Hemogram, esas olarak kanın üç bileşenini, yani kırmızı kan hücrelerini, beyaz kan hücrelerini ve trombositleri test eder. Yakınmalarınızı dinleyen ve muayenenizi yapan doktorunuz yaşadığınız sağlık sorununun vücudunuzda ne gibi değişiklikler yarattığını bu kan tahlili ve diğer bulguları birleştirerek anlamaya çalışır.
Tam kan sayımı; kansızlık, enfeksiyon, lösemi ve benzeri bir çok hastalığın teşhis edilmesinde oldukça etkili bir test olarak ifade edilebilir. Tam kan sayımı testi kolay ve pratik bir test olarak bilinmektedir. Birçok hastalığın teşhis edilmesi için tam kan sayımı yapılması gerekmektedir.
“Tam kan hemogram nedir?” sorusuna tam kan sayımı; CBC, Diferansiyel ile CBC, Hemogram ve TKS isimleriyle de tanımlanan bir testtir. Bu test ile enfeksiyon, anemi ve birçok hastalık için tarama yapılabilir. Test kapsamında vücutta bulunan hücrelerin özellikleri, sayısı detaylı olarak analiz edilir.
Tam kan sayımında ölçülen MCH değerinin 27,5 pg'den az çıkması durumunda MCH düşüklüğünden söz edilebilir.
Laboratuvarların çalışma prensplerine göre değerler değişiklik gösterse de ortalama olarak sağlıklı kadınlarda 3,8-5.4 milyon değerde, sağlıklı erkeklerde 4.4-5.4 milyon mcL'dir. Çocuklarda normal değer 4.0-5.5 milyon mcL'dir.
İlgili 23 soru bulundu
Yapılan tam kan sayımı testi, doktorunuzun koyduğu ön tanıyı doğrulamaya yarar. Kan hastalığına dair bir teşhis konulduysa doktorunuz hastalığınızın seyrini izlemek için yine tam kan sayımı testi isteyebilir. Bir diğer neden ise kan hücrelerinizi etkileyen ilaçlar kullanmanızdır.
Genel sağlık durumunuzu belirlemek için; anemi, enfeksiyon, inflamasyon, kanama bozukluğu veya kanser gibi kan hücrelerini etkileyen çeşitli hastalık ve durumları taramak, teşhis etmek veya izlemek için yapılan testtir.
Vücutta yer alan demir miktarının ölçümü de ferritin testi ile yapılır. Ferritin düşüklüğü, vücutta bulunan demir deposu seviyesinin düşüklüğünü gösterirken, ferritin yüksekliği ise demirin aşırı miktarda depolandığına işaret eder.
Beyaz kan hücresi sayımı (WBC) , kanınızdaki beyaz kan hücresi sayısını ölçer. Beyaz kan hücreleri bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Vücudunuzun enfeksiyonlarla ve diğer hastalıklarla savaşmasına yardımcı olurlar.
WBC Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Kanda WBC yüksekliği vücutta bir enfeksiyon veya başka bir hastalık olduğu, bu hastalıktan dolayı vücudun savunulması için yoğun antikor üretildiği anlamına gelir.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Hemogram testi (Tam Kan Sayımı) nedir? Hemogram, kandaki hücrelerin sayısının ve oranlarının tespit edilmesi amacıyla yapılan kan testidir. Kan dolaşımındaki hücrelerin kemik iliğinde üretilmesi nedeniyle dolaylı yoldan kemik iliğinin değerlendirilmesini de sağlar.
Tam kan sayımı, kanda bulunan hücre sayısını ve oranını tespit etmek için yapılmaktadır. Hemogram testinde kırmızı kan hücrelerinin sayısı, hemoglobin, beyaz kan hücrelerinin sayısı, kandaki trombosit sayısı, hematokrit ve kırmızı kan hücrelerinin indexleri belirlenmektedir. En sık yapılan testlerden biridir.
Tam Kan Sayımı (CBC). Bu sık kullanılan kan testi kan örneğinizdeki çeşitli kan hücre türlerinin miktarını ölçer. Bir kan hücresi türü çok düşük veya çok yüksek miktarda bulunuyorsa veya anormal hücreler belirlenirse, bu test yapılarak kan kanserleri belirlenebilir.
Vücuttaki pek çok hastalığın teşhisinde kullanılan tam kan sayımı testi, en fazla beş dakikalık ayırılacak zamanla ayrıca gelecekte yaşayabileceğiniz hastalıkları, yaşadığınız küçük sağlık sorunlarının sebeplerini analiz edebilir.
Dolaşımdaki tümör markerları (circulating tumor markers) en sık kanda bakılır. Bunun dışında idrarda ve vücut sıvılarında da ölçülebilir. (Ör: CEA, CA 15.3, CA 19.9, CA 125, kalsitonin, vb) Aslında klinikte en sık kullanılan markerlar bunlardır.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
“WBC kaç olursa lösemi olur?” sorusu da şu şekilde yanıtlanabilir: Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
Genel anlamda beyaz kan eksikliği vakalarında sık karşılaşılan belirtiler, enfeksiyon bulguları şeklindedir. Enfeksiyon kaynaklı beyaz kan hücresi eksikliği durumunda ise kemik ve eklem ağrıları, gece terlemesi ve ateş ve gözlemlenebilir.
Kandaki demir oranı düşük olduğu zaman alyuvar üretimi azalır ve sonuç olarak hücre, doku ve organlara taşınan oksijen miktarında azalma meydana gelir. Demir eksikliği sonucunda demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
Hemoglobin düzeyinin referans aralığının altında olduğu noktada yani tam kan sayımı testinde Hemoglobin seviyeleri, yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterir. Eğer referans aralığının altında bir değerde ise, ilk akla gelen rahatsızlık anemidir.
Halsizlik, dikkat bozukluğu, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması, baygınlık, solukluk ve ağızda yaralar demir eksikliği anemisinin belirtileri arasındadır.
Hematoloji, İç Hastalıkları (Dahiliye) braşında kan hastalıkları ile uğraşan bölümdür. Kemik iliği, dalak gibi kan yapıcı organlar ve lenf bezlerinde kaynaklanan hastalıklara bakar. Bu bölümde hastalıkların tespiti için hastalara kan tahlili yapılır. Ancak gerekli durumlarda kemik iliği incelemesi de yapılabilir.
FE: Demir. Her türlü anemi, demir eksikliği ve demir zehirlenmesinin değerlendirilmesinde kullanılır.
“Hemoglobin pozitif ne demek?” diye merak ediyorsanız bu durumun hemoglobin yüksekliği olduğunu bilmelisiniz. İdrarda hemoglobin yüksekliği de idrar yolu enfeksiyonları başta olmak üzere böbrek tümörleri, kemik iliği bozukluğu, orak hücre anemisi ve sıtma gibi durumlarda da görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri