Tazeyken yumuşak bir kıvama sahip olan edam peyniri, yaşlandıkça sertleşir ve içinde çatlaklar oluşur. Ayrıca aroması da daha keskin bir hale gelir. Genellikle yağı alınmış inek sütünden üretilir. Hafif tuzlu tadı ile tanınan bu peynirin, kimyon tohumu gibi farklı baharatlarla tatlandırılmış çeşitleri vardır.
Yuvarlak top şeklinde üretilir ve dışı kırmızı bal mumu ile kaplanır. Bu yönüyle gouda peynirine çok benzetilir.
Tadı gouda peynirine benzemesine rağmen yağı alınmış sütten üretilen edam peyniri, yağ oranı açısından gouda peynirinden daha yağsızdır. Kendine özel aroması ve hafif tuzlu tadı ile tanınan edam peynirinin kimyon tohumu gibi baharatlar ile tatlandırılmış çeşitleri de vardır.
Tatlı ve meyvemsi bir tada sahip olan gouda peyniri, meyvelerin yanında yenilir ve kırmızı şarapla tüketilmesi tavsiye edilir. Bunun yanında kimyonlu gouda peyniri küp şeklinde kesilip aperatiflerin yanında servis edilir. Gouda kahvaltıda da tüketilebilir.
bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesindeki evlilik ve danışma merkezinin kısaltması.
İlgili 16 soru bulundu
Edam (Hollandaca: Edammer) Hollanda kökenli bir yarı-sert peyniridir. Adını Kuzey Hollanda eyaletindeki Edam kasabasından almıştır. Çoğunlukla tekerlek şeklinde ve üstü parafin balmumu ile kaplı olarak satılır.
Salamuradan çıkarıldıktan sonra peynir 2 veya 3 ay kadar olgunlaşmaya bırakılır ve peynir olgunlaştıktan sonra yüzeyinde oluşan küfler temizlenir. Olgunlaşma sürecinde kokusu keskinleşen ve kıvamı sertleşen peynirin yüzeyi kuruduktan sonra kırmızı renkteki parafin ve bal mumu ile kaplanarak tüketmeye hazır hale gelir.
Peynir ne fazla sert, kuru, kırılgan, kolay ufalanabilir ne de çok yumuşak olmalı, hele süngerimsi yapıda hiç olmamalıdır. Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Mozzarella peyniri az tuzlu bir peynirdir. Sofralık mozzarella peyniri, kahvaltı ve ana öğünler için genellikle kuru veya taze domatesle, zeytinyağı ve tercihen kekik ile servis edilir.
Parmesan peyniri granüllü bir yapıya sahip karmaşık, keskin, cevizimsi bir tadı olan doğal sert bir peynirdir.
Kokusu ve tadı keskinleşir, Camembert'i diğer peynirlerden ayıran da bu keskin tat ve kokusudur. Keskin tat ve kokuya rağmen yumuşak bir dokusu ve zengin bir aroması olan Camambert, %100 inek sütünden yapılır. Açık sarı-kremsi bir rengi vardır. Beyaz renkteki kabuğu peynirle birlikte yenir.
Eğer ki peynir yarı-yumuşak veya sert yapılıysa, küf derinlere inemeyeceği için kesilip atıldıktan sonra yenebilir. Bu peynirler arasında çedar, kolbi, Parmesan, İsveç peynirleri bulunur. Bunlar bile küfle birlikte yenmemelidir. Küfün etrafında en az 2.5 santimetre peynirden de alacak şekilde kesilip atılmalıdır.
Dünyaca ünlü Hollanda peynirleri; Gouda, Edam, Maasdam, Leerdammer ve Leyden peynir türleridir. Gouda, en ünlü Hollanda peyniri olup 0 inek sütünden üretilir. Hollanda'nın Gouda şehrinden ismini alan bu özgün lezzet, ısıtıldığı zaman uzaması ile pizza ve tostlarda sıklıkla kullanılır.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
lezzetlidir, hafif tuzludur, uzun süre dayanir. şarap gibi bekledikçe lezzet kazandiği iddia edilir. bekledikçe daha çok koyuna dönen bir garip peynir çeşididir.
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Bir klasik olan Ezine ile Yeni Rakı, Toros Keçi Peyniri ile Tekirdağ Rakısı, Trakya kaşarı ile Tekirdağ Trakya Rakısı, Diyarbakır örgü ve Bergama tulumu ile Tekirdağ Kavrulmuş Anason Rakısı, Divle Obruk peyniri ile No.10, Erzincan tulumu ile Tekirdağ Altın, Kars gravyeri ile Altınbaş.
Eritme peynirleri karşımıza farklı şekillerde çıkabiliyor; Tost Peyniri ve Dilimli Tost Peyniri. Yine çokça karşılaşılan bir diğer eritme peyniri örneği; Tost peyniridir. Marketlerde çok sayıda markanın Tost peyniri görülebiliyor.
Ezine peyniri tam yağlı bir peynir olduğu için erimeye de müsaittir.
Erime süreçlerinden bahsetmemiz gerekirse; Mozarella, Buratta gibi taze peynirler 35 derecede erimeye başlarken, daha olgunlaştırılmış Emmantel ve Cheddar peynirler 65 derecede, kuru peynirler olarak adlandırılan Parmesan gibi peynirlerse 82 derece erimeye başlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri