Yani artık Fen – Edebiyat mezunu da Eğitim Fakültesi mezunu da formasyona bakılmaksızın KPSS' ye girebilecek. Yeterli puanı alıp atananlara ise daha sonra formasyon eğitimi verilecek.
Türk Dili ve Edebiyatı mezunu devlet memuru olabilir mi? Mezunlarımız, 4 yıllık lisans eğitimi gerektiren ve mezuniyet durumu uygunluğu bulunan tüm kamu görevlerinde memur olarak çalışabilirler. (Emniyet kurumları, bankalar, bakanlıklar…)
Bu çerçevede, düz memurluk, kurum avukatlığı, mühendis, tekniker, teknisyen, memur, psikolog, mimar, veteriner vb. tüm kadrolar KPSS-B kadrolardır.
Lise son sınıfta olan ya da lise mezunu olan bireyler aynı şekilde ön lisans ve lisans mezunu adaylar gibi yaşları her ne olursa olsun KPSS'ye girerek memur olabilirler.
İlgili 30 soru bulundu
Şurada Paylaş! MEMURLUK İÇİN KPSS'DEN KAÇ PUAN ALMAK GEREKLİ? KPSS ortaöğretim puanı ile memurluk başvurusu yapacak adayların en az 65 puan almaları gerekmektedir. Fakat geçtiğimiz dönemlerde 78 puan ile yapılan atama bu dönem 69 puan ile belirlenebilir, bu genel başarı durumuna bağlıdır.
KPSS sonuç belgesinde bulunan P3 puan türü kullanılarak 2 yıl boyunca yılda iki kere merkezi atamalar yapılır. Kurumsal atamalar da dediğimiz ara atamalar ise kurumların belirleyeceği tarihlerde yapılmaktadır.
Bu çerçevede aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 105 liradan 11 bin 848 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 78 liradan 7 bin 901 liraya yükseldi.
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları akademisyen olabilirler. Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
Türk Dili ve Edebiyatı mezunları, öğretmenlik, yazarlık, çevirmenlik, editörlük, araştırmacılık, akademisyenlik ve diğer alanlarda çalışabilirler.Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri, ortaokul, lise ve üniversitelerde Türk dili, edebiyatı ve dilbilgisi dersleri verirler.
Diğer mezunların girebileceği genel memurluklara uygun şartlar taşındığı taktirde girilebilmekte, Kpss den yeterli puan alındığı taktirde, Pomem ile birlikte polis olunabilmektedir.
Türk dili ve edebiyatı öğretmeni olmak için üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı ya da Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünü tercih edip tamamlamış olmak gerekmektedir. Ayrıca devlet okullarında görev almak isteyen öğretmenler, KPSS'ye girerek gerekli puanı almak zorundalardır.
Üniversitelerde okutman olmak suretiyle aynı zamanda ortaöğretimde öğretmenlik görevini Türk Dili ve Edebiyatı mezunları yapabilir. Genel çerçevede bu meslek grupları ile beraber aynı zamanda medya ve televizyon kanalları üzerinden de farklı görevler üstlenirler.
1) En az iki yıllık yüksekokul mezunu olmak, 2) Son iki yılı Bakanlıkta olmak üzere Devlet memurluğunda en az üç yıl görev yapmış olmak, 3) Bulunduğu görev unvanında veya aynı düzeydeki görevlerde toplam en az bir yıl görev yapmış olmak.
En düşük memur maaşında lise mezunu hizmetli maaşı esas alınmıştır. 11 bin 848 lira iken yapılan zam ve ilave katkı payıyla beraber 22 bin 17 liraya yükseltilmektedir.
Buna göre, kural olarak 18 yaşını bitirenler memur olabilir. İstisnai olarak bir meslek veya sanat okulunu bitirenler ise en az 15 yaşını doldurmuş olmak, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınmak şartıyla memur olabilirler (DMK. m. 40).
Sınavsız kamu personeli alımına ilişkin ilk düzenlemeler, 1923 yılında kabul edilen 3201 sayılı Kanun ile yapılmıştır. Bu Kanun ile, kamu kurumlarına personel alımı için KPSS şartı aranmaksızın personel alımı yapılmasına izin verilmiştir.
Bu kapsamda, kamu görevlilerinin maaşlarında net 8 bin 77 lira artış yapılmasına ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine TBMM'de başlanacak. Bu düzenlemenin yasalaşması halinde aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 11 bin 848 liradan 22 bin 17 liraya yükselecek.
657 sayılı Yasanın 99. maddesinde; memurların haftalık çalışma süresinin genel olarak 40 saat olduğu ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerde kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkat alınmak suretiyle farklı çalışma sürelerinin tespit olunacağına ...
Memur olmanın asgari yaş sınırı 18'dir ancak bazı özel durumlarda yaş sınırı yükseltilebilir. Örneğin, sivil savunma uzmanı, mühendis, doktor, hemşire, öğretmen gibi bazı mesleklerde yaş sınırı 35'e kadar çıkabiliyor.
Bu konuda belirsizlik devam ediyor. Kanaatimiz odur ki, düz memurluklar (B grubu kadrolar) ile öğretmenlik kadroları için mülakat uygulaması kaldırılacak, kariyer meslekleri (A grubu kadrolar) için devam edecektir.
KPSS'nin lise mezunlarına yönelik oturumları, 2 yıl ara ile düzenleniyor. KPSS Ortaöğretim oturumu, 2023 yılında yapılmayacak. Sınav ÖSYM tarafından 2024 yılında organize edilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri