Eau de Toilette yani EDT, üretiminde %5 ila %15 oranında uçucu yağ kullanılan parfüm çeşidi olarak tanımlanabilir. EDP parfümlere göre daha hafif ve kalıcılık oranı daha düşük olan bu koku çeşidini günlük hayatta ve yaz mevsiminde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
EDT, hafif bir konsantrasyona sahiptir ve ferah bir koku vadeder. Gün içerisinde tazelemeyi gerektirir. EDP, yoğun bir konsantrasyona sahiptir ve bunun sonucunda da daha uzun süre kalıcılık sağlar. EDT'ye göre daha zengin esans yoğunluklarına sahiptir.
Bu anlamda kokularının daha yoğun yani ağır olduğunu da belirtmeliyiz. Genel anlamda erkek parfümlerinin Edp olarak karşımıza çıkması söz konusudur. Bayanların ise özellikle de yaz aylarında hafif parfümlere yer verdikleri görülüyor. Burada da devreye Edt giriyor.
EDT parfümlerde ise su oranı etanolden daha fazladır. Bu da EDT'leri günlük kullanım için ideal hâle getirir. Hafif yapıları sayesinde bu parfümler, koku yoğunluğundan kaynaklı herhangi bir rahatsızlığa yol açmaz. Daha yoğun bir etki elde etmek için EDT ibareli parfüm ve deodorant setlerini tercih edebilirsiniz.
EAU DE PARFUM (EDP)
Eau de Parfume (EDP) kısaltmasına sahip parfümler, en yüksek esans konsantrasyonuna sahip kokular grubunu oluşturur. Esans yoğunluğu yüzde 10 ile 20 arasında değişir. Yoğun ve kalıcılığı fazla olan parfümleri bu grupta aramak en doğru tercih olacaktır.
İlgili 31 soru bulundu
Hande Erçel'in günlük çıktığı parfüm markası @victoriassecret Body Mist Vanilla Lace en ucuz yerde 24,99₺'dir.
Genel olarak EDP'ler kış aylarında veya gece aktivitelerinde daha çok öneriliyor. EDT parfümlerde esans yoğunluğu EDP'ye oranla çok daha az; yüzde 4 ile 10 arası. Bu oran EDT'leri gündelik kullanım için en uygun parfümler yapıyor. Tüketim oranı en yüksek olan EDT'ler dört mevsim kullanılabiliyor.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
EDP parfümlerde kullanılan esansiyel yağlar oldukça düşük seviyede seyreltiği için genellikle 5 ile 8 saate kadar kalıcılığını sürdürebilir. Kalıcı kadın parfüm ve kalıcı erkek parfümleri sitemizden inceleyebilirsiniz.
Satın alacağınız parfüm şişesi içerisinde %15 ile %20 oranları arasında esans barındığını EDP ibaresinden anlayabilirsiniz. Muadillerine göre nispeten daha yoğun bir kokuya ve kalıcılığa sahip olan EDP türünü tercih ederek parfümde kalıcılığı yakalayabilirsiniz.
Parfümün etkisini, kalıcılığını belirleyen parfüm özlerinin yoğunluğu üzerinden kategorizasyon yapılır. Esans oranı %10 ile %20 arasında olan parfümler EDP sınıfına girer. Parfümlerin üstünde EDP veya Eau De Perfume ifadesini gördüğünüzde esans yoğunluğunun yüksek olduğunu anlayabilirsiniz.
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
Parfümün kalıcılığı neye bağlıdır konusu içeriğindeki maddelere bağlıdır. Maddelerin kalıcılık özelliği parfümü etkiler. Odunsu maddelerle kullanılan yağlar kalıcılığı artırır. Yağ kokuyu tutucu bir maddedir.
Anımsayalım mı? Eau de Toilette yani kısaca EDT, esans oranı %10'a kadar olan koku çeşitlerinin genel adıdır. Eau de Parfum olarak adlandırılan parfümlerde esans oranı %10 ila 20 arasında değişir. En yaygın koku türlerinden biridir ve kalıcılığı 4-5 saat civarında olabilir.
Bir diğer yönden yine EDP parfümler yoğunluğu sebebiyle daha çok kış aylarında tercih edilen parfümlerdir. Yazın sıcak havada yoğun kokulardan hoşlanmayanlar için EDT parfümler favori olurken, kışın ise EDP parfümler kalıcılığı ile mevsimle uyumu yakalıyor.
Parfümünüzün kokusunu en iyi ortaya çıkaracak ve kalıcılığı doruklara ulaştıracak bölgeler cildinizin sıcak kısımları yani kan basıncının yüksek olduğu nabız bölgeleridir. Bu sebeple parfümde kalıcı olması isteniyorsa boyun, şakaklar, bilek ve dirsek içleri parfüm sıkmak için en ideal bölgelerdir.
Size tavsiyemiz sıcak bir iklimde parfümünüzü saçlarınıza veya kullandığınız fulara sıkmanız yeterli olacaktır. Erkeklerde parfüm boyun, bilekler ve göğüs kısmına sıkılmalıdır. Kadınlar da ise parfüm, kulağın arka kısmına, boyun ve göğüs bölgesine sıkılmalıdır.
Öncelikle parfüm nasıl kullanılmalı şeklinde gelen soruların ilk yanıtı olarak; parfüm sıkılacak yerin temiz ve kuru olması gerekmektedir. Çünkü parfüm kokusu ten ile karıştıktan sonra koku bırakmaktadır. Bu yüzden temiz ve kuru bölge parfüm kokusunu tam anlamı ile ortaya çıkaracaktır.
Bileklerin iç kısmı, boyun ve ense bölgesi ve kulak arkasını içeren bu bölgeler vücut ısısının yüksek olduğu bölgeler olduğu için parfümün kalıcı olmasına yardımcı olur. Uzun saçlar parfümün yayılması için önerilen bir diğer bölgedir.
Kokuları EDP parfümlere oranla daha hafiftir. Kokusu daha hafif olduğu için günlük aktivitelerde ve gündüz davetlerinde tercih edilen kokulardır. EDT parfümleri EDP parfümlere kıyasla daha az yoğun olmaları sebebiyle kalıcılıkları da daha kısa sürer.
Parfüm kullanırken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de kıyafete parfüm sıkılmaması gerektiğidir. Çünkü kıyafetler vücut kokusunu da aldıkları için parfümle karıştığında kötü koku ortaya çıkarabilirler. Bunun yanında kıyafete sıkılan parfümün kalıcılığı tene sıkılmasına göre çok daha düşüktür.
Parfümü uygulamadan önce vazelini, ince bir tabaka halinde, özellikle bileklere ve boyun bölgesine, yani nabız bölgelerine sürüyorsun. Daha sonra buraya parfümünü sıkıyorsun. Vazelin makyajdaki baz gibi parfümün kokusunu kilitleyerek kalıcılığını ve etkisini artırıyor. Ayrıca kokuyu taze tutuyor.
Ürünün arkasında 80 derece gördüğünüz ürünlerin hepsi dezenfektandır. Sadece kolonya kullanmanın dışında evde bulduğunuz veya dışarıdan satın aldığınız bir parfüm de hijyen sağlayabilir” diye konuştu. Fırsatçılara ödün verilmemesi gerektiğini vurgulayan Yalçınkaya, “Fırsatçılar çok fazla var. Bu da hoş bir durum değil.
EDC parfümler, yoğunluk oranının diğer parfümlere göre daha az olmasıyla ön plana çıkar. Parfüm içerisinde yer alan esans oranı yüzde 2-4 arasında değişim gösterir. Böylece kokulara karşı hassasiyeti olan kişiler, seçecekleri EDC parfümü şişenin içerisindeki esans onları rahatsız etmeden rahatlıkla kullanabilirler.
abdest suyu. eau de toilette tuvalet suyu demektir. bunun nedeni fransada eskiden kanalizasyon altyapısı değil, üstyapısı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri