Edebi tarzlar (veya edebi türler), edebi eserlerin bir kategorilendime biçimidir. Tarzlar edebi teknikler, ses, içerik ve kurgusal eserler söz konusu olduğunda eserin uzunluğu ile belirlenebilir. Tarzlar eserlerin yetişkin, gençlik ve çocuk olarak sınıflandırılabileceği yaş kategorileri ile karıştırılmamalıdır.
Forum, insanları yakından ilgilendiren bir konuda konuşmacıların yanında dinleyicilerin de söz alarak tartışmaya aktif katıldığı tartışma türlerinden biridir. Forumda bir başkan bulunur. Başkan foruma başlamadan önce forumu nasıl yapacağını anlatır. Sırasıyla konuşmacılara söz hakkı verir.
AÇIK OTURUM
Açık Oturum, panel ve forum karışımı bir özellik gösterir. Konusu önceden belirlenen ve bir başkan tarafından yönetilen açık oturumlar; büyük bir salonda kalabalık bir dinleyici, geniş halk kitleleri önünde yapılabileceği gibi radyo ve televizyon gibi görsel- işitsel iletişim araçlarıyla da yapılabilir.
Edebiyat, yazın veya literatür; olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür.
Forum bir tartışma ortamıdır. Forum, insanları yakından ilgilendiren herhangi bir konuda konuşmacıların yanında dinleyicilerin de söz alarak tartışmaya aktif katıldığı tartışma türlerinden biridir. Forumlarda bir başkan bulunur ve bu başkan forum düzeni hakkında bilgilendirme yapar.
İlgili 34 soru bulundu
Forumda ise "soru-cevap" yani "yardımlaşma bölümü" ayrı bir kısımdır. Sorulan sorulara yöneticiler tecrübeleri yettiğince cevap yazar. Diğer tecrübeli üyelerimizin de katkılarıyla bilgi paylaşımları yapılır.
FORUM TEKNİĞİ
Forumda konuşmacılar arasında bir tartışma yapılmaz ve konuşmacılar birbirlerine soru sormazlar. Panel tekniğine benzemekle birlikte, ayrıldığı temel nokta, başlangıçtan itibaren konuşmacıların izleyicilerin sorularına cevap vererek görüşlerini savundukları bir tekniktir.
Metin, cümlelerden oluşan, daha yerinde bir söyleyişle cümlelerle örülen bir anlatma ve anlaşma aracıdır. Edebi metin kendine özgü dili, gerçeklikle olan ilgisi, estetik yaşantı uyandırması, çok anlamlılığı, yazıldığı dönemi temsil etmesi, kendine özgü anlatma formlarına sahip olması gibi birçok niteliğe sahiptir.
Edebi anlamıyla anlatı kavramı, sizin bu “yaşanan olayı”, hangi bakış açısıyla, ne sırayla, hangi bakış açısıyla, nasıl bir ton ile anlattığınızı, daha doğrusu, tüm bu tercihler yapıldıktan sonra ortaya çıkan son ürünü ifade eder.
Biçem, yazarın hem mensur (düz yazı) hem de mazmun (şiir) eserlerde kullandığı üslup demektir. Bir metne ''neyi anlatıyor'' sorusu sorulduğunda içeriğini, ''nasıl ifade ediyor, nasıl anlatıyor'' diye sorulduğunda biçemini öğreniriz. Bir yazarın üslubu ne kadar özgünse eseri de aynı şekilde özgün kabul edilir.
Panel, bir sözlü anlatım türüdür. Bir konuşmacı grubunun bir başkan yönetiminde ve topluluk karşısında bilimsel, sosyal, politik vs. bir konuyu tartışmasıdır. Konuşmacılar bir masa etrafında bir başkan yönetiminde değerlendirmeler yaparlar. Sohbet havasında geçebilir.
Tartışma forumları, resmi olmayan yazışmalar, akran öğrenimi ve öğrenci liderliğindeki tartışmalar için kullanılabilen tartışma alanlarıdır. Bazı eğiticiler, tartışma forumlarını öğrenci katılımı için alternatif bir uygulama ve düşünce süreçlerinde bir kavrama aracı olarak faydalı bulmaktadırlar.
AÇIK KOMPOZİSYON (Open Composition) : Resim düzlemi üzerinde betimlenen gerçekliğin, gerçekte resmin sınırları dışında da sürüp giden doğal gerçekliğin bir parçası olduğu izlenimini verecek şekilde kompoze edilmesi. Kapalı kompozisyonun tam karşıtı bir sanatsal davranış biçimidir.
Panel nedir? Paneli bir forum gibi düşünebilirsiniz, aralarındaki tek ve en önemli fark panelde dinleyicilerden o an ya da panel sonrasında soru alınmıyor olmasıdır. Panelde sayıları 3 ile 6 arasında değişen konuşmacılar olur. Konuşmacılar, başkan kontrolünde 10 - 15 dakika konuşarak kendi düşüncelerini aktarırlar.
Forum, 1954-1970 yılları arasında yayımlanan, Demokrat Parti'ye muhalefetiyle bilinen ve yazarlarına göre Türkiye'de Batılı standartlara uygun demokrasi ve kurumların yerleşmesini amaçlayan 15 günde bir yayımlanmış dergi. İlk sahibi Nilüfer Yalçın'dır.
Türkçe karşılığı toplu tartışmadır. Toplu tartışmalar (forum), bir başkan tarafından yönetilmesi, bir konu veya sorun hakkında çözüme, görüş birliğine varmanın amaçlanması bakımından panel ile benzerdir. Panelden farklı olarak foruma katılan herkes konuşmacı durumundadır ve geniş bir topluluk vardır.
Edebi metinler kendi içerisinde nazım ve nesir olarak ikiye ayrılır. Düz yazı ve mensur eser olarak bilinen nesirler de iki ana başlıkta toplanır. Düşünce yazıları makale, deneme, fıkra, söyleşi ve eleştirilerden oluşur. Roman, öykü, tiyatro ve masal gibi eserler ise olay yazılarının alt türüdür.
Edebiyatta yer alan birçok türden en çok ilgi çekenlerin başında efsaneler gelmektedir. Farklı hikayeler ile dilden dile anlatılan efsaneler oldukça önemli bir edebi türdür.
Duyguları, izlenimleri ve fikirleri okurlara aktarmak için kaleme alınan eserlere edebi metin denir. Bir metinde anlatımı zenginleştirmek için başta tezat, aliterasyon, mecaz-ı mürsel ve istiare olmak üzere birçok söz sanatı kullanılır.
C) Edebî metin, dilin şiirsel işleviyle gerçekleştirilen bir sanat etkinliğidir. D) Edebî metin biricik olduğundan her okunduğunda anlamı değişmez, her okuyucu aynı sonuca ulaşır.
Edebi kelimesinin doğru yazılışı "edebi" şeklinde olmalıdır. Yazımı genellikle ebedi kelimesi ile karıştırılmaktadır. Ancak edebi ve ebedi kelimeleri farklı anlamlara gelen iki kelime olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru kullanımı edebi şeklinde olmalıdır.
Vızıltı grupları kişi sayısına göre isim alır. Örneğin vızıltı 22 de iki öğrenci bir konu üzerinde ikişer dakika konuşur. Vızıltı 66 da ise altı öğrenci aynı konu üzerinde altışar dakika tartışır. Her katılımcı bire bir tipinde kısa tartışma için yanındaki (sağ veya sol) komşusuna döner.
Akvaryum tekniği, öğrencilerin ilgi duyduğu ya da üzerinde anlaşmaya varamadığı konuların öğretiminde çok etkili bir tartışma tekniğidir. Öğrencilerin tartışma ve grupla çalışma becerilerinin geliştirilmesi için kullanılır. Bu tekniği uygularken sınıfın uygun bir yerine bir çember çizilir.
Sempozyum veya bilgi şöleni, genellikle alanında uzman kişilerin bir araya gelerek, akademik konuların çeşitli yönleriyle ele alındığı seri konuşmalara denir. Genellikle bilimsel konular ele alınıp izleyicilere bilgi sunulur. Sempozyumdan önce ilgili konular ile başkan ve konuşmacılar belirlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri