Epilepsi tanısı dışlanmış olur mu? EEG'de epilepsi eğilimi anlamına gelen epileptiform dalgalar saptanmazsa, tanı dışlanmış olmaz. Çünkü, bazı hastalarda EEG'de tekrarlar yapılsa bile hiç bulgu olmaz ama hastaların klinik olarak epilepsi atakları iyi gözlenmişse tanı ve tedavi klinik bulgularla yapılır.
EEG incelemesi son derece güvenilir bir testtir.
EEG Sonucunda Görülebilecek Bazı Bozukluklar
Beyin Hasarı: Beyin hasarı, travma, enfeksiyon veya diğer nedenlerden kaynaklanabilir. EEG, beyin hasarının varlığını ve etkisini değerlendirmede yardımcı olabilir. Bozuk EEG sonuçları, beyin hasarına bağlı olarak ortaya çıkan anormallikleri gösterebilir.
Anormal EEG:
Anormal aktivite içeren EEG kaydı. Anormal bir EEG kaydı genellikle anormal beyin işlevinin göstergesidir, ancak çok nadiren herhangi bir beyin hastalığı olmayan kişilerde de görülebilir.
Sizden bu tür bir inceleme istenmişse randevu saatinizden önceki 18-24 saat boyunca uyumayın. Acil ve zorunlu durumlar dışında EEG incelemesinden bir gün öncesinden itibaren alkol. uyku ilacı ya da sakinleştirici (sedatif, anksiyoloitik) ilaç kullanmayın. İncelemeden önceki 6 saat içinde kahve içmemeniz tercih edilir.
İlgili 27 soru bulundu
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
Elektroensefalografi (EEG) beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydetmek için kullanılan bir testtir. Beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel dalgaları kaydeden EEG cihazı, beyindeki işlevsel bozuklukların olup olmadığını ve yerini tespit eder.
Uyanık haldeki birinin beyninden çıkan dalga frekansı 8 ve üstü normal kabul edilirken, çocuklarda veya uyumakta olan birinde 7 ve altı normal kabul edilir.
EEG olarak bilinen elektroensefalogram, beyindeki elektriksel hareketleri ölçen bir testtir. Cihaz yardımıyla ölçüm sağlanan bu test, kafa derisine küçük metal disklerin (elektrotlar) yerleştirilmesiyle yapılır. Beyin hücreleri aslında küçük elektrik uyarıları verir, bu uyarılar uykuda bile ölçülebilir.
Elektroensefalografi (EEG), epilepsi tanısı için oldukça önemli bir tetkiktir. Bu test sırasında kafatasına yerleştirilen çeşitli elektrotlar sayesinde beyinde meydana gelen elektriksel aktiviteler kayıt altına alınabilir. Bu elektriksel aktiviteler hekim tarafından yorumlanır.
Tanı ölçütleri konusunda konsensusa varılmış bütün psikiyatrik hastalıklarda yüzde yüz olmasa da yeterince duyarlı ve özgün biyoelektrik profil vardır. Dolayısıyla, işte şizofreni, depresyon, hemen her türden anksiyete bozukluğu ve demans da işe yaramaktadır.
Yeni doğan bebeklere dahi çekilebilir nitelikte zararsız bir yöntemdir. EEG vücuda. EEG'nin yan etkisi yoktur. Yeni doğan bebeklere dahi çekilebilir nitelikte zararsız bir yöntemdir.
Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. EEG ile akıldan geçen düşünceler okunmaz ve zeka ölçülemez. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG'de RADYASYON ETKİSİ YOKTUR ve zarar vermez.
Uyku beyindeki anormal elektriksel aktivitenin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Hastanın bu tür çekime gelmeden önceki gece uykusuz kalması, gerek gündüz uyumasını kolaylaştıracağı, gerek anormal beyin dalgalarının ortaya çıkma olasılığını arttıracağı için yararlıdır.
Bu elektrotlar, kişinin beyninde var olan düşük elektrik akımının bilgisayar tarafından saptanmasını ve ölçülmesini sağlar. Hasta, yaklaşık 20 dakika kadar süren işlem sırasında ağrı, acı ya da rahatsızlık hissetmez. Nöroloji uzmanı, çekimin tamamlanmasının ardından EEG sonuçlarını yorumlar.
EEG çekiminin gerektiği durumlar; epilepsi (sara), katılma, bayılma, hiperaktivite ve dikkat eksikliğidir. Nörolojik incelemeler sırasında son yıllarda EEG çekimi ile pek çok hastalığın tanısı konulabilmekte ve bu sayede nitelikli bir şekilde tedavi planlaması yapılabilmektedir.
EEG tetkiki iki şekilde yapılabiliyor. Uyanıklık EEG elektrotların bağlanması şeklinde baş üzerindeki saçlı deriye elektrotların yerleştirilmesi işlemidir. Bu yerleştirme işlemi yaklaşık 15 dakika sürerken çekim işlemi de 30-40 dakikalık sürmektedir.
EEG, beynin normal ya da anormal elektriksel aktivitesini göstermektedir. Normal bir bireyde beyin dalgaları, saniyede otuz adede kadar oluşabilmektedir. Ancak epilepsi gibi beyin aktivitesini etkileyen durumların oluşması hâlinde EEG testinde, diken ve keskin dalga gibi anormal değişiklikler görülebilmektedir.
Elektroensefalografi (EEG)'de serebral potansiyeller ile birlikte hasta ve çevre kaynaklı serebral olmayan potansiyeller de kaydedilir. Bu ekstraserebral potansiyellere artefakt denir. Artefaktlar ile bazı patolojik EEG bulgularının benzeşmesi, hastaların yanlış Epilepsi tanısı almalarına neden olabilmektedir.
EEG beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel işlemlerin uyanıklık ve uyku halindeyken kağıt üzerine beyin dalgaları şeklinde aktarılması işlemidir. Epilepsi, sinir hastalıkları, baş ağrılarının sebeplerini araştırma, beyin fonksiyonlarının analiz edilmesi gibi durumlar için EEG gereklidir.
Nörolojik hastalıklarda tanı ve tedavi
Başta epilepsi ve diğer bilinç bozuklukları olmak üzere çeşitli hastalıklarda tanıda önemli olan uyanıklık ve uyku EEG (elektroensefalografi) tetkiklerinin yapıldığı EEG laboratuvarı, hastanemiz nöroloji bölümünün bünyesinde bulunmaktadır.
Anormal Hareket Ve Bilinç Değişiklikleri EEG İle İncelemeyi Gerektirir. Otistik Bozukluğu Olan Çocuklar Sosyal İletişimi Geliştiren Yoğun Erken Müdahele Hizmetlerinden Belirgin Fayda Sağlarlar.
Yalancı Sara Nöbeti Teşhisi. Yalancı sara nöbeti ile sara nöbetinin genellikle yanlış teşhis edilmesinin sebebi nöbetin gerçekleştiği sırada doktorun gözlemleme imkânı olmamasıdır. Teşhis için önerilen yöntem Video-EEG monitorizasyonudur. Hasta özel bakım ünitesinde kalır ve videoya kaydedilecek bir EEG ile izlenir.
Anlık dalmalar, ellerde sıçrama, çığlık atma, kol ve bacaklarda kasılmalar, bilinç kaybı, ağızdan köpükler gelmesi, idrar kaçırma, olduğu yere yığılma, başdönmesi gibi birçok belirti epilepsi nöbetlerinde görülebilir.Epilepsi, genetik yatkınlıktan, beyindeki yapısal bir bozukluktan, beyin travmaları ve tümörlerinden ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri