Tarihi Türk mutfağının meşhur yiyeceklerinden olan gerdan tatlısı, Edirne'ye has yöresel lezzetler arasında ön plana çıkmaktadır. Kuru erik, tarçın, yer fıstığı, kuru kayısı, kuru fındık ve kuru badem ile hazırlanan tatlı, sevilen lezzeti ile oldukça fazla tercih edilmektedir.
Hayrabolu Tatlısı da bölgenin önemli tatlıları arasında yer alıyor. Bütün tatlıcı vitrinlerinde ve restoranlarda görmek mümkün. Peynir, irmik, un ve yumurtadan yapılan bu tatlıya Edirne'de Hayrabol tatlısı da deniyor.
Tatlı olarak yine meşhur peynir helvası ve Hayrabolu tatlısı yöresel bir seçim olacaktır. Edirne'de tava ciğeri deyimi ciğerin piştiği sini şeklindeki tavadan alıyor. Yaprak gibi incecik olduğu için yaprak ciğer diyenlere de rastlayabilirsiniz.
Edirne denince akla ilk gelen meşhur yiyecek tava ciğeri olarak ifade edilmektedir. Birçok kişinin Edirne denince aklına ilk gelen tarihi eser ise Osmanlı dönemine ait olan Selimiye cami olarak ifade edilmektedir. Sakin ve sessiz bir şehir olan Edirne de doğa ve tarih iç içe geçmiş olarak ifade edilmektedir..
Edirne'nin başlıca yöresel yemekleri arasında; Tava Ciğeri, Ciğer Sarma, Piyaziye, Mutancana, Elbasan Tava, Mamzana, Kandilli Mantı, Zerde, Gerdan Tatlısı ve Zirva yer almaktadır. Türkiye mutfağı açısından da popüler olan Tava Ciğeri, Edirne yöresine ait bir yemektir.
İlgili 24 soru bulundu
Edirne deyince akla gelenlerden biri de geleneksel Türk yağlı güreş turnuvasıdır. Olimpiyatlardan sonra dünyanın en eski spor organizasyonu olarak gösterilen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri her sene haziran sonu ila temmuz başında Edirne Sarayiçi'nde düzenlenir.
Kutlutaş bölgesi nezih ve lükse kaçar. Fiyatları da buna paralel bir şekilde yüksektir.
Edirne denilince akla gelen hediyelik eşyalar arasında buzdolabı magnetleri, Edirne peyniri, kavala kurabiyesi, mis sabunu, Edirne kari ve aynalı süpürge bulunmaktadır.
1964 yılından beri hizmet veren ve Edirne'nin en meşhur ciğercileri arasında yer alan Meşhur Edirne Ciğercisi Kazım ve İlhan Usta, adından anlaşılacağı üzere yılların deneyimiyle leziz ciğerler hazırlıyor. Mekân, Edirne'de yetişmiş danalardan elde edilen karaciğeri un ile bulayıp kızgın yağda kızartarak servis ediyor.
Edirne'de yer alan başlıca gezilecek yerler arasında Enez Kalesi, Bayezid Köprüsü, Edirne Büyük Sinagogu, Selimiye Camii, Üç Şerefeli Cami ve Karaağaç Tren Garı bulunmaktadır. Şehir merkezinden 80 kilometre uzaklıkta yer alan Enez Kalesi, her yıl yüz binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Mutancana, malzemeleri kuzu eti, arpacık soğan, soyulmuş iç badem, kuru kayısı, razaki üzüm, kurutulmuş mürdüm eriği, kuru incir, tereyağı, bal, tuz, su, sumak olan et yemeğidir. Osmanlı mutfağında yer alır. Edirne mutfağında yer alır.
Edirne Ticaret ve Sanayi Odası, bağlı bulunduğu ciğercilere 120 lira tavan fiyatı uygulamasıyla tarife belirlerken, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği de 75 liradan satılan ciğerin porsiyonunu aynı tarifeden 120 liraya yükseltti.
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
Şıllık, Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlıdır. Akıtma arasına ceviz sarılarak şerbetlendirilip ikram edilir. İki çeşidi vardır. Sarma şıllık, krep benzeri bir hamur olan akıtmanın içine ceviz ya da nadiren fıstık sarılıp üstüne çok ince şerbet dökülerek yapılır.
Orta Asya'dan göç ederek Düzce'nin Akçakoca ilçesine yerleşen ve "Manav" olarak adlandırılan Türklerin manda sütü kaymağı ile hazırladığı ve unutulmaya yüz tutmuş "Melengücceği tatlısı", farklı lezzetiyle büyük beğeni görüyor.
Edirne tava ciğeri restoranlarda çıtır kuru biber kızartması ile servis edilir. Ciğerin olmazsa olmazı soğan salatası, ayran ve biber turşusu ile afiyetle yenir. Yanına maydanoz, roka gibi mevsim yeşillikleri de ekleyebilirsiniz.
Edirne Kaç Günde Gezilir? Yazımızın başlığından da anlaşılacağı üzere Edirne merkezi gezmek istiyorsanız 1 gün size rahatlıkla yeter. Ama ben biraz şehrin tadını çıkarayım azıcık da keyif yapalım derseniz cumartesi sabah çıkıp, pazar akşam dönmek tam size göre olur.
Bursa'dan sonra 1365 yılında Osmanlı Devletinin başkenti Edirne olarak kabul edilmiştir. Osmanlı Devletinin iskan siyaseti düşüncesi ve İstanbul'u fethetmek niyeti taşıması Edirne'yi başkent yapmanın nedenleri arasında yer almaktadır.
Hem Sakin Hem İstanbul'a Yakın Bir Şehir
Başta ev kiraları olmak üzere genel olarak gayrimenkul fiyatları, Edirne'de diğer küçük şehirlere oranla ortalamayı aşabilse de kent genel olarak her alanda uygun fiyatlar sunuyor.
Saatlerce vakit geçirebileceğiniz yerler arasında bulunan plajlar, turistlerin ilgisini çekmektedir. Edirne'de yer alan başlıca plajlar arasında Erikli Plajı, Yayla Plajı, Mecidiye Plajı, Gökçetepe Plajı, Sultaniçe Plajı ve Sazlıdere Plajı bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri