Aday sayısının fazla olmasının temelinde yatan sebeplerden birisi de bu. Gelelim atamalarına, bu noktada gerçekçi olmak gerekiyor ki Türk Dili ve Edebiyatı alanından atanmak oldukça zor.
Diğer birçok branştan daha fazla açığımız olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı 40 binlik Eylül atamasında edebiyata sadece 1115 kişi almıştır. 24BİN edebiyat öğretmeni 40 binlik atamada 78-79 puan ile atanamazken birçok branş 50-60 gibi düşük bir puan ile atanmıştır.
Ayrıca 288 beden eğitimi, 202 coğrafya, 306 fizik, 177 felsefe, 450 İngilizce, 232 kimya, 467 rehberlik, 351 sosyal bilgiler, 345 tarih, 616 Türk dili ve edebiyatı ve 552 Türkçe, 193 Arapça ve 480 fen bilimleri öğretmeni atanacak.
“Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü” okumak istenerek, tamamen arzulanarak gelinmesi gereken bir yerdir. Eğer öğrencinin alanda derinleşebilmek, alana yenilikler getirmek, yön vermek gibi pek çok hedefi varsa bu “Bölüm”ü tercih etmesi önerilir. Kısacası üst hayallere sahip öğrencilerin olması gereken yerlerdir.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları akademisyen olabilirler. Metin yazarlığı ve editörlük yapabilirler. Ayrıca özel alanlarda (kütüphane, arşiv, müze vb.) araştırmacı sıfatıyla memur olabilecekleri gibi formasyonlarını tamamladıkları takdirde öğretmenlik de yapabilmektedirler.
İlgili 39 soru bulundu
Üniversitelerin, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümünden mezun olan öğrenciler, Edebiyat Öğretmeni unvanına sahip olmaya hak kazanır. Türk Dili ve Edebiyatı Fakültesinden mezun olan öğrencilerin öğretmenlik yapabilmesi için pedagojik formasyon almaları gerekmektedir.
eleman.net verilerine göre, Edebiyat Öğretmeni 2023 yılında ortalama 17.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Edebiyat Öğretmeni , Ocak 2023 yılında ortalama 13.640 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.404 TL maaş alıyordu.
Birçok açıktan alım yapan kamu kurumu genellikle minimum 70 puan şartı arıyor. KPSS Ortaöğretim sınavından 70 puan almak için 40 -45 net yapmak gerekiyor. Şurada Paylaş! KPSS Ortaöğretim sınavından 80 puan almak için ise 67 – 72 arasında net yapmanız gerekir.
Geçtiğimiz yıllarda yapılan KPSS Ön Lisans sınavı verilerine dayanarak, toplam 35 net yapan aday 67,147 puan, 45 net yapan aday 71,359 puan, 70 net yapan aday 80,783 puan almıştır.
Mezunlar; Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak, Türkçe öğretmeni olarak, üniversitelerde akademisyen olarak, televizyon kanallarında, kütüphane ve arşivlerde, reklam ajanslarında, Türk Dili Kurumunda, içerik yazarı ve editör olarak görevler üstlenmektedir.
Buna göre; Yeni öğretmen ataması takvimi ekim sonunda yayımlanacak. 2023-2024 yılı bahar dönemi eğitim öğretim yılı başlarken de yeni öğretmen atamaları yapılacak.
Türk Dili ve Edebiyatı bölümü ise Fen-Edebiyat fakülteleri bünyesinde yer alan 4 yıllık bir lisans programıdır. Ancak bu bölümden mezun olan kişiler formasyon adı verilen ve 1 yıl süren öğretmen yetiştirme programını üniversitelerden alıp Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak atanabilirler.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni maaşı 2023 verilerine göre ortalama 15.600 TL civarındadır.
Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları KPSS sınavına girip yeterli puanı almak şartıyla atama isteyebilirler. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunları ve ilgili diğer bölümlerden mezun olanlar gerekli şartları karşılamaları durumunda öğretmenlik yapabilirler.
Üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bölümünü okuyan kişiler edebiyat öğretmeni olarak çalışabilir. Fakat Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitiren kişiler öğretmenlik üzerine yüksek lisans yaptıkları takdirde bu mesleği icra eder.
KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür oturumu tamamlandı. Sınava katılım sağlayan adaylar genel olarak sınavın zor olduğunu belirtti. Bununlar beraber Türkçe ve tarih sorularının da zor olduğu ifade edildi.
EN ÖNEMLİSİ STANDART SAPMA
KPSS Lisans sınavında toplam 45 net yapan aday yaklaşık 66,957 puan alırken, 55 net yapan aday 72,596 puan, 65 net yapan aday 77,516 puan, 75 net yapan aday ise 81,716 puan alabilir.
KPSS 50, 55, 60 puan alanların arasında yer alanlar daha çok belediyelerin memur alımlarını ve jandarma alımlarını tercih ediyor. Bununla birlikte bu puan aralığında yer alan adaylar öğretmenevi, polis evi ve misafirhanelerde de memur alımına başvuruda bulunabiliyor.
Memurlara yapılan Temmuz zammı ile birlikte 1/4 derecesinde 15 bin 793 lira olan öğretmenlerin maaşları 26 bin 654 liraya yükselmiş oldu. Uzman öğretmenlerin maaşları ise 18 bin 246 liradan 29 bin 538 liraya yükseldi.
Liselerde ders saatlerinin fazlalığı düşünüldüğü zaman birçok öğretmen haftada 30 saatin üzerinde derse girmektedir. Kaba bir hesapla haftada 30 saat derse giren bir Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni her hafta 15 ders saati olmak üzere ayda 60 ek ders ücreti alır.
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölümü mezunları kütüphaneler ve arşivlerde, televizyon kanallarında, üniversitelerde (Okutman), reklam ajanslarında (Metin Yazarlığı), gazete ve dergilerde (Editörlük) ve bunun gibi özel sektör bünyesindeki işlerde çalışabilirler.
YÖK Başkanı Saraç, "Edebiyat fakültesinden mezun öğrencilerin yüzde 10'u KPSS ile MEB'e atanıyor, yüzde 4'ü ise okutman veya akademisyen oluyor.
Üniversitelerde eğitim fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olunarak öğretmenlik yapılabilir. Edebiyat fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinden mezun olduktan sonra pedagojik formasyon alınarak edebiyat öğretmeni olunabilir.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır. Güz ve Bahar dönemlerine ek olarak yaz öğretimi de yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri