Edirne tava ciğeri dana ciğerinin zarı alınıp denk geldikçe sinirleri ayrılarak ince, ipince şekilde doğranıp iyice yıkanıp süzüldükten sonra tuzlanıp unlanarak, unu elendikten, iyice elendikten sonra da kızgın, kıpkızgın ayçiçek yağında bir dakikayı geçmeyecek şekilde kızartılarak yapılır.
Edirne Tava Ciğeri, yörede yetiştirilmiş "dana” cinsi büyükbaş hayvanlardan elde edilen karaciğer kullanılarak üretilmektedir. Edirne Tava Ciğerinin üretiminde, diğer önemli faktör ustalıktır. Dana karaciğeri piştiğinde kararmamaktadır. Fakat yapısı itibariyle ince zar, bol sinir ve damarlara sahiptir.
Bu lezzet Trakya'nın bereketli topraklarından geliyor. Burada yetişen hayvanlar, bereketli nehirlerden akan sulardan içip kenarındaki otlardan beslenerek yetişiyor. O yüzden ince kesilmiş lezzetli bir tava ciğeri Edirne'de yiyebilirsiniz."
Edirne mutfağının en bilinen, en sevilen lezzetlerinden biridir tava ciğeri. İçerisinde piştiği derince sini şeklindeki tavaya binaen bu ismi almıştır. Ciğerin incecik, kağıt gibi doğranmasından sebep “yaprak ciğeri” ismiyle de bilinir.
İlk olarak Edirne Tava Ciğeri için tercih edeceğiniz dana, hem lezzetli hem de kıvamı yerinde olabilmesi için kaliteli ve taze olması gerekmektedir. Dana ciğerinin damarları daha az olur. Dilerseniz kuzu ciğeri de kullanabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
🌟 EN ÖNEMLİ PÜF NOKTALARI; ✔ Ciğerin sinirlerini çok iyi olabildiğince temizleyin. Yaprak keserken önünüze geldikçe kesip atın. ✔ Yaprak yaprak kestikten sonra çeşme altında yıkayıp iyice süzdürün.
Lezzetli bir ciğer pişirmenin ilk sırrı ciğeri doğru seçmektir. Tarifleriniz için dana veya kuzu ciğeri seçebilirsiniz. Kuzu ciğeri tercih ederseniz kavururken ufalanabileceğini ve kıvamında pişmezse de sert kalabileceğini aklınızda tutun.
Ciğerci Aydın gerçekten de Edirne'nin en iyi ciğercisi. Mükemmel bir şekilde pişirilmiş özel bir ciğer servis edilmekte. Mekan çok popüler ve özellikle öğlen saatlerinde yer beklemek zorundasınız.
Edirne tava ciğeri dana ciğerinin zarı alınıp denk geldikçe sinirleri ayrılarak ince, ipince şekilde doğranıp iyice yıkanıp süzüldükten sonra tuzlanıp unlanarak, unu elendikten, iyice elendikten sonra da kızgın, kıpkızgın ayçiçek yağında bir dakikayı geçmeyecek şekilde kızartılarak yapılır.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, bağlı bulunduğu ciğercilere 120 lira tavan fiyatı uygulamasıyla tarife belirlerken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de 75 liradan satılan ciğerin porsiyonunu aynı tarifeden 120 liraya yükseltti.
Ciğer kebabı, menşei Diyarbakır,Gaziantep ve Şanlıurfa olan fakat Türkiye'nin güney illerinde sıklıkla yapılan bir kebap türü. Ayrıca Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır illerinde sabahları kahvaltı olarak da tüketimi söz konusudur.
Arnavut ciğeri, geleneksel olarak soğan ve maydanoz ile servis edilen, acı biber ve baharatlanmış yağda kızartılmış kuzu veya dana karaciğer küplerinden yapılmış bir Türk yemeğidir.
Püf noktaları Arnavut ciğeri kuzudan mı yapılır dana ciğerinden mi sorusu çoğu kişinin merak ettiği bir konu. Arnavut ciğerinizi dana ciğerinden yapabileceğiniz gibi kuzu etinden de yapabilirsiniz.
Unsuz bol tereyağında her iki tarafı sadece iki dakika kızarsın yeterli. Suyu içinde pamuk gibi ciğer için en önemli püf noktası hızlı pişirmek. Sonrasında, biz bahçede çam ağacımızın altında, dürüm içinde yanında buz gibi bira ile yemeği seviyoruz. Şimdiden afiyet olsun.
Edirne'nin, ilkçağda Orta Asya'dan göç edip buraya yerleşen Traklar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Daha sonraları, Büyük İskender zamanında Roma İmparatorlarından Hadrianus tarafından yeniden kurulmuşçasına imar edilen şehir, onun adına izafeten Hadrianapolis olarak anılmıştır.
Edirne ilinde önemli tarım ürünlerinin başında çeltik, ayçiçeği ve buğday gelmektedir. Bölge arazileri çok verimlidir.
Edirne'nin başlıca yöresel yemekleri arasında; Tava Ciğeri, Ciğer Sarma, Piyaziye, Mutancana, Elbasan Tava, Mamzana, Kandilli Mantı, Zerde, Gerdan Tatlısı ve Zirva yer almaktadır. Türkiye mutfağı açısından da popüler olan Tava Ciğeri, Edirne yöresine ait bir yemektir.
“Ciğerin başkenti, Horhor-Aksaray”
Arnavut ciğeri gibi ciğer sote tariflerinde pişirilme süresi 20-25 dakikayı kesinlikle aşmamalıdır. Ciğer kavurmada ise pişirme süresi daha da azdır, 12-15 dakika arası yeterli olacaktır. Her iki teknikte de daha yumuşak olması için ciğeri tavaya attıktan sonraki ilk 5 dakika kapağını hiç açmadan pişirmelisiniz.
En çok sevilen sakatatlardan ciğer; içerdiği demir ile kan yapmaktadır. Aynı zamanda A vitamini, B12 vitamini ile folik asit de bulundurur. Ayrıca ciğer; antioksidan kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren karaciğer, libidoyu yükseltiyor, aşk hayatına renk katıyor.
Ciğer sote yanına ne gider? sorusunun en lezzetli yanıtı çoğunluğa göre pirinç pilavıdır. Ciğer sote ortasına kapatılan bir kase pilav görünümü ise mideleri kazandıracak kadar güzel.
Sakatatlar ile beraber tüketilen içecek genellikle ayrandır ve ciğerin yanında içecek olarak ayran oldukça uygundur.
Soğan ve maydanoz, ciğerin daha lezzetli olmasını sağlar. Lokum gibi kızartılan ciğerler, baharat ve sosla buluşturulur. Çoğunlukla dışarıdan hazır olarak alınan ciğer tavanın yapımı ise oldukça basittir. Hazırlaması 10, pişirmesi ise 5 dakika olan ciğer tava, kalabalık sofralarında vazgeçilmezidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri