Buna göre EDC parfümler sıklıkla gençler tarafından tercih edilen ve yaklaşık 2 saat boyunca kalıcı özellik gösteren parfümlerdir. EDT parfümler ise esansiyel yağ yoğunluğu ne az ne fazla olan ve kalıcılığı yaklaşık 3 saat boyunca devam eden parfümlerdir.
EAU DE PARFUM (EDP)
Yoğun ve kalıcılığı fazla olan parfümleri bu grupta aramak en doğru tercih olacaktır.
EAU DE COLOGNE (EDC)
EDC'ler esans yoğunluğu en az olan parfümlerdir. Kalıcılığının da düşük olması nedeniyle EDC'lerin kullanım oranı diğerlerine göre çok daha az. Yüzde 2 ile 4 arasında değişen esans yoğunluğu, EDC'leri özellikle koku hassasiyeti bulunanların tercih etmesini sağlıyor.
Eau de Toilette yani EDT, üretiminde %5 ila %15 oranında uçucu yağ kullanılan parfüm çeşidi olarak tanımlanabilir. EDP parfümlere göre daha hafif ve kalıcılık oranı daha düşük olan bu koku çeşidini günlük hayatta ve yaz mevsiminde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Bir diğer yönden yine EDP parfümler yoğunluğu sebebiyle daha çok kış aylarında tercih edilen parfümlerdir. Yazın sıcak havada yoğun kokulardan hoşlanmayanlar için EDT parfümler favori olurken, kışın ise EDP parfümler kalıcılığı ile mevsimle uyumu yakalıyor.
İlgili 16 soru bulundu
EDC: Eau de Cologne
Genellikle turunçgiller ve çiçek notalarının bulunduğu hafif parfümlerdir. EDP ve EDT parfümlere kıyasla kalıcılıkları az olduğu için günlük kullanımda sık sık tazelenmesi gereken parfümlerdir.
Parfümün gerçek rayihasını denemenin en iyi yolu direkt cildinize sıkmaktır, tercihan da bileğinize veya parmak uçlarınıza. Bu iki nokta güçlü nabız noktalarıdır, kan akışı yoğun olduğu için de teninizin ısısı yüksektir. Bu da kokunun yayılmasının başlıca sebeplerindendir.
Buna göre EDC parfümler sıklıkla gençler tarafından tercih edilen ve yaklaşık 2 saat boyunca kalıcı özellik gösteren parfümlerdir. EDT parfümler ise esansiyel yağ yoğunluğu ne az ne fazla olan ve kalıcılığı yaklaşık 3 saat boyunca devam eden parfümlerdir.
Eau de toilette ve parfüm arasındaki fark oldukça belirgindir. Aslında her ikisinin içeriğinde de alkol, koku bileşenleri ve su bulunur. Ancak ikisi arasındaki temel fark eau de parfumdeki koku bileşenlerinin konsantrasyonunun daha yüksek yoğunlukta olmasıdır. EDP'lerdeki koku konsantresi oranı %15-20 aralığındadır.
EDT parfüm orta seviye bir konsantrasyona sahip olduğu için günlük kullanım için daha uygundur. Orta seviye konsantrasyondan kastettiğimiz ise %5 ile %15 arasında esansiyel yağ içermesidir, böylelikle daha hafif bir etkiye sahiptir. Tabii daha hafif bir etki de tazelenme ihtiyacı doğurur.
Eau de Cologne (EDC): Genellikle erkekler için yaratılan kolonya, hafif bir "sıçrama" kokusu olarak tasarlanmıştır. Yüzde 2 ila 5 oranında parfüm esansı içerir ve genellikle kalıcılığı yaklaşık iki saat sürer.
Eau de Toilette ve Eau de Cologne çeşitlerine göre daha kalıcı ve etkili olan EDP parfümler, alkol içinde daha fazla koku konsantresi bulundurur.
Parfümünüzün kokusunu en iyi ortaya çıkaracak ve kalıcılığı doruklara ulaştıracak bölgeler cildinizin sıcak kısımları yani kan basıncının yüksek olduğu nabız bölgeleridir. Bu sebeple parfümde kalıcı olması isteniyorsa boyun, şakaklar, bilek ve dirsek içleri parfüm sıkmak için en ideal bölgelerdir.
%20 ila %40 esans yoğunluğuna sahip parfümler yani ''perfume'' 6 ila 8 saat kadar kalıcıdır. Eau de toilette %7 ila %15 yoğunluğa sahip, 2-3 saat kadar kalıcı, hassas ciltler için uygun. Eğer cildiniz yağlıysa parfümünüz 6 saate kadar kalıcılığını korurken kuru cilde sahipseniz bu süre daha az olacaktır.
Satın alacağınız parfüm şişesi içerisinde %15 ile %20 oranları arasında esans barındığını EDP ibaresinden anlayabilirsiniz. Muadillerine göre nispeten daha yoğun bir kokuya ve kalıcılığa sahip olan EDP türünü tercih ederek parfümde kalıcılığı yakalayabilirsiniz.
EDP(Eau De Parfume)
Esans oranı %7-15 civarına kadar çıkabilmektedir. “Kalıcı parfüm” diye nitelendirilen parfümlerin tamamı Edp'dir. Günlük olarak pek tercih edilmezler. Yazın çok ağır olacağından, genellikle kışın kullanılan parfümlerdir.
bir parfümün kalıcılığını artıran madde ispermeçet balinası kumuğudur. ambergris denilen bu madde altın kadar değerlidir. balina yediği şeylerin sindiremeyeceği kısımlarını kusar.
Anımsayalım mı? Eau de Toilette yani kısaca EDT, esans oranı %10'a kadar olan koku çeşitlerinin genel adıdır. Eau de Parfum olarak adlandırılan parfümlerde esans oranı %10 ila 20 arasında değişir. En yaygın koku türlerinden biridir ve kalıcılığı 4-5 saat civarında olabilir.
Öncelikle bu kısaltmaların ne olduğuna bir bakalım. EDP parfüm çeşidi Eau De Parfüm, EDT Eau De Toilette ve son olarak EDC Eau De Cologne parfüm demektir. Bu parfüm çeşitleri parfümde yer alan esansın yoğunluğunu belirlemek amacı ile yapılmıştır.
EDC (Verimli İkili Kavrama), Renault tarafından geliştirilmiş yarı otomatik şanzıman teknolojisidir.
EDT ve EDP parfümlerinin her ikisi de orjinal olabilmektedir. Orjinallik tamamen ürün üzerinde bulunan barkod ve kod ile anlaşılmaktadır. Paketin herhangi bir zarar görmemesi ve sağlam bir şekilde parfümün teslim edilmesi ile ürünün orjinal olup olmadığı da anlaşılmaktadır.
Parfüm kullanırken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de kıyafete parfüm sıkılmaması gerektiğidir. Çünkü kıyafetler vücut kokusunu da aldıkları için parfümle karıştığında kötü koku ortaya çıkarabilirler. Bunun yanında kıyafete sıkılan parfümün kalıcılığı tene sıkılmasına göre çok daha düşüktür.
Parfüm Nereye Sıkılırsa Kalıcı Olur? Parfümlerin daha kalıcı olmasını sağlamak için mutlaka banyo ve duş sonrasında cilde uygulanması önerilir. Banyo sonrası açılan cilt gözenekleri parfümün tene nüfuz etmesini sağlar ve uzun süre kalıcılık etkisi korunur. Parfüm nereye sıkılırsa kalıcı olur konusu da önemlidir.
Parfümü uygulamadan önce vazelini, ince bir tabaka halinde, özellikle bileklere ve boyun bölgesine, yani nabız bölgelerine sürüyorsun. Daha sonra buraya parfümünü sıkıyorsun. Vazelin makyajdaki baz gibi parfümün kokusunu kilitleyerek kalıcılığını ve etkisini artırıyor. Ayrıca kokuyu taze tutuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri