Saksının delikli olması, zencefilin daha verimli büyümesini sağlar. Saksının tabanından 4 parmak yukarıya kadar toprak dökülür. Toprağı dökerken üzerine bastırmayın aralarında boşluk kalmalıdır. Hangi boy saksı almalıyım diyorsanız; eni en az 40 cm çapında olmalıdır.
Zencefil, tropik ve ılıman iklimleri seven bir bitkidir. Bu yüzden güneşi sever ve mutlaka nemli kalması gerekir. Saksınızı güneş ışığı alan bir yere yerleştirin.
Zencefil, tropik iklimlerde kolayca yetiştiğinden, toprağının her zaman nemli olmasına ve bol bol güneş ışığı almasına önem vermeniz gerekiyor.
Evde zencefil yetiştirmek mümkün. Zencefil alırken üzerinde açık renkli tomucuklar olanını seçerek işe başlıyoruz. Bu tomurcuklu zencefil gözün hemen altından kestikten sonra nemli bir toprakta beklettikten sonra suyu döküp güneş gören bir yerde bekletmeye başlıyoruz.
Bahçe zencefilinin kökleri ekildikten 4 ay sonra toplanabilir. Ancak en verimli zencefil hasadı için 8 ila 10 aylık bir olgunlaşma dönemi gerekir.
İlgili 36 soru bulundu
Nem oranı yüksek olduğunda, zencefil kurumaz ve sağlıklı büyür. Gün içinde azar azar su eklenmesi önerilmektedir.
Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir.
✔ Rizom ile üreme: Zencefil, bambu gibi bitkilerin toprak altında ilerleyen yassılaşmış gövdeleri vardır. Bu gövdelere rizom denir. Rizomun toprağa dikilmesi ile yeni bitki üretilebilir.
Tüm veya öğütülmemiş baharatlar yüzey alanı olarak daha az hava, ışık ve neme maruz kaldığından daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Ancak tüm baharatlar zaman geçtikçe lezzetlerini ve etkilerini kaybedebilirler. Kurutulmuş otların raf ömrü 1-3 yıl arasında değişir.
Taze Zencefil Tüketimi
Rendeleyip suyun veya sütün içine ilave ederek tüketebilirsiniz. Rendeli veya dilimli olarak demleyebilir, zencefil çayı elde edebilirsiniz. Sütlü tatlılarda daha hafif bir lezzet elde etmek için kullanabilirsiniz.
Taze zencefili soyulmadan 3 haftaya kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda soyulmadan 6 hafta saklanabilir.
Kabuklu taze zencefil plastik bir torba ya da kağıt havlu içerisinde buzdolabında 2-3 hafta, dondurucuda 6 ay kadar kadar saklanabilir.
Zencefil tohumla değil köklerle çoğalan bir bitkidir. Zencefilleri tomurcuklanan kısımlardan keserek ekerseniz, daha verimli olur. Saksıya dikimini yaptıktan sonra mutlaka dinlenmiş can suyu verilmelidir. zencefili birkaç parçaya böldükten sonra birbirine çok yakın olmayacak şekilde saksıya dikebilirsiniz.
Toz zencefili kimler kullanamaz? Kalp hastaları, tansiyon hastaları, bağırsak hastalığı olanlar ve kan sulandırıcı kullanan kişilerin toz zencefil tüketmesi önerilmez.
Evde büyük saksılar içinde ya da tarlada yetiştirmek mümkündür. Toprağın özelliği oldukça sert olmalıdır. Zerdeçal tohumları, zengin ve nemli toprak altyapısı ile 15 cm derinliğe gelecek şekilde yerleştirilip üzeri kapatılmaktadır. Her gün sulanarak takip edilmektedir.
Taze zencefili buzdolabında, 21 günden daha fazla tuttuğunuz zaman bozulmaya başlar. Buzdolabında bulunan taze zencefiliniz bozuldu mu bozulmadı mı yapısına bakarak anlamanız mümkündür. Zencefil kabuklarını birbirinden ayırdığınız zaman, içerisinde kırışıklıklar görüyorsanız bu bozulduğuna işarettir.
Zencefili çok derine olmayacak şekilde yerleştirin ve üzerini toprakla örtün. Toprağa ekilen zencefile ilk can suyunu verin ve torağın nemli kalmasını sağlayın. Dört hafta sonunda minik tomurcuklar kendisini göstermeye başlayacaktır. Bitkiniz 10 ayın sonunda köklenecek ve zencefil olarak tüketime hazır hale gelecektir.
Zencefilin %40 oranında hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine yardımcı olduğunu kanıtlamışlardır. Zencefil, mide ağrısına ve mide bulantısına karşı etkili olmasının yanı sıra, mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diareyi (ishal) önler ve bağırsak bozukluklarını giderir.
Asya ülkelerinde çoğunlukla taze olarak tüketiliyor. Orta Doğu ve Avrupa'ya kervan yollarıyla ulaştığında kuru kökler halinde olduğu için, buralarda zencefili kuru olarak kullanma geleneği yaygınlaşmış. Zencefil ekildikten 9-10 ay sonra, tam olgunluğa ve ideal lif oranına ulaştığında hasat ediliyor.
Zencefil yetiştiriciliği tropik ve yarı tropik iklimlerde yapılmaktadır. Dünya üretiminin %35'ini Hindistan elinde bulundurmaktadır. Yarı tropik iklim kuşağını da içine alan Türkiye, konumu gereği birçok doğal bitki çeşitliliğine sahiptir.
Zencefilin yumuşak bir dokuda olması ve renksizleşmesi bozulduğunun işaretidir. Eğer zencefilin hem görünümü, hem de kokusu kötüleştiyse, kullanmadan çöpe atmanız gerekir. Toz zencefil, küflenmeye başladıysa, ağır bir kokusu varsa bozulmuş olma ihtimali yüksektir.
Vücuda sağladığı faydalar artık pek çok uzman tarafından vurgulanan zencefil ile zerdeçalı bir araya getirerek yapacağınız bu çaya bayılacaksınız! Zerdeçal ve zencefil kuru cildi nemlendiren, yaşlanmayı önleyen, kırışıklıkları azaltan ve cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olan süper bileşenler içerir.
Zencefil çiçeği ise, kök kısmından küçük bir sap ile yetişir. Çiçeğin yerden yüksekliği, 12-30 cm arasındadır. Zencefil çiçeği yaklaşık bir başparmak büyüklüğündedir. Küçük ve soluk sarı renklidir.
Kök zencefil yaş ya da kuru olabilir. Bir de toz halinde olmak üzere 3 ayrı zencefil türü bulunur. Bunların her biri farklı şekillerde kullanılabilir. Toz zencefil kilo vermeye yardımcı olan çeşitli kürlerde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri