Efes antik kentinin en önemli özeliği nedir? Doğu ile Batı arasında başlıca kapı durumunda olan Efes önemli bir liman kenti idi. Bu konumu Efes'in çağının en önemli politik ve ticaret merkezi olarak gelişmesini ve Roma Devrinde Asia eyaletinin başkenti olmasını sağlamıştır.
Efes (Hititçe: 𒀀𒉺𒊭 Apaša, Eski Yunanca: Ἔφεσος Ephesos), Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü İzmir ilinin Selçuk ilçesinin üç kilometre güneybatısında yer alan antik bir Luvi şehriydi. Şehir Anadolu'da Yunan sömürgeciliğinin başlamasıyla birlikte İyonya ve daha sonra Roma dönemlerinde de önemini korumuştur.
Tamamen mermerden yapılan ilk şehir olma özelliğini de taşıyan Efes; yamaç evleri, antik tiyatrosu, Kral yolu, meşhur Celsus kitaplığı ve daha pek çok kalıntısıyla çağdaşları arasında en ilgi çekici antik bölgelerden birisi olma payesini başarıyla koruyor.
Tamamıyla mermerden yapılan antik kent, mimari yapıları ile de oldukça göz doldurucu. Her adımda tarihin kalıntılarına rastlayacağınız Efes Antik Kent'te Celcus Kütüphanesi, Antik Tiyatro, Kral Yolu, Meryem Kilisesi gibi görülmesi gereken birçok yapıt bulunuyor.
İlgili 42 soru bulundu
Milattan önce 6000'li yıllarda kurulmuş olan Efes Antik Kenti, pek çok yerli ve yabancı turistin ülkemizde ziyaret ettiği önemli bir ören yeridir. Efes Antik Kenti örenyeri giriş ücreti 150 TL'dir.
Su ayak izi, çoğu ürün ve hizmetlerin üretiminde kullanılan tatlı su miktarı demek.
Buraya en az 2-3 saatinizi ayırmalısınız. Kulağınıza çok gelebilir ama bir metropol gezdiğinizi unutmayın. Rehberli yürüyüş turu da 2 saat sürüyor. Eğer hem Efes Antik Kenti'ni hem de çevredeki Meryem Ana Evi, Artemis Tapınağı gibi diğer önemli noktaları da gezecekseniz tur 4-5 saati buluyor.
EFES ANTİK KENTİ GİRİŞ ÜCRETİ 2023
Efes Antik Kenti giriş ücreti 700 TL olarak belirlendi. MüzeKart sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı 350'den fazla müze ve ören yerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilecek.
Efes Antik Kenti, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Türkiye'nin en önemli tarihi değerlerinden ve gece ziyaret edilebilen tek ören yeri. Özel bir sistem ve ledlerle aydınlatılan Efes, gece görüntüsüyle de büyülüyor.
Efes Antik Kenti Tarihi
8600 yılına kadar uzanıyor. Bölgeyi bu denli önemli yapan özelliği ise, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olmasından kaynaklanıyor. Ev sahipliği yaptığı medeniyetler arasında Romalılar, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve pek çok Anadolu beylikleri yer alıyor.
Efes, tarih sahnesine M.Ö. 6. binyılda Hititler döneminde çıkan ve ardından Lidyalılar, Persler, Yunanlar ve Romalılar gibi birçok medeniyetin egemenliğini yaşamış önemli bir şehirdir. M.Ö. 2. binyılda Anadolu'nun batı kıyısında, Lydian krallığının başkenti olarak biliniyordu.
Roma İmparatorluğu'ndan 6. yüzyılda gelen kararnamelerle limanın önü pek çok kez temizlenmeye çalışılsa da liman yolunun bataklığa dönmesi sonucu kentte sıtma hastalığı baş gösterdi. Sıtma hastalığının üzerine milattan sonra 600'lü yıllardaki depremler ve Sasani akınlarından sonra Efes'te yaşam sona erdi.
Efes Antik Kenti'nde Aşk Evi olarak bilinen yapı aslında döneminin genel evi. Girişindeki Afrodit heykeli ve kapı önünde orada çalışan bir kıza ait olduğu düşünülen ayak izi Aşk Evini ilginç kılan ayrıntılardan. Efes Antik Kenti'nde Aşk Evi olarak bilinen yapı aslında döneminin genel evi.
Almanya Bonn'da düzenlenen Dünya Miras Komitesi 39. Dönem Toplantısında “Efes” Antik Kenti'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kaydedilmesine karar verildi. Böylece ülkemizin listedeki varlık sayısı 15'e yükseldi.
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun 18-25 yaş arasındaki tüm gençlere müze ve ören yerlerine ücretsiz girebilecekleri "Müzekart GNS" dağıtacaklarını açıklaması üzerine, Celsus Kütüphanesi, Yamaç Evleri, antik tiyatrosu ve ihtişamlı tapınaklarıyla dünyanın dört bir yanından ziyaretçiyi kendisine çeken ...
Müze Kart ile ücretsiz. Efes Yamaç Evleri giriş ücreti 320 TL (Yamaç Evler'de Müze Kart geçmiyor.) Efes Deneyim Müzesi giriş ücreti T.C. Vatandaşları için 425 TL, yabancı ülke vatandaşları için 850 TL.
İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Şirince, Selçuk'a 8 km, Efes Antik Kenti'ne 12 km, Kuşadası'na 30 km, İzmir'e ise 85 km uzaklıkta.
Efes Antik Kenti ziyaret saatleri sabah 08:00 ile akşam 20:00 saatleri arasındadır. Bilet gişesi saat 19:00'den itibaren kapanmaktadır. Efes Harabeleri haftanın her günü ziyarete açıktır.
Roma döneminde görkemli bir liman şehri olan ve 14'üncü yüzyıla kadar yaşamın devam ettiği Efes'in, zamanla Küçük Menderes Nehri ve Marnas Çayı'nın getirdiği alüvyonların birikmesi nedeniyle deniz ile arasındaki mesafe 6 kilometreye ulaştı.
Tanım. Efsaneye göre Efes (ayrıca Efesos), büyük kadın savaşçılar olan Amazonlar kabilesi tarafından kuruldu. Kentin adının "Arzawa Krallığı" nda "Ana Tanrıçanın şehri" anlamına gelen bir kentin adı olan "Apasas" tan türediği düşünülmektedir.
Efes Artemisi, Yunan ve Latin mitolojisinde bakireliğin sembolü olmasına rağmen, Anadolu'da Efes'te, Artemis doğurganlığın ve bereketin sembolü olan bir ana tanrıçayı simgeler.
Antik kenti gezenlerin birçoğunun dikkatini çeken yer Yamaç Evlerinin karşısındaki umumi tuvaletlerin bulunduğu yerdir. Celsus Kütüphanesinden Yamaç Evlere doğru yürüdüğünüzde umumi tuvaletlere ulaşıyorsunuz. O dönemde yapılan antik tuvaletler mermer blok üzerine açılan deliklerden oluşuyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri