Efelerin giydikleri elbiseler yaklaşık olarak birbirine benzer. Bunlar dizlik, işlik, camadan veya cepkendir. Bellerinde genişçe sarılmış bir kuşak, bu kuşak üzerinde çeşitli silahlarla dolu bir silahlık bulunurdu. Zeybekler kendi aralarında cesaret ve yiğitlikleriyle öne çıkanlarını efe diye anarlardı.
Cepken: İşliğin üzerine giyilen, uzun kollu, mavi veya mor çuha ya da kaşmirden, bedeni kısa, ceket görünümlü giysidir. Beden boyu göğsün hemen altında biter. Cepken kesimi vücuda tam oturacak şekilde yapılır. İç kısmı kırmızı astar ile kaplanır.
Efeler, sırtlarına, en alta, yakasız ten gömleği giyerlerdi. Bunun etekleri şalvarın içine sokulurdu. Bunun üzerine zıbın denilen gömlekler giyilirdi. Zıbın, ipekten yapılırdı, Bunun üzerine, camadan denilen ve çuhadan yapılan bir giysi giyilirdi.
Efeler başlarına çuhadan yapılma "narçiçeği" renginde "kuzunlu başlık" denilen "fesi", Zeybekler ise "kabalak" adı verilen kırmızı renkde kalıpsız bir "keçe külahı" takınırlar.Her ikisi de bu başlıkların üzerlerine iğne oyası bezemeli " kefiye" sararlar; püsküller ise arkadan sarkar.
Günlük giyimden ayrılan ve zeybek yaşamında rahat hareket etmeye yarayan giysi türü ve silahlar kabul görmüştür. Dönemine göre kısa sayılan bir tür pantolon olan potur ve yakın mesafe çatışmasında çok yararlı olan bir tarafı ve ucu keskin yatağan buna örnek olarak verilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Efelerin giydikleri elbiseler yaklaşık olarak birbirine benzer. Bunlar dizlik, işlik, camadan veya cepkendir. Bellerinde genişçe sarılmış bir kuşak, bu kuşak üzerinde çeşitli silahlarla dolu bir silahlık bulunurdu. Zeybekler kendi aralarında cesaret ve yiğitlikleriyle öne çıkanlarını efe diye anarlardı.
Efe, Zeybek gruplarının başıdır. Zeybekler arasında kahramanlık yapmış cesur ve mert kişiler arasından seçilir. Efe olmak için Zeybekler arasında yaşça büyük olmak önemli değildir. Zeybek, Kızanlara göre daha çok kahramanlık yapmış cesur kişilerdir.
Zeybek tek bir kişi ya da bir grup halk oyunu dansçısının çember şeklinde dizilerek sergilediği, yöresel kıyafetlere ve ezgilere sahip, hikayesi olan bir halk oyunudur. Zeybek, halkını düşmanlardan ve kötülüklerden koruyan kahramanı temsil eder.
Çeşitli gösteri ve organizasyonlarda dansçılara eşlik eden kostümler, bambaşka bir kültürü yansıtır. Zeybek efe kıyafeti Ege yöresine ait geleneksel tasarımlardır.
Zeybek, Ege Bölgesine özgü bir halk oyunudur. Köklü bir tarihe sahip olan zeybek, Aydın, Muğla ve Denizli dışında İzmir ve Manisa'nın köylerinde de oynanır.
Efe' nin ekibindekilere "Kızan" denir. Kızanları Efe' den ayıran özellik giyimde de belli olur. Efe, gümüş saat kösteği, gümüş sigara tabakası kullanır, Kızanları kullanamaz. Kızanlar, Efenin izni olmadan evlenemezler.
Efe; zulme, işkenceye, haksızlığa başkaldıran ve silahlanıp dağa çıkan, Kızan larıyla birlikte fakir fukarayı koruyup gözeten, zalimleri tepeleyen, ulusal çıkarları düşünerek gerektiğinde yurt savunmasına koşan yiğittir. Efe kelimesinin başka anlamları da vardır.
Kimdir bu efeler? Batı Anadolu'da Osmanlı'nın, toprak ağalarının baskısına, haksızlıklara isyan edip dağlara çıkan savaşçılara “zeybek” denir. Zeybekler arasında kahramanlığıyla sivrilen kişi, o grubun lideri yani “efesi” olur.
(giyim) İnce kumaştan yapılan uzun bir çeşit şalvar. Kuşların ayağındaki tüy.
Açıklama: Genelde giyilenler; Köynek, iç saya, dış saya, şalvar;elbise olarak bindallı, üç etek, dövme giyilir, üzerine salta/cepken, önlük;bele kuşak veya gümüş kemer; başa, "baş makinası", üzerine Bartın yazması, pullu, fes, Hindi örtülür.Ayağa renkli çorap ve çarık giyilir.
Onun ekibini meydana getiren şahıslara zeybek ve yardımcı zeybeklere de kızan denir. Bunlar atak, savaştan çekinmez, yiğit, gözüpek kimselerdir. Zeybekler, efeden izinsiz evlenmezler.
Zeybek, halkı koruyan cesur bir adamı temsil eder. Zeybek oynayan dansçı, kollarını omuz hizasında, elleri başıyla aynı hizada olacak şekilde iki yana doğru açar ve bazı oyunlarda kollarını dirseklerden hafifçe kırar. Büyük adımlar atarak ağır ağır hareket eder.
Türk köylüsünün sembolü olarak da kabul edilen ve içlerinde zaman zaman eşkıya olarak adlandırılabilecek yapıda grupların oluştuğu zeybekler/efeler, son yıllarda Eric Hobsbawm'ın sosyal eşkıyalık kavramı üzerinden temellendirilmektedir.
Oyun figürleri, oyuncunun duygu ve becerilerine göre değişir. Bu nedenle tek zeybeklerde aynı oyunu oynayanların yürüyüş, çöküş ve dönüşlerinde farklar görülür. Oyun içindeki sekmeler, diz vurmalar, yürüyüşler, zeybeğin kendine güvenini, dürüstlüğünü, mertliğini ve çevreye meydan okuyuşunu simgeler.
Zeybekle eş anlamlı olan "kızan" sözü de; erkek çocuk, genç, delikanlı anlamına gelir. Aslında efe, zeybeklerin başı ve başkanı olan kişidir. Onun ekibini meydana getiren şahıslara zeybek ve yardımcı zeybeklere de kızan denir.
Zeybek geleneksel bir halk oyunudur, Harmandalı ise bu oyunun türlerinden biridir. Tıpkı Kerimoğlu Zeybeği, Çakal Çökerten Zeybeği ve Çökertme gibi. Harmandalı da diğer tüm Zeybek oyunları gibi asil duruşuyla yiğitliği, mertliği ve cesareti temsil eder. Harmandalı figürleri ağır ve büyük ayak hareketleri ile oynanır.
Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinin mesela Atlas köyünde Zebek keza zeybek demektir. Bu telaffuz (söyleniş) Ege bölgemizin çoğu köylerinde vardır.
Efelik ruhu çok önemlidir. Kadın veya erkek ayırt etmeksizin efendi kişilerdir. Geçmişte hataları olan efeler de var. Fakat bu hatalarına bakarak bunları tamamen karalamak yanlıştır.
Antalya'nın batı ilçelerinde Zeybek ve Teke zortlatması yaygın bir şekilde oynanırken doğu ilçeleri olan Manavgat, İbradı, Akseki, Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde Konya Bozkır Oyunları, Anamur ve Silifke Oyunları, Antalya Teke Yöresi oyunları da oynanmaktadır.
En yaygın Zeybek türü olarak Harmandalı'nın, eski ve yeni Harmandalı olarak iki türü vardır. Günümüzde oynanan Harmandalı, yeni Harmandalı olarak isimlendirilir. Harmandalı çoğu zaman tek oynansa da 2 ve 4'lü gruplar halinde de sergilenir. Harmandalı' oynanması keyifli ve öğrenmesi kolay danslardan biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri