir dilekçenin verilmesi ile açılır. Yargılamanın mahkeme tarafından yapılabilmesi için gerekli harç ve gider avansından Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca peşin olarak mahkeme veznesine ödenmesi zorunludur. Bu işlemlerden sonra dilekçe mahkeme esasına kaydedilecek Ve dava açılacaktır.
Taraflara ilişkin dava şartları: “davada iki tarafın bulunması, taraf ehliyeti, dava ehliyeti, davaya vekalet ehliyeti ve geçerli vekaletname, davayı takip yetkisi”; Dava konusuna ilişkin dava şartları ise: “kesin hüküm bulunmaması ve hukuki yarar (menfaat) bulunması” olarak sıralanmaktadır.
Medeni usul hukuku kapsamında yer alan eda davalarına, edim davaları adı da verilmektedir. Arapça' da yerine getirme anlamına gelen eda kelimesi de davanın açılma nedenini karşılamaktadır. Bu davalarda, davacı mahkeme yolu ile davalıdan bir şey yapmasını ya da vermesini talep edebilmektedir.
Tahliye davası esasen bir eda davasıdır. Eda davası aynı zamanda tespit ve eda hükmü içerir. Yani mahkemeden kiracının tahliye edilmesini talep ettiğimizde hem tahliyenin gerekliliğinin tespitine hem de tahliye emrini istemiş oluruz.
Eda davaları, davalının bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkum edilmesini hedefleyen bir dava çeşididir. Buradaki “yapmamaya” ibaresinin kapsamına bir şeyi yapmaktan kaçınma eski deyişle “içtinap etme” hâli de dahildir.
İptal davası, genel mahkemelerde açılan bir eda davası niteliğindedir. İptal davasına konu olan işlemler, maddi hukuk bakımından geçerli olan ve alacaklıları zarara sokan işlemlerdir.
eda davası açılabilecek konuda tespit davası açılamaz-muhdesatı iyileştirici masrafların tespiti -hukuki yarar. Tespit davası, kendine özgü davalardan olup dava sonucunda istihsal edilecek ilamın icra ve infaz kabiliyeti bulunmamaktadır. Bunun doğal sonucu olarak da bu davaların uygulama alanı sınırlıdır.
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
Dava yetkili ve görevli mahkemeye verilecek dilekçe ile açılması sağlanır. Mahkemenin yargılamayı yapabilmesi için gerekli harç ve gider avansının peşin olarak mahkeme veznesine ödenmesi gereklidir. Bu işlemler yapıldıktan sonra dilekçeniz mahkeme tarafından kaydedilecek ve dava açılmış olacaktır.
Aile hukukunu ilgilendiren bir konuda dava açmak için aile mahkemesine bir dava dilekçesi, davaya ilişkin deliller, nüfus cüzdanı fotokopisi ve avukata verilen vekaletnamenin bir sureti sunulmak suretiyle dava açılır.
Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir. Eda davası, yukarıda paylaşılan madde metninden de anlaşılacağı üzere davalının bir şeyi vermesi, yapması ya da yapmaması mahkemeden talep edilir.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
İcra Borcu Ödenmezse Ne Olur? Borç kanunda gösterilen süreler içinde ödenmez veyahut itiraz edilmezse icra işlemi kesinleşir. Kesinleşme sonrası borçlunun mallarına haciz konulabilecektir.
Davalarda Avukat Tutmak Zorunlu Mu? Türk Hukuk sisteminde mahkemede avukatla temsil istisnalar dışında zorunlu değildir. Kişiler kendi davalarını kendileri takip edip, kendi savunmalarını gerçekleştirebilirler. Taraf ehliyeti olan her bireyin kendi davalarında, kendilerini temsil etme hakları vardır.
Ülkemizde davalar ortalama 1-2 yıl sürmekte olup bu süre değişkenlik göstermektedir. Örneğin anlaşmalı boşanma davası 2 hafta ile 3 ay arasında bitebilmektedir.
Ceza muhakemesi sistemimizde delil serbestliği ilkesi benimsenmiştir. Hukuka uygun olmak kaydıyla her türlü delille ispat mümkündür. Bu husus 5271 sayılı CMK'nın 217. maddesinde “Yüklenen suç, hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş her türlü delille ispat edilebilir.” ifadesiyle açıkça belirtilmiştir.
Dava açma işlemleri için e-devletten UYAP vatandaş portalına giriş yapılması gerekir. Vatandaşlar sisteme e-devlet şifresini kullanarak giriş yaptığında adli ve idari yargı birimlerinde görülen dava dosyalarına erişebilirler.
Yetkili mahkeme dava konusuna göre değişmektedir. Ancak kanuna göre genel yetkili mahkeme davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Bu genel yetkili mahkeme dışında seçenekli yetki kuralları da söz konusu olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri