Vergi beyannamelerinin verilmemiş olması re'sen takdir sebebi olup usulsüzlük cezası iki kat olarak kesilir. (VUK, 352) Vergi beyannamesi süresinde verilmezse mükellefe hem usulsüzlük cezası hem de verilmesi gereken beyannamede ödenecek vergi varsa mükellefe hem usulsüzlük hem de vergi ziyaı cezası kesilir.
Ba –Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 2023 Takvim yılında 7.500,00-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
Kanuni süresi içinde verilmeyip daha sonra pişmanlık talebiyle elektronik ortamda verilen beyanname ile ilgili olarak özel usulsüzlük cezası kesilecek ancak vergi ziyaı cezası kesilmeyecektir. Ancak pişmanlık şartlarının ihlal edilmesi halinde ziyaa uğratılan verginin %50'si tutarında vergi ziyaı cezası kesilecektir.
Ancak bu mükellefe söz konusu beyannamenin süresinde verilmemesinden dolayı, ikinci 30 günlük süreden sonra VUK'nın mükerrer 355 inci maddesi uyarınca 3.400 TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
* 2023 yılı itibariyle Ba- Bs formlarının belirlenen süreler içinde vermeyen, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükelleflere 213 sayılı VUK'nun Mükerrer 355'inci maddesine göre 7.500.-TL özel usulsüzlük cezası kesilecektir.
İlgili 25 soru bulundu
İşte vergi borcu ödenmezse ne olur sorusuna verilebilecek yanıtlar: Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır.
Katma Değer Vergisi (KDV) tüketim vergisi niteliğindedir. Mal ya da hizmet alım satımı yapıyor iseniz mutlaka bildirmeniz gereken vergi türlerinden biri de KDV beyannamesidir.
KDV 2 Beyannamesi Verilmezse Ne Olur? KDV 2 Beyannamesi verilmediğinde, mükellefler için cezai yaptırımlar söz konusu olabilir. Bu beyanname, tevkifat gerektiren işlemler için zorunlu olup, zamanında ve doğru bir şekilde verilmediğinde, gecikme faizleri ve vergi ziyaı cezaları ile karşılaşılabilir.
» Vergi aslı ve pişmanlık zammının haber verme tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi gerekir, » Ödemenin 15 gün içinde yapılmaması halinde pişmanlık talepli beyannameler kanuni süresinden sonra verilen beyanname olarak addedilerek işlem tesis edilir.
Kanuni süresinden sonra verilen matrah artırıcı etkisi olmayan düzeltme beyannamesi önceki beyannamede beyan edilen bilgileri de kapsayacak şekilde düzenlenir. Beyannamede ödeme çıkmaz ise pişmanlık talep edilemez, ''Özel Onay'' ile birlikte KSS ve DZT seçenekleri beraber seçilerek beyanname verilir.
Katma Değer Vergisi
İzleyen ayın 28'si (VUK 149 No.lu Sirküler ile 1 Aralık 2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken KDV Beyannamelerinin verilme ve ödeme süreleri, takip eden ayın 28 inci günü sonuna kadar uzatılmıştır.)
Yapılan belirleme ile, 26 Aralık 2022 günü sonuna kadar verilmesi gereken 2022 Kasım ayına ait 1, 2, 3, 4 ve 5 no'lu Katma Değer Vergisi beyannamelerinin verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 28 Aralık 2022 Çarşamba günü sonuna kadar uzatılmıştır.
verilme süreleri ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri 31.01.2022 Pazartesi günü sonuna kadar uzatılmıştır.
3065 sayılı Kanunun (17/4-a) maddesi uyarınca, Gelir Vergisi Kanununa göre kazançları basit usulde tespit edilen mükelleflerin teslim ve hizmetleri KDV'den istisna edilmiş olup bu mükellefler tarafından KDV Beyannamesi verilmeyecektir.
KDV 2 Beyannamesi ilgili işlemin olduğu aydan bir sonraki ayın 26'sına kadar beyan edilir ve aynı şekilde ayın 26'sına kadar ödenir.
213 sayılı Kanunda düzenlenen idarî nitelikteki vergi cezalarından biri olan usulsüzlük cezası, aynı kanunun 351 inci maddesinde vergi kanunlarının şekil ve usule ilişkin hükümlerine riayet edilmemesi şeklinde tanımlanmıştır.
Öncelikle KDV(Katma Değer Vergisi), mal ve hizmet tahsilatı esnasında mal veya hizmeti teslim alan tarafın teslim eden tarafa ödediği vergi türüdür. KDV 2 ise Katma Değer Vergisi tahsilatında çeşitli sorunlar yaşayan sektörler için uygulanmaya başlanan bir Katma Değer Vergisi beyannamesidir.
Verilmesi gereken beyanname ve bildirimlerin verilme süresi 15.08.2023'e kadar, Bu beyanname ve bildirimler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi 31.08.2023'e kadar uzatıldı.
bc) Katma değer vergisi beyannameleri (87,30 TL.) (194.60 TL.) bd) Muhtasar beyannameler (87,30 TL.) (194.60 TL.) be) Diğer vergi beyannameleri (damga vergisi beyannameleri hariç) (87,30 TL.) (194.60 TL.)
İŞLETME HESABI ESASINA GÖRE DEFTER TUTAN VE ; - Münhasıran uluslararası yük ve yolcu taşımacılığı, - Münhasıran şehirler arası yük taşımacılığı, - Münhasıran şehiriçi yük taşımacılığı, yapan mükellefler ile, bu tür taşımacılık işlerini bir arada yapanlar 3 ayda bir KDV beyannamesi verirler.
Ancak, bu mükellefler isterlerse YMM'lere tam tasdik yaptırabilirler. Beyannamelerini SM veya SMMM'lere imzalatmak zorunda olanlar bir YMM ile tam tasdik sözleşmesi imzalayarak kendileri beyannamelerini vergi dairesinden şifre alarak verebilirler.
Vergi beyannamesi verildikten sonra bir Tahakkuk Fişi oluşur. Bu Tahakkuk Fişinde verginin hangi tarihe kadar ödeneceğinin bilgisi de yer alır. Zamanında ödenmeyen KDV borcu takipli hale gelir ve vergi gecikme cezasına sebep olur. Takipli borcun bir süre daha ödenmemesi halinde, borca faiz uygulanır.
Vergi Borcu 5 Yıl Ödenmezse Ne Olur? 5 yıl içinde ödenmeyen, dolayısıyla tahsil edilmeyen vergi borcu tahsil zamanaşımına uğrar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri