Besiye alınan hayvanlara verilecek rasyonda hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde, mümkün olduğunca çeşitli yemler bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
Kepek, hayvanlarda enerji verici yem olarak tercih edilir. Buğday kepeği, süt sığırı ve besi sığırı rasyonlarında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. At yetiştiriciliği ve besicilikte kullanılan buğday kepeği, hayvanlar için önemli bir yem maddesidir. Buğday kepeği ayrıca pelet kalitesini de iyileştirmektedir.
Kepek, hayvanlarda enerji verici yem maddesi olarak kullanılır. Rasyonda uygun miktarlarda diğer yemlerle karıştırılarak verilir. At yetiştiriciliği ve besicilikte tercih edilen gözde yem maddelerindendir. Buğday kepeği buğdaydan un üretimi esnasında yan ürünü olup, buğday danesinin koruyucu dış kısmını içermektedir.
Enerji içeriği yüksek kesif yem maddeleri: Mısır, arpa, buğday, yulaf, çavdar, sorgum gibi dane tahıllar, kepekler, kırık buğday, değirmen artıkları gibi tahıl yan ürünleri ile şeker pancarı posası, melas gibi fabrikasyon artıkları enerji içeriği yüksek yemlerdir.
Buğdayın kabuk kısmı olarak bilinen buğday kepeği ise; yüksek oranda lif içerir ve mide, bağırsak, kolesterol ve kolon kanseri gibi hastalıkların görülme riskini azaltmanın yanında özellikle de kabızlık sorununun giderilmesinde en doğal, en basit gıda.
İlgili 34 soru bulundu
Buğday kepeği, süt sığırı ve besi sığırı rasyonlarında yaygın bir şekilde kullanılmakta olup, pelet kalitesini de iyileştirmektedir. Ayrıca, buğday kepeği kanatlı rasyonlarında enerji protein ve mineral kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Buğday kepeğinde buğdayın kendisine göre çok daha fazla lif bulunur. Buğday kepeği özellikle B grubu vitaminleri açısından çok zengindir. Yüksek oranlarda tiamin, riboflavin, niasin ve folat içerir.
Besiye alınan hayvanlara verilecek rasyonda hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde, mümkün olduğunca çeşitli yemler bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
Yağlı tohum küspesi bulunamıyorsa 1 kısım dane yem kırma veya ezmesi ile 1 kısım kepek karıştırılır ve buna bir miktar tuz ilave edilerek kuzulara verilir.
Bunların dışında keten tohumu küspesi, soya küspesi, buğday kepeği, tahıl unları, mısır gluten unu, vb. yemler de kullanılmaktadır. Süt tozu %90, laktoz %20, peynir suyu %20, küspeler %25, kepek %30'a kadar kullanılabilmektedir.
Evcil hayvan kepeği; kediler, köpekler, kemirgenler ve kuşlar gibi kürklü veya tüylü hayvanlar tarafından dökülen küçük, hatta mikroskobik deri parçalarından oluşur. Bu parçalar, özellikle onlara alerjisi olan kişilerde reaksiyonlara neden olabilir.
KEPEKLİ EKMEĞİN FAYDALARI
Şeker hastalığının denetiminde yarar sağlar. Kan lipitlerinin yükselmesini önler. Bunun için kalp-damar hastalıklarının riskini azaltır.
Bir diğer önlem ise içerisine sodyum bikarbonat, magnezyum oksit, potasyum karbonat gibi çeşitli asitliği düzeltici asitleşmeyi ortadan kaldırıcı yem katkı maddeleri veya ona benzer başka ürünler katılarak da yem çarpması ya da rumen asidozu olaylarını belli ölçüde engelleyebiliriz.
Besleme pratiği olarak besi başlangıcında (Hayvanlar besi işletmesine ilk geldiklerinde) Her 100 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem ve serbest kuru ot verilmelidir. Besi süreci ilerledikçe kesif yem oranı aşamalı olarak her 50 kg canlı ağırlığa 1 kg kesif yem denk gelecek şekilde ayarlanmalıdır.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
İlk günlerde hayvanlara kaliteli kuru kaba yemler verilmelidir. Hayvanların bölgelere göre periyodik aşıları yapılmalıdır. Enterotoksemi aşısı mutlaka yapılmalı ve 2.doz aşısı yapılana kadar yüksek kesif yem verilmemelidir. İç ve dış parazit mücadelesi yapılmalıdır.
Besiye çekilen kuzuların erken ve sağlıklı gelişmelerini sağlar. TRAKYEM kuzu besi yemi protein, vitamin ve minerallerce dengelenmiş bir rasyona sahiptir. TRAKYEM kuzu besi yemi ile birlikte verilecek iyi kalitede kuru ot veya kuru yonca ile yüksek performans sağlanır.
Önemli miktarda kaba yem tüketimine ulaşmış olan 3 aylıktan büyük kuzular kaba yem ve kuzu büyütme yemi ile beslenerek hızla semirtilebilirler. Kuru yemin yumuşak ve yaprak bakımından zengin olması gerekir. Bu nitelikteki kuru ottan kuzu başına günde 250-400 gr. hesaplamak yeterlidir.
Kuzu Yetiştirme Yemi Üretiminde Kullanılan Hammaddeler Kuzu Yetiştirme Yemi mısır, arpa, mısır glüteni, soya fasulyesi küspesi (%46 ham protein), kanola küspesi, ayçiçeği küspesi (%36 ham protein-kabuğu alınmış), çözünür damıtık tahıl (DDGS) ve buğday kepeğinden üretilir.
Besiye alınan hayvanlara verilecek yemin içerisinde hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarının karşılayacak düzeyde besin maddeleri bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
Kesif yem olarak mısır besi yeminin % 35 ni tamamlaması gerekir yani 3,5 Kg. Mısır ezmesi, 1 Kg. arpa ezmesi, 1,5 Kg buğday ezmesi ya da elinizde bulunan diğer dane yemleri kullanabilirsiniz. Kaba yem olarak en az 2,5 Kg. mısır silajı diğer kalan1 kg sap saman ve kuru ot eklenerek tamamlanabilir.
Hayvanlara verilecek günlük yoğun yem miktarı canlı ağırlığa bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun yeme ek olarak her gün aynı düzeyde olmak üzere 0.5- 1.5 kg kuru ot veya saman verilmelidir. Beside arpa, mısır, yulaf, buğday gibi değişik tahıllar kullanılmaktadır.
Konsantre yem karmalarından enerji ve protein bakımından zengin mısır, arpa, buğday, yulaf ve çavdar kırmalarının hayvanlara kırılarak hatta ezilerek, mısır silajının yanında verilmesi uygun olur.
Kepek, tahıl tanelerinin en dış kısmını oluşturan kabuğa verilen addır. Öğütülen tahıllar elekten geçirildiğinde elek üzerinde kalan pul şeklindeki kabuk deridir. Bu deri selüloz oranı yüksek bir yapıdır ve insan vücudu tarafından hazmedilemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri