Komisyon, ticari amaçlı işlerde aracı olan kuruma verilen paranın miktarıdır. Komisyon adı altında hizmet alan kişiden para ya da mal talep edilir. Bu sayede aracı olan kurumlar, faaliyetlerini sürdürür ve hizmet ağını genişletir.
Komisyon ücreti genel bir tabirle belirli işi gerçekleştiren kişi ya da kurumun elde edilecek olan toplam gelir üzerinden aldığı belirli orandaki yüzdelik pay şeklinde ifade edilir.
Komisyon alacak kişi yaptığı iş karşılığında belirli bir miktar para talep edebilir. Bunun yanında para değil de yüzdede talep edebilir. Örneğin arabasını satmak isteyen biri bu işi aracı ile yapabilir. Aracı olan kişi arabanın değerinde satılması karşılığında %5 komisyon isteyebilir.
Örneğin gerçekleşecek olan herhangi bir ticari faaliyette, ticaretin tutarı 50.000 TL diyelim. Komisyon talep eden kişi/kurum bu işlemden dahili olarak %10 oranında bir komisyon alacaksa, komisyon tutarı 5.000 TL olarak hesaplanır.
Komisyonculuk (Alım veya Satım Komisyonculuğu) Nedir? Alım veya satım komisyonculuğu, komisyoncunun ücret karşılığında, kendi adına ve vekalet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını, kurulan komisyon sözleşmesine istinaden, üstlenmesi ve yürütmesi faaliyetine denir.
İlgili 23 soru bulundu
Yani yasal terim olarak komisyoncu da yaptığı iş dolayısıyla komisyon değil, ücret alır. Görüldüğü yasal olarak düzenlenmiş bazı meslek ve faaliyetler dolayısıyla, uygulamada yaygın olarak “komisyon” adı verilen bir ücret ödenir. Bu “komisyon ücreti” yasal hak olduğundan ödenmezse dava yoluyla istenebilir.
Komisyon; ürünün satışına aracılık ederek satıştan belirli bir oranda gelir elde etmektir. Elde edilen gelire “Komisyon”, komisyon hak eden kişiye; “Komisyoncu”, “Satış ortağı”, denir.
Bir örnekle komisyon kesintisine açıklık getirelim. Satış yaptığınız bir ürünün güncel fiyatı 100 TL olsun. 100 TL üzerinden satış yaptığınız ürünün türüne göre %20 komisyon kesintisi yapıldığını düşünün. Bu satıştan gelen kazancın, 20 TL'lik kısmını komisyon ücreti olarak Trendyol'a ödemeniz gerekir.
Emlakçı Komisyonu Nasıl Hesaplanır? Ev alım satım işlemlerinde emlakçı komisyonu, alıcıdan %2 + KDV ve satıcıdan %2 + KDV olarak alınır. Örneğin, 4 milyon TL değerindeki bir evin satışında, her iki taraftan da %2 olarak alınan komisyonlar, 4 milyonun %2'si olan 80 bin TL'ye eşittir.
Emlakçı Komisyonu Kanunu, hem emlakçıyı hem de alıcı ve satıcıyı koruyan bir yönetmeliktir. Gayrimenkulü satan ve alan tarafların her biri satış bedeli üzerinden toplamda %4 oranında komisyon ödemesi yapmakla yükümlüdür.
Trendyol Komisyon Oranları Nedir? Trendyol, mağaza sahiplerinden yaptıkları satışlara göre komisyon bedeli almaktadır. Trendyol komisyon oranları ürün kategorisine göre %7 ve %28 arasında değişmektedir.
Kredi kartı komisyonu, kredi kartı işlemleri sırasında alınan bir ücret veya komisyondur. Bu ücret, kredi kartı sahibinin veya işyerinin işlem yaparken ödediği bir ek maliyettir.
Bu profesyoneller, işletmenizin pos komisyonları konusunda hakları olup olmadığını inceleyerek, gerektiği durumlarda bankalar aleyhine dava açarlar. Dava sonucunda işletmenizin ödediği komisyon tutarı geri alınır ve işletmeniz için önemli bir tasarruf sağlanır.
Emlak alım satımı sırasında emlakçı alıcı ve satıcıyla sözleşme yapmak zorundadır. Yapılan sözleşmede açıkça emlakçının talep ettiği komisyon tutarı yüzdelik olarak belirtilir. En fazla %4 olan komisyon oranı kanunen alıcı ve satıcı arasında eşit paylaştırılmalıdır.
Sözleşmelerde belirtildiği üzere yapılan her işlemde (alım/satım) kurum azami %0,105 (binde 1,05) oranında komisyon tahsilatı yapma hakkına sahiptir.
Ev satışında emlakçı komisyonu ev sahibinden ve alıcıdan eşit miktarda alınır. Evin fiyatı üzerinden hesaplanan bu komisyon yeni yönetmeliğe göre, %2'si ev sahibinden, %2'si alıcıdan olacak şekilde alınır.
Ürününüzü tüm Türkiye'deki alıcılar ile buluşturursunuz, bu sayede ürününüz daha hızlı satılır. Bireysel satıcı olarak sattığınız ürünlerde satış komisyonu ödemezsiniz. Bu sayede tüm kazancınız size kalır. Ürünü alıcıya Yurtiçi Kargo ya da PTT Kargo ile ücretsiz olarak gönderebilirsiniz.
İnternet üzerinden yapılan işlemlerde işlem başına minimum 0.90 TL+ BSMV' dir. Aracılık Hizmetleri Servisimiz (AHS) aracılığı ile yapılan işlemlerde işlem başına minimum 3 TL + BSMV'dir. İnternet üzerinden yapılan işlemlerde günlük işlem hacmi artışına göre günlük daha düşük komisyon oranları uygulanmaktadır.
4)Oto komisyonculuğu yapanların durumu nedir? Oto alım-satımı işlerine aracılık eden galericiler, şirketler, başkalarına ait alım-satım yaptıkları araçlar nedeniyle aldıkları komisyon gelirlerinden %18 KDV ödeyeceklerdir.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%20)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Komisyon hesaplamak için ilgili kurumun talep ettiği yüzdeyi görmeniz gerekir. Bunu kurum duyurularından veya hizmet sözleşmesi gibi yasal anlaşmalardan öğrenebilirsiniz. Söz konusu oranlar genellikle yüzdelik olarak hesaplanır.
Komisyonlu Satış Kelimesinin TDK Sözlük Anlamı
Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit komisyonlu satış sözcüğü, temel anlamı üzerinden yine aynı şekilde ele alınır. Yani herhangi bir satış üzerinden aracı olan kişinin, satılan miktar üzerinden almış olduğu yüzde kazanç şeklinde anlatmak mümkün.
Bankalar verdikleri kredi kartlarıyla bir hizmet sunmaktadırlar. Dolayısıyla kredi kartı ile yapılan alışverişlerde, bankanın verdiği hizmet karşılığında anlaşma gereği iş yeri sahiplerinden komisyon adı altında almış olduğu ücret, faiz olarak değerlendirilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri