Söz gelimi görsel sanatlar (plastik sanatlar), göze ve görmeye dayanan sanatları; resim, heykel, mimari gibi dalları bir grupta toplar. Fonetik sanatlar, müzik ve türleri ile edebiyatı; ritmik sanatlar ise, hem görme hem de hareketle ilgili olan sinema, opera gibi sanatları kapsamaktadır.
Sözgelimi “görsel sanatlar” (plâstik sanatlar), göze ve görmeye dayanan sanatları, resim, heykel, mimari gibi dalları bir grupta topluyor. Fonetik sanatlar, müzik ve türleri ile edebiyatı; ritmik sanatlar ise, hem görme ve hem de hareketle ilgili olan sinema, opera gibi sanatları kapsamaktadır.
Edebiyat, yazın veya literatür; olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür.
Görsel sanatlar göze hitap eden ürünler çıkaran sanatlardır. Seramik, resim, heykel, tasarım, fotoğrafçılık, çini ve mimarlık bu sanatlara örnek olarak verilebilir. Gösteri sanatları, kavramsal sanat ve dikiş gibi farklı sanat türleri de görsel ögeler barındırmaktadır.
Edebiyat bir sanat olarak kabul edilir, çünkü yazar fikir ve deneyimleri okuyucuya iletir. Edebi bir eserde anlatılan hikâye aynı zamanda bireysel okuyuculara bağlanır ve onları diğer sanat türlerinin de yapabileceği şekilde etkiler. Edebiyat boşlukta var olan bir sanat değildir.
İlgili 38 soru bulundu
Sanat, en genel anlamıyla yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak anlaşılır . Güzel sanatlar insanda hayranlık, estetik heyecan uyandıran, ince bir duygudan, üstün bir sezgiden doğan müzik, resim, heykel, mimarlık, tiyatro ve sinema gibi sanatlardır.
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir. Sanat dalları ve özelliklerini bilmek, hem sanattan daha fazla zevk almamızı hem de sanatın hayatımızdaki rolünü anlamamıza yardımcı olur.
Malzemeye yeni bir biçim verilmesi ile yapılan bir sanat dalıdır. Plastik görme duyusuna hitap ettiği için görsel sanatlar da denilmektedir. Resim, heykel, mimari gibi. Çocukların yaptıkları resimler görsel sanatlara girmektedir.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim. Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.
GÖRSEL SANATLAR (PLASTİK SANATLAR) : Çizgi, boya ve hacim veren maddelerle göz duyumuzu algılayan sanatlara denir. Resim, heykel, mimari ve fotoğraf sanatı gibi.
İlk olarak klasik güzel sanatlar görsel sanatlar, işitsel sanatlar, dramatik sanatlar olarak üçe ayrılmaktadır. Bu gruptaki görsel sanatlar heykel, mimari, resim, hat, kabartma, minyatür ve tezhip güzel sanatlarıdır. İşitsel sanatlar arasında edebiyat ve müzik isimli güzel sanatlar vardır.
Edebi sanat denildiğinde anlaşılan dilin gerçek ve sembolik her türlü anlamını karşılamak ve böylece az sözle çok şey ifade etmek yani söz söyleme sanatı anlaşılır. Bunun için de anlam ve çağrışım ilgileri kurmak ayrıca harf ve sözcüklerin şekil olarak görüntülerinden ve ses değerlerinden yararlanmak yoluna gidilir.
Edebi sanatlar ince zekanın, estetik duyarlılığın ve hisli duyguların ürünü olarak doğmuştur. Bu anlamda edebi sanatlara kısaca bir anlatım özelliği diyebiliriz. Daha çok şiirlerde kullanılarak anlamı zenginleştirir, renk katar, daha çarpıcı hale getirir ve tesiri artırır.
B) İŞİTSEL (FONETİK) SANATLAR
Sese ve söze biçim verilmesi sonucunda meydana gelen güzel sanatlar türüne işitsel ya da fonetik sanatlar adı verilir. Edebiyat ve müzik işitsel (fonetik) sanatlar kapsamında yer alır.
Sanat, halkın duyu ve duygularına dokunmaya yönelik gerçekleştirilen insan çalışmalarının tümünü bir araya getiriyor. Resim gibi heykel, video, çizim, fotoğraf, dans, edebiyat, müzik da birer sanattır. Sanat, hayatımızın her alanında yer alan bir akımdır. Tarih boyunca da sanat ve sanat dalları çok dikkat çekiyor.
Bu dallar resim ve heykel, müzik, tiyatro, dans, edebiyat, mimari ve sinemadır. İlk altı sanattan farklı olarak sinema diğer tüm sanat dallarını bünyesinde barındıran karma bir sanat dalı olarak karşımıza çıkacaktır.
Bu tanımlardan en yaygın kabul göreni sanatın edebiyat, resim, müzik, tiyatro, sinema, mimari ve heykel alt türlerinden oluştuğu görüşüdür.
Bu denemecinin özgün düşüncesinde sinema bir sanat biçimi olarak kendinden önceki altı geleneksel sanata (mimari, musiki, resim, heykel, şiir ve dans) eklenir çünkü sinema aynı anda plastik sanatların, ritmik sanatların, bilimin ve sanatın füzyonudur yani birleşimidir.
İşitme duygusuna hitap eden sanat türüdür. Müzik, edebiyat gibi sanatlar bu sanat türüne örnek verilebilir.
Görsel sanatlarda bir sanat eseri, profesyonel olarak belirlenen veya öncelikle bağımsız bir estetik işlevi yerine getirdiği düşünülen fiziksel iki veya üç boyutlu bir nesnedir.
Sanat eserleri yapılarına göre üç ana başlıkta toplanır. Bunlar sırasıyla görsel, fonetik ve dramatik sanatlardır. Plastik sanatlar adıyla da bilinen görsel sanatlar heykel, mimari, hat ve resimdir. Tiyatro, sinema, bale ve opera ise dramatik sanatlar grubunda yer alır.
Resim, heykel, mimarlık, müzik ve şiirden oluşan beş başlıca sanat alanını kapsar.
Sanatın Tanımı
Seramik, resim, heykel, çizim, şiir, baskı, resim vb. gibi görsel sanatlar, sanat yoluyla yaratıcılığı veya ifadeyi görselleştirmenin yolunu sunuyor. Bazı sanatçıların yeteneklerini kullanarak seyirci önünde yaptıkları dans, drama, müzik gibi çeşitlere ise performans sanatı deniyor.
En genel ve en yaygın sanat tanımı, sanatın maddî bir faydayı değil, insanlara haz vermeyi amaçlayan özel bir faaliyet olduğudur. Haz, insan ruhunu yüceltir ve yükseltir. Sanat, bizde en derin varlık bilinciyle en yüce duyguları ve en asil düşünceleri uyandıran, makul ve bilinçli bir yaşamın ifade edilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri