Borçlar hukukunda da edim çeşitleri davranış biçimi açısından sınıflandırılırken müspet ve menfi edimler olarak ayrılırlar.
Edim yükümlülükleri, satıcının mülkiyeti nakletmek için şeyin zilyetliğini devretmesi, keza alıcının semeni ödemesinde olduğu gibi, sözleşmeye, bir başka söyleyişle, tarafların iradesine istinat eden somut davranışlar biçimde ortaya çıkar, talep ve dava edilebilirler.
Alacaklı karşısında borçlunun asli yükümlülüğü, edim yükümlülüğüdür. Bu bakımdan, edim yükümlülüğü borç ilişkisinin asıl konusunu oluşturur ve kendi içerisinde “asli edim yükümlülüğü” ve “yan edim yükümlülüğü” olmak üzere ikiye ayrılır. Asli edim yükümlülüğü, sözleşmenin tipini belirleyen edim yükümlülüğüdür[8].
Kamu borçları süre bakımından, Kısa süreli borçlar veya Uzun süreli borçlar ve Dalgalı borçlar Konsolideborçlar, diye ayrılır.
İlgili 40 soru bulundu
Yan edim yükümlülüğü, “ortağa veya ortaklara, şirket sözleşmesi ile yüklenen, sermaye koyma borcu ve muhtemel ek ödeme yükümlülükleri dışında, şirkete karşı başka edimlerin yerine getirilmesine ilişkin münfe- rit yükümlülükler”8 olarak tanımlanır.
Edim, sözleşmede tarafların veya bir tarafın yerine getirmek zorunda olduğu yükümlülüktür. Alacaklının borçludan talep etmeye yetkili olduğu borçlunun da yerine getirmekle yükümlü olduğu davranış tarzına edim adı verilir. Esasen edim borcun konusudur.
Edim, borçlar hukukunda yer alan temel kavramlardan biridir. Borçlunun alacaklıya yapmak zorunda olduğu ödemelere ya da sözleşme gereği yapmakla yükümlü olduğu şeylerin tamamına edim denir. Başta menfi, müspet, sürekli, devirli ve ani olmak üzere birçok edim çeşidi bulunmaktadır.
Edim veya eylem, bireyin herhangi bir alandaki gözlemlenebilen davranışıdır. Eğitim bağlamında edim, öğrencinin derslerde yaptıklarıdır. Öğrencinin herhangi bir soruya verdiği yanıt, ürettiği herhangi bir şey, arkadaşlarıyla ya da öğretmenle olan etkileşimi onun edimidir.
Bazı borçlarda istisnaen bir edimi yerine getirme yükümlülüğü bulunmayabilir. Bunlara “edim yükümünden bağımsız borç” denir. Bu borçlarda borçlu herhangi bir edimi yerine getirmek durumunda olmadığından, borçlu ifaya zorlanamaz. Keza, bu tür borçlarda temerrüt de söz konusu olmaz.
Asli Edim Yükümlülüğü: Bu tür yükümlülükler sözleşmenin ana konusunu içerirler ve bu nedenle genellikle de sözleşmeye ismini veren yükümlülüklerdir. Örneğin“ bir satış sözleşmesinde üzerinde anlaşılmış olan temel figür satılan malın mülkiyetinin karşı tarafa geçirilmesidir.
Borcun kaynakları; sözleşme, haksız fiil, sebepsiz zenginleşme olarak sayılabilir. Bu hukuk dalını asli kaynak olarak 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girmiş olan Türk Borçlar Kanunu ile düzenlenmektedir.
A-HEKİMİN KİŞİSEL EDİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Madde; ' Hekim, acil vakıalar gibi zorunlu durumlar dışında hastasını bizzat muayene etmeden tedavisine başlayamaz ' demektedir. Maddelerden de anlaşılacağı üzere hekim edimini bizzat yerine getirmelidir.
Yan yükümlülükler de asli edim yükümlülüğün ifasına yardımcı olurlar. Örneğin bir restaurantta masaya temiz örtü ve çatal, bıçak koyulması birer yan yükümlülüktür. Bunlar da yapılınca asli edim yükümlülüğü tam ifa söz konusu olurken; eğer yapılmazsa borç yine de ifa edilmiş olur ancak kötü ifa söz konusu olur.
Kabulcü, kabul iradesini buna uygun araçlarla değil de bu anlama gelecek başka davranış biçimleri ile ortaya koyuyorsa örtülü kabul söz konusudur. Örtülü kabul için, bir sözleşmenin kurulabilmesi için açık kabule ihtiyaç duyulmaması ve önerinin münasip bir süre içinde reddedilmemiş olması gerekir.
Alacaklının ifaya olan çıkarının zaman birimiyle ölçülemeyecek bir an içinde gerçekleştiği durumlarda ani edimin varlığından söz edilir. [12] Satılan şeyin alıcıya teslimi, bir paranın ödenmesi, doktorun muayene yapması, avukatın mütalaa vermesi gibi edimler bu duruma örnek olarak gösterilebilir.
Türk Borçlar Kanunu'nda iki tür şekil öngörülmektedir. “adi yazılı şekil ” veya “yazılı şekil ” ve “resmi şekil ”.
Sürekli edimli sözleşmelere örnek olarak hizmet sözleşmesi, kira sözleşmesi ve vedia (saklama) sözleşmesi sayılabilir. Sürekli edimli sözleşmeler esasında iki tarafa karşılıklı borç yükleyen sözleşmelerdir. Bu sözleşmelerde her iki taraf da, hem borçlu hem de alacaklı sıfatını haiz olmaktadır.
Borç ilişkisinin 3 unsuru vardır. Bunlar, “alacaklı”, “borçlu” ve “edim” unsurlarıdır.
Alacaklının borç ilişkisine dayanarak borçludan istemeğe hakkı bulunduğu, borçlunun da yerine getirmekle yükümlü olduğu şeye edim denilmektedir.
Borcun unsurları, borç ilişkisinin doğabilmesi için bulunması zorunlu olan temel öğelerdir. Her borç ilişkisinde alacaklı (dâin), borçlu (medîn) ve edim (mevzû) olmak üzere üç temel unsur bulunur. Bunlara borcun tarafları, borcun konusu ve borcun sebebi denilmektedir.
Sözleşmelerde karakteristik edim, sözleşmeye ağırlığını veren, adını veren ve çoğu kez para ödemesi dışındaki edimdir. Hisse devir sözleşmesinde karakteristik edim borçlusu edimi para ödemesi olmayan, hissesini devreden (A)'nin edimidir.
Yan Yükümler: Bu sözleşmede borçlu tarafın borcunu yerine getirirken özen göstermesine ilişkin yükümlerdir ve kaynağı Medeni Kanun'da (TMK) yer alan dürüstlük kuralıdır. Bu yükümlülüklerin yerine getirilmeyerek alacaklının zarara uğratılması halinde tazminat borcu ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri