Usul Hukukuna göre eda davası açılmasının mümkün olduğu durumlarda tespit davası açılamaz.
eda davası açılabilecek konuda tespit davası açılamaz-muhdesatı iyileştirici masrafların tespiti -hukuki yarar. Tespit davası, kendine özgü davalardan olup dava sonucunda istihsal edilecek ilamın icra ve infaz kabiliyeti bulunmamaktadır. Bunun doğal sonucu olarak da bu davaların uygulama alanı sınırlıdır.
Tespit ve Eda Davası Birlikte Açılabilir Mi ? Hukuk Muhakemeleri Kanununun 106. maddesine göre, eda davası açılabilecek davalarda, aynı zamanda tespit davası açılamaz. Tespit ve eda davaları birbirlerinden farklı davalardır.
Sadece üzerinde şüphe olan bir hak ya da hukuki bir ilişkinin var olup olmadığı tespit edilir. Örneğin, taraflar arasında geçerli şekilde yapılmış bir sözleşme olup olmadığının hukuki olarak tespit edilmesi için tespit davası açılır. Tespit davası, eda davasının öncüsü durumundadır.
Eda davası, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesinin talep edildiği dava türü olarak tanımlanmışken, tespit davası ise mahkemeden, bir hakkın veya hukuki ilişkinin varlığının ya da yokluğunun yahut bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesinin talep edildiği dava çeşidi olarak ...
İlgili 39 soru bulundu
Eda davası, ancak hukuki yararın bulunması halinde açılabilir. Örneğin, davalı, davacının hakkını tanımayabilir veya tanımasına karşın bu husustaki edimini yerine getirmeyebilir ya da davacının hakkını tehlikeye düşüren bir durum da mevcut olabilir. Söz konusu hallerde eda davası açılabilir.
Eda davaları, mahkemeden davalının bir şey vermesi, yapması veya yapmamasına karar verilmesinin istendiği davalardır. Hem kişisel hem de ayni haklar eda davasının konusunu oluşturabilir.
Esas davaya bakacak olan mahkemeden veya. Üzerinde keşif ya da bilirkişi incelemesi yapılacak olan şeyin bulunduğu veya tanık olarak dinlenilecek kişinin oturduğu yer sulh hukuk mahkemesinden istenir.
Yine, HMK.'nun 401/1 maddesinde “Henüz dava açılmamış olan hâllerde delil tespiti, esas hakkındaki davaya bakacak olan mahkemeden veya üzerinde keşif yahut bilirkişi incelemesi yapılacak olan şeyin bulunduğu veya tanık olarak dinlenilecek kişinin oturduğu yer sulh mahkemesinden istenir.” hükmüne yer verilmiştir.
Kira tespit davası harç hesaplama, davada talep edilen aylık kira bedelinden mevcut kira bedelinin çıkarılması ile yapılır. Gider avansı tebligat masrafları, bilirkişi ücreti, keşif ücreti için ödenen meblağdır. Ortalama 700 – 1000 TL masraf yatırılır.
Kira tespit davası geriye dönük olarak açılamaz. Ancak şartları oluşmuşsa davanın açıldığı kira yılının başından itibaren hüküm kurulabilir.
Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış bulunan davalar birleştirilebilir. Bunun için aralarında bağlantı bulunması şarttır. Davalar, davanın her aşamasında talep üzerine veya kendiliğinden birleştirilebilir. Davalar, ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilir.
Kira tespit davası açılabilmesi için kanunumuzda herhangi bir süre öngörülmüş değildir. TBK m. 345 “Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir.
Kira tespit davasının masrafları genellikle davanın açıldığı taraf, yani davacı tarafından karşılanır. Bu masraflar, dava harcı, bilirkişi ücreti, avukat ücreti, tebligat masrafları ve gerekli olan diğer masrafları içerir. Ancak mahkeme sürecinin sonunda, yargıç genellikle masrafların nasıl paylaşılacağına karar verir.
Eda davası medeni usul hukuku içerisinde bulunan bir dava türü olmaktadır. Edim davaları olarak da bilinen eda davaları bir davacı tarafından bölgede mevcut olan görevli mahkemeye davalının bir şeyi yapmasına yanda vermesine mahkum edilmesi için açtığı dava türü olmaktadır.
Belirsiz alacak davasının mahkemeden talep edilen hukuki korunmaya bağlı olarak bir tür eda davası olduğu ifade edilebilir. Bu davalar söz konusu olduğunda davacı bir şeyin verilmesini istemektedir. Davacı davalının bir edaya mahkûm edilmesini istediğinden dolayı bu davalar bir eda davası olarak değerlendirilebilir.
Yazılı delille ispat sınırının altında kalan miktar için tanık dinlenebileceği gibi, tespiti istenen miktar sınırı aşsa dahi varlığı iddia edilen çalışmanın öncesine ve sonrasına ait yazılı delil başlangıcı sayılabilecek belgeler bulunuyorsa tanık dinlenmesi mümkündür.
Kira tespit davası, kira sözleşmesi devam ettiği sürece her zaman açılabilir.
Kira bedelinin tespiti davasını hem kiralayan hem de kiracı açabilir. Kiracı, fazla olan kira bedelinin düşürülmesi; kiralayan ise düşük kira bedelinin arttırılması amacıyla tespit davası açabilir.
Mahkemenin yoğunluğu ve farklı durumlara göre hizmet tespit davalarının sonuçlanma süresi ortalama olarak 1 ila 2 yıl arasında değişmektedir. İş mahkemesinde sonuçlanmasının ardından davada İstinaf ve Yargıtay aşamalarına geçilir.
SGK tarafından kararın uygulanması için kararın kesinleşmesi şarttır. Diğer bir ifadeyle Hizmet Tespit davasından dava sonunda verilen kararlar ve bu kararların ferisi niteliğindeki vekalet ücreti ve yargılama gideri karar kesinleşmeden cebri icraya konu edilemeyecektir.
Buna göre; işe giriş bildirgesi, aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar prim ve hizmet beyannamesi verilen kişiler 5 yıllık hak düşürücü süreye tabi olmadan, her zaman hizmet tespit davası açabilirler.
Hizmet tespiti davalarında sadece işveren davalı olarak gösterilecek, Sosyal Güvenlik Kurumu'na dava re'sen ihbar edilecektir. Kurum ihbar üzerine fer'i müdahil olarak davaya katılacaktır.
Eda davası açmak isteyen davacılarının yetkili asliye hukuk mahkemelerine müracaat etmesi gerekir. Edinim davaları ismiyle de bilinen davalar farklı konularda açılabilir. Herhangi bir konuda açılacak davalar için mahkemelere çeşitli belgeler ve dava dilekçesi ile birlikte müracaat edilmesi gerekir.
Tespit davaları, bir hakkın veya hukuki ilişkinin var olup olmadığının tespitine dair davalardır. Tespit davası yolu ile, mahkemeden bir hakkın veya hukuki ilişkinin varlığı veya yokluğu yahut bir belgenin sahte olup olmadığının belirlenmesi talep edilir ( HMK'nın 106/1 ).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri